James Cook, cez uhlie až k mapám, vďaka ktorým poznáme dnešný svet

Ak rád cestuješ, objavuješ nové miesta, bolo by pekné, ak by si vedel aj niečo o významných objaviteľoch sveta, ktorý aj vďaka ním poznáme!

zdroj

James Cook patrí medzi najslávnejších moreplavcov a výskumníkov všetkých dôb, o tom nie je žiadnych pochýb, kedže absolvoval nejednu plavbu okolo sveta!

Kariéra

Jeho kariérny rast začal už v sedemnástich rokoch, keď sa stal plavčíkom na jednej z uhoľných lodí bratov Walkerovcov. Na týchto lodiach medzi uhlím James pracoval po dobu deväť rokov a vypracoval sa až na hodnosť podkormidelníka. Veľmi múdry krok, ktorý v tej dobe veľa ľudom chýbal, bol samovzdelávanie. Za svoje štúdium získal cenné skúsenosti z praktickej moreplavby, navigácie, matematiky a geometrie, ktoré späčatili jeho cestu poznaním.

Písal sa rok 1755 a jeden z majiteľov malej obchodnej spoločnosti uhoľných flotíl Jamesovi ponúkol velenie na jednej z lodí. Mladý J. Cook sa však rozhodol zapojiť sa do radov Kráľovského námorníctva. Ešte chvíľu mu trvalo, kým mohol samostatne navigovať loď, pretože musel zložiť  kormidelnícke skúšky. Po dvoch rokoch driny, James zložil skúšky a tým pádom bol oprávnený samostatne viesť loď.

Prieskum

Zúrila sedemročná vojna proti Francúzsku, a tak J. Cooka roku 1759 vyslali na plavbu do Severnej Ameriky. Na palube vojnovej lodi Pembroke slúžil ako vrchný kormidelník pod velením kapitána Johna Simcoea. Na palube Pembroke spoločne s majorom  Samuelom Hollandom úspešne zmapovali ústie Rieky svätého Vavrinca. Mapy J. Cooka a S. Hollanda umožnili Britskej flotile presný útok na mesto Québec (vtedy patriace Francúzom).

Prejdime k snu nejedného z nás, cesta okolo sveta. Pre niektorých z nás životný cieľ, pre J. Cooka „bežná“ rutina. Prečo? James Cook oboplával svet to už vieme… No cestu okolo sveta absolvoval rovno tri krát!

Prvá cesta okolo sveta

1766 – Kráľovská geografická spoločnosť najala Jamesa na dve úlohy. Prvá bola pozorovanie prechodu Venuše popred Slnkom. Tento jav musel sledovať z ostrova Tahiti v Tichom oceáne, pretože ho bolo možne pozorovať len z južnej časti pologule. Druhá úloha bola tajná! J. Cook sa mal pokúsiť nájsť „Južný kontinent“ (Terra Australis), ktorý sa mal nachádzať práve v oblasti, kde skúmali pohyb Venuše. Na túto expedíciu admiralita kúpila a zrenovovala 366 – tonovú veľkú obchodnú loď (bark) s názvom Earl of Pembroke, no premenovali ju na Endeavour (v preklade snaha, úsilie). Medzi Cookovov posádkou sa nachádzal aj patrón anglických prírodovedcov Joseph Banks a tiež astronóm Charles Green.

Endeavour vyplával z Plymouthu 25.augusta.1768. Zakotvili na Madeire, v Riu, oboplávali Hornov mys a po osemnásť mesačnej plavbe konečne zazreli cieľTahiti. Po sledovaniach Venuše, sa James Cook začal riadiť tajným príkazom hľadať Južný kontinent. Ako prvé objavil Ruruteu v Tubuaiskom súostroví, potom zmenil kurz na západné pobrežie Nového Zélandu, ku ktorému sa priplavil ako druhý Európan. Túto zem samozrejme oboplával, objavil prieliv medzi jeho ostrovmi (Cookov prieliv) a najdôležitejšie celé to všetko perfektne zmapoval. Z Nového Zélandu dvihli kotvy a zamierili na sever.

1770 – J.Cook a jeho posádka objavili východné pobrežie Austrálie, ktoré bolo do tej doby ešte pod rúškom tajomstiev. Územie ako inak zmapoval, zabral pre Britskú korunu a pomenoval ho Nový Južný Wales. Kormidlom otočili smer pozdĺž Veľkej koralovej bariéry, kde mal veľké šťastie, pretože aj napriek viacero nárazom Endeavouru do Atolov (koralové ostrovčeky)  sa loď nepotopila. Cesta okolo sveta pokračovala k dnešnej Indonézii a väčšina posádky sa mohla radovať z domova, pretože do Veľkej Británii sa vrátili už 12.júna.1771. Prínos tejto expedície bol okrem rozšírenia koloniálnych území aj vedecký.Veľmi veľký úspech bol aj fakt, že až po Indonéziu (vtedy nazývaná Batávia) nezahynul ani jeden člen posádky! Naneštastie medzi Batáviou a Veľkou Britániou zahynula až tretina Cookových námorníkov. Bolo to ale veľmi nezvyklé. Cook totiž zaviedol prísne hygienické zásady a dbal o zdravú životosprávu námorníkov. James Cook bol po plavbe vymenovaný za prvého lodného dôstojníka.

Druhá expedícia

Druhá plavba okolo sveta začala v roku 1772, rovnako ako pri prvej vyplával Cook z Plymouthu. Na cestu sa ale vydali už dve lode, a to veliteľská Resolution (v preklade Odhodlanie) a Adventure(dobrodružstvo). Úlohou bolo okrem iného, vyskúšať aj prvé chronometre (veľmi presné prenosné hodiny). Plavili sa smerom k Južnej Afrike. Cez mys Dobrej nádeje sa dostali do Indického oceánu a pokračovali k Novému Zélandu. Jeden z cieľov bolo aj preskúmanie ďalších ostrovov a veľkej pevniny na juhu Tichého oceánu. Pri hľadaní týchto cieľov 17.januára.1773 prekročil ako prvý južný polárny kruh a dostal sa až na dohľad Antarktídy.

Počas roku 1774 lode Resolution a Adventure krížovali južnú Oceániu kde sa im podarilo objaviť Markézy, Tuamotu, Tonga, Nové Hebridy, Novú Kaledóniu a dnešné Cookove ostrovy. Nasledujúci rok objavil James Južné Sandwichove ostrovy a Južnú Georgiu. Na tejto moreplavbe zahynuli len štyria členovia posádok oboch lodí. James Cook bol po návrate do Británie povýšený na kapitána a tiež obdržal zlatú Copleyeho medajlu.

Tretia výprava

Posledná a osudová cesta. Cieľom tejto misie bolo nájsť severnú cestu okolo Ameriky. Na cestu použili znova dve lode, tentokrát Resolution (odhodlanie) a Discovery (objavovanie). Písal sa rok 1778, keď Cook objavil Havajské ostrovy. Domorodci, ktorý žili v tejto lokalite považovalo Cooka za boha Lona, a správali sa k nemu aj k celej posádke s veľkou úctou a rešpektom. Koncom roku 1778 sa výprava vydala na cestu späť a doplávala do zálivu Kealakekua na Havajských ostrovoch. Po oddychu sa vydal opäť na plavbu, ale za krátky čas sa musel vrátiť kvôli poškodenému sťažňu. Tým že sa vrátil narušil posvätné rituály Havajčanov, oslavovali boha vojny Ku. Domorodci ukradli záchranné člny, ktoré sa Cook spolu so štyrmi ďalšími námorníkmi snažili získať späť so zajatím Havajského náčelníka. Nakoniec ich však domorodci obkľúčili a Jamesa Cooka spolu s ostatnými námorníkmi dobodali na smrť.

James Cook síce zomrel no jeho obrovský odkaz, ktorý po sebe nechal, nám významne pomohol. Jeho cestovateľské zápisky sa neskôr stali v Anglicku bestsellerom. Ako zaujímavosť môžeme považovať aj to, že inšpiroval tvorcov seriálu Star Trek, ktorého postava Kirk vyslovila práve Cookovu vetu :„Ísť odvážne tam, kam žiadny človek ešte nešiel“. Nech nám je James Cook príkladom, vyšliapať nové chodníčky, ísť za svojim snom a nevzdávať to!

Nižšie si ešte môžete pozrieť jedno vtipné stručné video, o konci kapitána Cooka.

Ak z niekoho z vás video skôr pobúrilo, ospravedlňujem sa no chcel som: "uvoľniť atmošku".

Ak sa ti článoček páčil, hodnoť (samozrejme čo najlepšie bruh), sleduj a pozri si aj iné články na mojom profile, ktoré ťa pobavia, informujú alebo aj inšpirujú.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu
Bienvenue...Na mojom profile nájdete blogy zväčša cestovateľského žánru ale aj príbehy,hudba,vzťahy. Budem len rád za vašu kritiku, ktorá posúva ďalej. Užívajte si čítanie, usaďte sa a vychutnajte si tento BLOG.

Chceš vedieť, keď vernepensee pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.