Romantika na Morave - Zámek Lednice

Ak patríte medzi nadšencov histórie, rozprávkových zámkov alebo ste iba milovníkmi prechádzok v prírode, tak je návšteva tohoto miesta určená práve Vám.

Pôvodne renesančný zámok Lednice sa nachádza u našich západných susedov v Českej republike, konkrétne v Jihomoravském kraji v obci Lednice, približne 12 km východne od Mikulova.

Často býva nazývaný aj Versailles južnej Moravy a myslím, že tento titul získal celkom oprávnene. Či už to bolo samotným zámkom alebo k nemu priľahlému parku a záhradám, alebo aj počtom návštevníkov, chvíľami som sa naozaj cítila jako při návšteve samotného Versailles.

Po príjazde na miesto a zaparkovaní sme ako prvé navštívili Jízdárny, ktoré sú súčasťou areálu. Tieto barokové priestory by mali návštevníkom priblížiť jako vyzeral miestny chov a šlachtenie koní. Taktiež sa dozviete niečo o histórii zámku a parkov. Ako sa všetko postupne menilo a zvelaďovalo až do dnešnej podoby.

Ďalej sme sa už presunuli k samotnému zámku, kde máte na výber z deviatich Prehliadkových okruhov. Každý sa zameriava na inú časť areálu a samozrejme je každý zvlášť finančne ohodnotený. Ak by ste chceli stihnúť prejsť všetky, určite si na to rezervujte dostatok času. Ja osobne som absolvovala iba základný okruh – Reprezentačné sály.

Ďalej sme prešli záhrady a park až k Minaretu, ktorý je od zámku vzdialený zhruba 2 km. My sme si spravili prechádzku a prešli trasu peši. A ak sa tak rozhodnete aj vy určite nebudete ľutovať. Park je naozaj krásny, obsahuje veľa stromov rôznch druhov a pomerne množstvo vodných plôch.

Myslím, že má svoje čaro v každom ročnom období. Nemusíte sa vôbec nikam ponáhlať a nachvíľu si sadnúť na niektorú z mnohých lavičiek, ktoré sa nachádzajú v tieni stromov popri cestičke a vychutnávať miestnu atmosféru. Z jednej strany trasa obsahuje aj viaceré drevenné mosty a prejdete aj popod viadukt.

Pokiaľ ale nemáte na prechádzky náladu, alebo máte iný dôvod, môžete sa k Minaretu prepraviť aj loďou, ktorá odchádza z miesteho prístavu zhruba každú hodinu. Ďalšou variantou je previezť sa na koči. Samotný Minaret slúži skôr ako vyhliadka. Pokiaľ nemáte strach z výšok a nevadí vám výšlap po 302 schodoch, výhľad ktorý uvidíte bude určite stáť za to.

Mňa osobne toto miesto veľmi nadchlo, hlavne atmosférou spojenia histórie a krásnej prírody. Určite sa sem plánujem ešte v budúcnosti niekedy vrátiť a navštíviť aj Valtický zámok.

Ak ste sa po prečítaní týchto riadkov rozhodli na toto výnimočné miesto pozrieť osobne, určite odporúčam sledovať webové stránky kde sú pravidelne aktualizované informácie o otváracej dobe. Mohlo by sa Vám totiž stať, že bude zámok práve uzavrený z dôvodu natáčania alebo konania nejakej udalosti.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Valorous Madcap pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.