Jánošík na úteku: 28. Kultúrny šok na Mallorce

18+
CITLIVÝ OBSAH
Článok môže obsahovať:
produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
sex, nahotu a iný nsfw obsah
násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
MÁM NAD 18 A CHCEM ZOBRAZIŤ OBSAH
18.6.-28.6.2018 Mallorca

Hneď po prílete som zažil kultúrny šok. Nie každý černoch na pláži predáva trávu.

Letenky za 15 € zlákali hromadu Slovákov. S Rišom som spojil sily už vo Viedni, pri prvej prehliadke nespočetných kostolov sa ma pýta:

- Myslíš, že toto je najväčší kostol?

- Myslím, že tých najväčších tu bude viac.

V Ázii som dospel a začalo mi chutiť pivo. Heinekenom sa vraj nesplachujú ani hajzle, tak sme siahli po lokálnych značkách. Kameň-papier-nožnice rozhodli, že namiesto “Smädného mnícha” berieme “Komunistu”. Má tradíciu vyše 100 rokov - po ochutnaní: To im za 100 rokov nenapadlo, že to chutí napiču?

Je šťastie mať v Palme sesternicu s bytom v centre. Je šťastnejšie, mať ten byt na ulici so štetkami. Od rána do noci pretekajú bruchami svoje cecky, mohli by mať viac pohybu keby mali viac pohybu.

Ku každej žene sa máš správať ako k dáme či svojej matke, takže na druhý deň bozkávam ručičku výnimočne krásnej černoške s heroínovo rozlietaným pohľadom. Vyčaroval som si tak cenu len 30 € za fuck a hneď vedľa bytu.

Z bankomatu sa najmenej dá vybrať 50 €. Ceny v Palme: pivo 2-4 €, obedové menu 8-15 €, veľmi slušný 2-izbák v centre aj s parkovacím miestom a pivnicou 750 € mesačne. Takže fakt tým bratislavským prenajímateľom jebe.

Aj keby som neprišiel z Ázie, Palma je výnimočne čistá. Majú tu skvelé zlepšováky: smetné koše sú pod zemou, aby nesmrdeli na ulicu. Veľké kontajnery vidno len minimálne, vraj aby nešpatili historické centrum. Kone majú pod riťou kožené kabelky, do ktorých im padajú hovná. Žiadne Varanasi sa nekoná, ešte aj žobráci majú smartfóny.

Autá stojace na križovatke neznásilňujú žrebmi a suvenírmi, ale harmonikou. Do 4-prúdovky sa cez červenú pustí starý harmonikár a cez zavreté okná luxusných kár si štrbavým úsmevom pýta peniaze.

Na Slovensku vie pri ohni každý druhý zahrať IMT Smile. Tu vie úplne každý hrať flamenco. Hocikomu som dal do rúk gitaru, vybrnkáva lepšie ako naši ZUŠkári. Srdiečko mi vzala Španielka hore bez na opustenej pláži pri západe slnka.

Túto hypotézu budem najbližší mesiac preverovať: Španielky majú najkrajšie prsia na svete. Mám presílený krk z vykrúcačiek. Keď sa nehanbia Španielky, nehanbia sa ani ostatné turistky. Ešte večer pri umývaní zubov mám v dúhovke vypálené bradavky a pred spaním počítam kozy.

Španieli vedia, že prišlo leto, keď v správach začnú reči o balconingu = nadrbaní Briti skáču z balkóna do mora a preliezajú ku kamošom do izieb. Sem/tam sa dolámu a zabijú.

V Španielsku po španielsky. Síce ich angličtina uráža menej ako Francúzov, stále si tvrdohlavo idú svoje a je to len tvoj shit keď nerozumieš.

Materskú dovolenku majú len 4 mesiace. Pred pôrodom si samozrejme môžu zobrať zdravotné voľno, ale po pôrode sa s bábom moc nevyvaľujú.

LÍDL mal pekný nápad - rozdáva zadarmo turistické mapy, kde sú samozrejme vyznačené aj všetky ich obchody. Chyťte sa toho niekto v Bratislave.

Na Slovensku žerieme naozaj chujoviny. Či si tu kúpim ovocie, biely jogurt, mozzarellu, pretlak, chutí to neuveriteľne! V porovnaní s týmto si my doma natierame na chleba pomleté podrážky z Conversov. Asi preto nás to stojí rovnako.

Na ulici som si po hraní našiel talianskeho kamoša, ktorý vo mne bude rezonovať ešte dlho. Vito je šéfkuchár fancy francúzskych reštaurácií, teraz predal všetko okrem gitary a psa a pešo sa túla na podpore 1500 € mesačne. Raňajkuje cigu s kávou a za deň sa naje len raz. Spáva v jaskyniach na pobreží a v hojdacej sieti.

Vysvetlil mi, že na juhu Sicílie si každý majiteľ obchodu platí “poistenie”. V opačnom prípade ťa mafia poškodí najprv materiálne (rozbitý výklad) a keď nezaberie, vysvetlia ti to s nožom/búchačkou pri uchu. Vyhráva ten, kto sa nebojí. Nie je to len o sile.

Vito hrával s najvyšším bossom futbal, ale aj tak ako stredoškolák musel do školy nosiť 14-cm otvárací nôž.

Vitova svadba bol šamanistický neúradný ceremóniál, pri ktorom si so ženou vzájomne nakreslili a vytetovali prstene. Naveky. Ňuňu

Bol by to happy end, keby ho žena po pôrode neprestala vzrušovať. Na naivnú otázku ”Čo to bolo za lásku, čo neprekoná celulitídu?” suverénne hovorí, že s takou ženou sa rád porozpráva, ale v oblasti sexu je polygamný.

Južan.

Ako šéfkuchár pracoval v gréckom hotely a turistky preťahoval v jaskyni na pláži. Najviac mal 4 baby naraz. O trojkách s dvomi ženami som počul, že je to ako zobrať rodičov na večeru a porozprávať im o svojom živote - sklamanie pre všetkých. On vraví, že sa 2-3 hodiny pred výkonom treba natlačiť chilli, rozšíri ti to cievy, nakrví búchačku a môžeš viac krát. S trávením po maminke by som ja tým babám nasral pod kolená.

Cestovanie začal v Európe návštevou všetkých jeho mileniek. U každej chvíľu býval a potom sa posunul k ďalšej. Nazvali sme to Tour of Love.

Ja som si svoju jaskyňu zapichol random na mape, vystúpil z busu v Port de Soller a ďalej šlapal pešo. Zaviedlo ma to cez zákaz vstupu na súkromný pozemok. Pri útese som sa vyšplhal po morom vyštípaných skalách až do úplne opusteného výklenku v hore. Stál za veľké guľové, ale aspoň som mal naložené pri ceste dole a dorezal som si na skalách dlane.

Cestou nazad som si stopol novo-zélandského šéfkuchára s rodinou. Zakázali nám ísť na hotelovú pláž, ale objavili sme lano, ktorým sa dalo zošplhať na inú. Tam mi španielska kočka hore bez zmotala brko, írsky týpek požičal šnorchlovaciu výbavu a hop do mora.

Popri útesoch sme objavili niekoľko podvodných jaskýň. V jednej bola tma ako v hrobe, tam som si netrúfol, do druhej si musel podplávať popod skalu a vynoril si sa v jaskyni. Cez štrbinu v strope tam padalo pár slnečných lúčov a bola to šialená romantika. Gopro som nemal, ale ak sa chystáš na Mallorcu napíš mi maila a pošlem ti mapu.

Denne má človek len obmedzený prídel šťastia. Po návrate do Palmy som večer zarobil hraním na ulici rekordné 2 € za hodinu!

Bežnú hodinovku tu mám 25 €/1 h, čo je na Slovensku práca copywritera s vysokou školou a 2-ročnou praxou. Toto sa však nedá robiť 8 hodín denne.

Copywriting som premietol aj do žobrania, Bieber nefungoval vôbec, ale Pearl Jam mi zarábal aj keď som len sedel pri ceduli a čistil si struny.

Mám najlepšiu sesternicu na svete takže ma v sobotu zobrala na španielsku fiestu s 5 kg jedla na osobu, 3 fľašami chlastu na osobu a bazénom na 21 osôb + 2 psov. Pil sa original cider zo severného Španielska, ktorý sa leje z výšky a pije skôr než dopení. Ja som to po pár fľašiach inovoval.

Malo to 6 % tak si mám vraj dať pozor. Slovenský gén ma udržal triezveho celý deň. Rus by to mohol piť riťou, ale Španieli grcali, prípadne si nepamätajú dobré 4 hodiny.

Čo sa hrania týka, som čoraz smelší, na konci leta podľa mňa skáčem ľuďom po stoloch ako keď som mal 16.

Na Mallorce máš kam ísť na túru, nevynechaj to:

Napíš mi na [email protected] Tvoj najobľúbenejší vtip. Chcem sa pobaviť. Fenk šuej!

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
6
Poslať správu
Textár, gitarista, spevák. Napísal knihu "Dávenie, párenie, trápenie a iné fázy rozchodu" (2017) a "Jánošík na úteku" (2019) S kapelou Bezpokory nahral albumy Ceremony (2012) a #BEZPOKORY (2017). Aktuálne vydáva album "Povedz loď" (2021) so svojou druhou kapelou Filip Jánošík & Hotoví Umelci

Chceš vedieť, keď Filip Jánošík Lehotský pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.