Jánošík na úteku: 29. “Pustite Karola!” v Barcelone

18+
CITLIVÝ OBSAH
Článok môže obsahovať:
produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
sex, nahotu a iný nsfw obsah
násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
MÁM NAD 18 A CHCEM ZOBRAZIŤ OBSAH
27.6.-2.7.2018 Barcelona

Skoro ráno som priletel do Barcelony požutý ako indická sračka, ktorá sa mi zasa vrátila. Check-in na hosteli bol až poobede, tak som na terase dal dokopy partiu Kuba-Ukrajina-Argentína, jedno sme odpálili a potom som sa vybral zombie-walkom do mesta.

Prisockoval som sa k turistickej skupine s írskym sprievodcom, ktorého 3-hodinový speech teraz prepíšem do blogu. Bude to jeba, točíš to?

Barcelona je v Španielsku, ale domácemu to nepovedz! On sa cíti ako Katalánec, má na balkóne vyvesenú katalánsku vlajku a v pivnici iných 5 turistov, ktorých som vopred nevaroval. Patriotizmus na N-tú, hlavne v týchto pohnutých časoch.

Katalánci majú skoro o tisícročie dlhšiu históriu než Španieli, územie nafasovali za odmenu od Francúzov. Erb zbúchali na kolene, rozjebané krvavé prsty si generál obtrel o zlatý štít a vybavené.

Katalánci majú vlastný školský systém, armádu, aj sociálny systém. Nemajú však kontrolu nad peniazmi z turizmu, ktoré vo veľkom tečú do Madridu. Kvôli tomu furt vykrikujú o nezávislosti od Španielska.

Dovolili im referendum, ale všetko voláko odkladajú odkedy im EÚ povedala, že ich nevezme a vypadnú z nej. Tak maňána (= v preklade zajtra; symbol prokrastinácie)!

Niektorým tu dobre jebe zo selfie, dcéra musí prosiť mamu, aby sa odfotila aj s ňou. Maminka aj mňa nakameluješ?

Hlavných bojovníkov za nezávislosť Španieli zavreli do basy ako rebelov. Celé mesto za nich bojuje žltou stuhou, vlajkami a transparentmi. Niečo ako tunajšia gorila, #allforjan atď.

V historickom centre som našiel stopy rytierskych mečov. Šúchaním o múr chrámu tak získavali požehnanie.

Ako dôkaz, že si Boh želá tvoju smrť, boli chápané otrasy stien v inkvizičných miestnostiach. Steny boli úmyselne tenké a bol za nimi priestor pre Boha a jeho kamošov, ktorí nimi počas súdu na pokyn triasli. Stále napínavejšie než Súdna sieň na JOJke.

Katalánski projektanti sú majstri low budgetovej výstavby. Na fasádu budov používali kamenné tabule zo židovských hrobov. Zadarmenko, veď ich bolo dosť. Ja by som nechcel mať v stene nadpis “Mišo Židákovicz, upálený 23.4.1663”. Jedine, že by to bolo zo strany suseda, ktorý si nie a nie konečne obstrihať tie jebnuté kríky za plotom.

O mordách židov sa teraz nebavíme z náckovskej iniciatívy. Kresťanskí misionári oveľa dávnejšie dovliekli z ciest čierny mor a omylom si tak vyvraždili svoje spoločenstvá. Keďže židia žili izolovane v getách a nechlastali s kresťanmi z jedného pohára, nemali sa až tak kde nakaziť a prežili. Kresťania z toho úplne logicky vyvodili, že to židia šíria nákazu, a teda ich masovo vraždili. Finančné a majetkové dlhy voči židom tak boli tiež vysporiadané - aká náhoda, ako fajne!

Kubánca Marcusa volám Cuban Pete king of the rumba beat a ešte ani raz sa mi nestalo, že by mi to bolo príliš dlhé na oslovenie. Sranda, že kubánčina znie ako španielčina s ruskou melódiou.

Cuban Pete zobral Ukrajinca na “pivo 4 minúty od hostelu”. Teda tak on volá pozvanie do dílerského hniezda vzdialeného hodinu cesty, kde nakúpi dobroty a potom ich spolu musia predať v meste. Nakoniec to pivo nemali, ale prst s kôpkou koksu mu bez opýtania pichol do nosa. Díky Broňa!

Barcelonská katedrála je pred desiatou doobeda zadarmenko (potom 7 €). Išou som si tam zameditovať, je tam kľud a vyzerá to mega.

Lacný obed v Barcelone je 10-15 € a naložia ti toľko, že to nedoješ ani keby si sa nenávidel. Túto stratégiu založil fašistický generál Franco, aby sa ľuďom s plnými bruchami nechcelo riešiť protesty (pamätáš na recept na šťastie: Plné brucho, prázdne gule?). Aj po páde režimu si to nechali z jediného dôvodu: veľa jesť je jeba! Ja som si nedojedené zvyšky dal ako plnohodnotnú večeru.

Pri obede som si po zahryznutí do prstu povedal “Fuj, zahrabem to pod zeleninu, nech to aspoň nevidím”. Večer mi napadlo: “Ktoré zviera to vlastne jeme a má prst??”. Tu máš fotku a záhada je naľavo hore aj s kosťou a akoby miestom na necht. Napíš mi, že to je celé inak… Prosím.

Írsky sprievodca funguje ako freelancer, ktorý pýtal dobrovoľný príspevok až keď podal výkon. Mal to skvele vystavané, medzi rečou spomenul sumu 15 € ako cenovú kotvu, takže sme mu aj fajne nahádzali. Zaujímavý model poskytovania služieb, skúsme to voľakto preniesť na Slovensko.

Okrem zabíjania býkov si Katalánci velice idú ľudské pyramídy. Celá ulica si dá v určitý deň zraz a lezú si na ramená až do výšky 17 metrov (9 poschodí). Na vrch ide malé ľahké dievčatko, ktorému nechcú dovoliť ani prilbu, aby ňou ostatných neroztrieskala pri rozpade pyramídy. Zväčša to totiž končí dosť brutálnym pádom. Robia to aj na protestoch.

Španieli sa nevedia na ničom dohodnúť, takže ich hymna nemá oficiálny text.

23.4. sa tu oslavuje Sv. Džórdž. Babám sa nakúpi 6 miliónov ruží a chlapom na oplátku 1,5 milióna kníh poézie. Lebo vy vyschnete a my sa nevieme vyjadrovať?

Ešte pred 30 rokmi bola Barcelona mrzká kravina a namiesto pláží tu boli industriálne prístavy. Sranda čo všetko môže zmeniť hosťovanie Olympijských hier a následný príliv turizmu.

Picasso s príchodom foťákov prišiel o kšeft a presedlal z kreslenia portrétov na kreslenie emócií kuriev z tunajšej verzie amsterdamského red light districtu. Išiel som ich skontrolovať, vyzerajú fajne.

Kvôli fašizmu Barcelona nezažila drogový boom v 60-70tych rokoch, ale až v 80tych. Najviac si šľahajú na námestí George Orwella, kde kvôli tomu paradoxne pribudli kamery ako na vôbec prvom námestí. Koľká pocta od Veľkého brata. Chlapov s ihlami trčiacimi z kábla tam stretneš v pohode aj cestou z večere.

Sagrada familia je rovnaké turistami prepchaté klišé ako ajfelovka a tiež to musíš vidieť! Hotová bude síce až v roku 2026, no už teraz to je najkrajší kostol, aký som kedy videl. Zaujímavosť: je úmyselne nižšia než barcelonský vrch Montserat. Gaudi nechcel, aby ľudské dielo prevyšovalo božie.

100 % Argentínčanov, ktorých som spoznal, pije matte. Posledných z nich som spoznal už podľa toho.

Ukrajinec Anton vraví peknou češtinou, že Žít na Ukrajině je hrozná píčovina. Putin je územne čoraz pahltnejší a všetci zdrhajú do Poľska a Česka. Nevedel som a pritom to mám za rohom.

Púšťal mi od Kontrafaktu Pravda bolí. Prezradil som mu, že jeden z kapely je teraz boxer a #motivujemladychludi, kým druhý tuneluje piešťanské nemocnice. Reagoval, že Pravda bolí.

Austrálčan Zakk mal v detstve nábeh na autizmus, preto si jeho strýko myslel, že nikomu nepovie ak ho bude preťahovať do zadku a nechá sa ním fajčiť. Mal pravdu, rodina o tom stále nevie. Ani otec bývalý feťák-punkáč a mama, ktorá sa napokon rozviedla lebo je lezbička. Chalan je šéfkuchár, má frajerku, ale aj problém s drogami. Celý týždeň ma učí lepšie chápať ľudí ako Chester Bennington, Axl Rose a ostatných sexuálne zneužívaných.

Som sedlák, na pokladni mi vysvetľujú, že si nemôžem z packu odtrhnúť len dva jogurty či jednu cibuľu. Všetko kupuješ vo väčších baleniach.

Bozkávanie v nočnom vyhriatom mori s nahou Mexičankou znie ako romantika, kým nemusíš za každou pusou doplávať 10 metrov lebo ťa odtrhnú silné vlny.

Po 7 mesiacoch som s ňou potom natočil porno na chodbové kamery hostelu, nechcú mi však poslať záznam. Aspoň sa na tom môžeš ty teraz uškŕňať. Ňuňu.

Level španielčiny, ktorý mi na to stačil, obsahuje frázy:

- Si krásna!

- Voniaš ako moja mama! (made by Admin Zomri)

- My sme družstevníci!

- Zákaz kŕmiť opice.

ÚLOHA PRE TEBA: Počul som, že Wikipedia aj FC Barcelona sú anarchistické projekty fungujúce na princípe crowdfundingu. Vieš mi o takejto forme anarchizmu napísať viac? Mám si niečo prečítať od Bakunina?

Napíš mi na mail [email protected], ak máš akúkoľvek otázku alebo tip kam ísť na juhu Španielska!

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu
Textár, gitarista, spevák. Napísal knihu "Dávenie, párenie, trápenie a iné fázy rozchodu" (2017) a "Jánošík na úteku" (2019) S kapelou Bezpokory nahral albumy Ceremony (2012) a #BEZPOKORY (2017). Aktuálne vydáva album "Povedz loď" (2021) so svojou druhou kapelou Filip Jánošík & Hotoví Umelci

Chceš vedieť, keď Filip Jánošík Lehotský pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.