Najväčšie nevyriešené záhady

Príbehy o Lochnesskej príšere či Jackovi Rozparovačovi sú dobre známe takmer každému, ale vo svete existujú aj oveľa tajomnejšie, príbehy

1. STRATENÝ AMERICKÝ KMEŇ

Kto boli Melungeoni? Po celé stáročia žili títo tajomní obyvatelia Ameriky v izolácii Apalačských hôr, takmer neviditeľní pred zrakmi civilizácie, mimo vychodených ciest a ukrytí na neprístupných horských hrebeňoch. Podľa niektorých odborníkov sú považovaní za jednu z najväčších svetových antropologických záhad.

Ich etnický pôvod bol zdrojom búrlivých debát a označovali ich za amerických Cigánov, Portugalcov, potomkov "stratenej kolónie" Roanoke či členov rozmarného izraelského kmeňa. Termín Melungeon sa tradične považoval za urážku a Melungeoni boli obeťami právnej diskriminácie a rasových predsudkov až do 20. storočia.

Vedci sa doteraz snažia rozlúsknuť ich DNA kód pomocou DNA vzoriek, ústnej histórie aj súdnych záznamov.

2. MOST OVERTOUN BRIDGE

Most v škótskom Dumbartone sa stal neslávne známy pre vysoký počet neobjasnených prípadov psích samovrážd. Prvé incidenty zaznamenali v 50-tych rokoch minulého storočia, kedy psy náhle skočili z mosta a po páde našli svoju smrť. Ešte záhadnejšie však je, že si stále vyberajú rovnaké miesto. Za posledných 50 rokov tu skonalo už 50 jedincov. Za šesť mesiacov v roku 2006 to bolo dokonca hneď päť zvierat.

Samovraždu skokom z mosta vraj väčšinou podstupujú dlhosrsté plemená, kólie, labradory či retrievery. Dörren Graham zo škótskej spoločnosti pre prevenciu krutosti na zvieratách povedal denníku Daily Mail, že tento jav je pre nich "srdcervúcim tajomstvom". "Existuje veľa majiteľov, ktorých psy tu zomreli a ktorí sa snažia zistiť, prečo skočili," dodal.

3. NEROZLÚŠTITEĽNÝ KÓD

Pamätník z 18. storočia, ktorý sa nachádza v areáli majestátneho anglického domu, nedáva spať historikom. Shepherd's Monument v Shugborough Hall obsahuje nápis tvorený záhadným sledom písmen DOUOSVAVVM a je považovaný za jeden z najlepších doteraz nerozlúsknutých kódov, ktorý zanechal bezradnými aj Charlesa Dickensa či Charlesa Darwina. Niektorí ale špekulujú, že by mohlo ísť o vodidlo, ktoré tu zanechali templárski rytieri a má odhaliť miesto úkrytu Svätého grálu.

4. ANJELI Z MONSU

Populárna legenda hovorí o skupine anjelov, ktorí údajne chránili členov britskej armády v bitke pri Monse na začiatku I. svetovej vojny. V apríli 1915 bol v britskom časopise pre špiritistov zverejnený článok, ktorý popisuje vízie vojakov. Podľa nich nadprirodzené sily zasiahli v rozhodujúcom okamihu bitky, a tak im pomohli. Išlo vraj o akýsi svetelný oblak, ale najrozšírenejšia verzia sa prikláňa k anjelským bojovníkom. Opisy sú veľmi podobné detailom z poviedky Arthura Machena, ktorá uzrela svetlo sveta v denníku Evening Post v septembri 1914.

5. KAMENE V CARNACU

Ak vás zaujíma kto, kedy a ako postavil britský Stonehenge, potom upriamte svoju pozornosť aj na pobrežie Bretónska v severozápadnom Francúzsku, kde sa nachádza vyše tritisíc megalitických menhirov usporiadaných v dokonalej línii a rozprestierajúcich sa na ploche niekoľkých kilometrov. Ako sa tam dostali, je rovnakou záhadou ako totožnosť ľudí, ktorí ich postavili

Zdroj:

Wikipedia:https://sk.wikipedia.org/wiki/Kateg%C3%B3ria:Z%C3%A1hady

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu

Chceš vedieť, keď horvatmarian64 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky
26.6.2018 13:06
Sedem divov sveta