Cesta na Terschelling

Aká bola naša 24 hodinová cesta na Terschelling ? Aj to sa dozvieš v tomto článku.

Prepravca, ktorý nás má viezť do holandského prístavu mešká a nás okamžite chytá panika, či na nás nezabudol alebo čo keď má náhodou pokazené auto. Sedíme už takmer 2 hodiny v bratislavskom shopping centre zbytočne? Čo teraz so všetkými vecami? Vrátime sa domov alebo tu radšej prespíme? O pár minút sa starší pán našťastie ozve s tým, že bude meškať cca 1 hodinu. Hovoríme si teda : ,,Okej, faaajn, je to v poriadku. Nezabudol na nás...“ No a potom zrazu v diaľke zazrieme prichádzajúcu dodávku plnú ľudí a hovoríme si, že to nemôže byť náš ,,autobus.“

Nie, autobus to naozaj nebol. Toto bol 1 preplnený van,7 ľudí, dusno, zápach z cigariet zmiešaný s kávou. ,,Slečna bude sedieť vpredu vedľa mňa a druhého šoféra, pretože pre ďalšieho chlapa tam už miesto nie je. Vy mladý muž pôjdete dozadu,“ vyhlásil pán vodič a tým odštartoval našu nekonečne dlhú cestu. Ešte teraz nechápeme ako sme sa tam všetci spoločne s kuframi pomestili. Do prístavu Harlingen sme sa dostali pred 19:00 hodinou večer. Po 24 hodinách sme konečne opustili náš jednodňový príbytok značky Volkswagen a úprimne sa tešili z toho, že sme nakoniec predsa len stihli posledný trajekt, ktorý nás o 19:55 odviezol na Terschelling. Či stála táto únavná a nekonečne dlhá cesta za to, každým dňom stále len zisťujeme, no už Harlingen bol miestom, ktoré nás očarilo svojou pokojnou a dobrou náladou, ktorú tu cítiť všade naokolo.

Hneď po príchode sme si kúpili lístky na trajekt. Na výber sme mali 2 typy : 45 minútový = rýchlejší = drahší a druhá možnosť bol lístok 120 minútový = pochopiteľne pomalší = pochopiteľne lacnejší. Samozrejme, že sme si vybrali lacnejší lístok, no nie len kvôli cene, ale aj kvôli tomu, že sme si chceli aspoň jednu z ciest na ostrov vychutnať. Prekvapilo nás, že oveľa viac ľudí sedelo vnútri v reštaurácii a len málokto si užíval pohľad na zapadajúce slnko a more ako my. Ďalším bodom nášho plánu bolo nasadnúť na autobus číslo 2, ten však ako sme sa dočítali, jazdí len do 18:20. Zvláštne je však to, že sme ho nevideli ešte ani jeden deň a to má zastávku priamo pred naším hotelom. Našťastie Terschelling nedisponuje len bicyklami, ale aj taxíkmi a práve to bol posledný dopravný prostriedok, ktorý nás doviezol na miesto. Ak aj ty raz vycestuješ na Terschelling a budeš potrebovať odvoz taxíkom, odporúčame ti zobrať si Taxi Bakker, ktorý má najnižšie ceny zo všetkých taxíkov na ostrove.

Existuje viacero spôsobov ako je možné dostať sa na Terschelling a je len na tebe, čo si ochotný obetovať a koľko peňazí investovať. My sme si vybrali lacnejší spôsob. Pravdou je však to, že letenky sú častokrát lacnejšie ako nás stála cesta autom, no bohužiaľ v čase, kedy sme sa sem potrebovali dostať žiadne výhodné neboli. Z vlastnej skúsenosti však môžeme povedať, že ak by sa nám podobná situácia naskytla aj v budúcnosti, vybrali by sme si radšej leteckú dopravu, prípadne si viac prečítali o vlakových spojoch, ktoré sme vtedy trocha zanedbali. Aj napriek tomu bola táto cesta pre nás novou skúsenosťou, vďaka ktorej sme mohli vidieť prebúdzajúci sa Berlín, nedeľnú pohodu na nemeckom vidieku a tiež aj malebné holandské dedinky plné cyklistov.

Pozri si naše video z cesty na YouTube : https://www.youtube.com/watch?v=bvZ7i2y8Cq8

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Dreamvel pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.