18.10.2017 20:14

Ako sa cestovanie po Amerike náhle zmenilo na boj o zdravie!

Posledných pár mesiacov som strávil cestovaním po Spojených štátoch. Navštívil som mnohé miesta naprieč krajinou, no ani vo sne ma nenapadlo čo ma pred príchodom domov ešte čaká!

#poisonivy #traveler #tourist

Prechádzka v lese, picnic na lúke alebo práca okolo domu?! Aj tieto obyčajné aktivity vás nevedomky môžu dostať do situácie, ktorú vôbec nečakáte. Pozor na Poison Ivy! Nevinne vyzerajúca rastlina môže spôsobiť vážne zdravotné problémy.

Poison Ivy je v USA dobre známa ako nevinne vyzerajúca no pekne zákerná rastlina. Pri pokuse o preklad do slovenčiny mi v mnohých prípadoch našlo pojmy ako: Sumachovec popínavý, Brečtan jedovatý či Sumach jedovatý.

Zdroj: www.poison-ivy.org

Poison Ivy (Toxicodendron radicans) typicky rastie ako vinič alebo ker a vyskytuje v celej časti severnej Ameriky (okrem púšte, Aljašky a Havaja). Rastie na otvorených poliach, na zalesnených plochách, na cestách a pozdĺž brehov riek. Nájsť ho môžte aj v mestských oblastiach, ako sú parky alebo záhrady. Jedovaté rastliny brečtanu majú zvyčajne usporiadanie listov, ktoré sú zoskupené v skupinách po troch, no môže sa to meniť. Úprimne odporúčam sa mu vyhnúť. Deťom na zapamätanie opakujú ľahkú básničku: "Leaves of three? Let them be!" alebo "One, two, three? Don't touch me."

Zdroj: healthline.com

Čo v prípade, že ste s rastlinou prišli do kontaktu? Verte, budete to vidieť aj cítiť. Spočiatku sa vyskytnú nevinne vyzerajúce vyrážky, ako keď sa poprhlíte na žihľave, ktoré budú ale príšerne svrbieť. NECHAJTE ICH TAK!! V žiadnom prípade sa neškrabte. Veľmi rýchlo sa to šíri. ..... Neskoro!! Môže to skončiť aj takto:

Zdroj: vlastné

Výrazne červené plochy, pľuzgiere, ktoré po 1-2 dňoch začnú praskať. Snažte sa tieto miesta udržať čo najsuchšie aby rany nezačali hnisať.

Zdroj: vlatné

Ako postupovať pri podobnom prípade? Rozhodne navštíviť doktora (nech to stojí čo to stojí). Najčastejšie dostanete kombináciu liekov, ktoré vám pomôžu utĺmiť svrbenie, bolesť a to najdôležitejšie, ďalšie šírenie po tele. Kombinácia voľne predajných antihistaminík (Benadryl), mastí (IVAREST alebo Calamine Plus) či lieku na predpis s názvom Prednisone. Pri vážnejších prípadoch vám hneď nasadia aj antibiotiká, ktoré zabránia prípadnej infekcii a ďalším komplikáciam. Pravidelné chladné, mydlové sprchy, veľa uterákov a trpezlivosti.

Reakcia na Poison Ivy nie je veľmi príjemne vyzerajúca záležitosť, no nebojte sa - Ako prišlo, tak aj odíde...

Odkaz autora:

Ako som mal možnosť vidieť do USA cestuje čoraz viac Slovákov a preto pevne verím, že tento článok poslúži každému, kto bude potrebovať pomôcť v prípade, že ho stretne niečo podobné.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu

Chceš vedieť, keď adam.kubic pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.