Bicyklom do Maroka

Cestovanie po Maroku na bycikli

Návšteva Maroka bola pre mňa jednou z priorít celého nášho výletu a lákalo obzvlášť svojou blízkosťou. Najmä pri opaľovaní na nádhernej pláži v Tarife, odkiaľ sa cez niečo vyše dvadsať km Gibraltarský prieliv týčia kopce marockého pohoria Rif. Jedna z najvyspelejších afrických krajín sa pýši skvelou sieťou ciest, diaľnic, ale najmä výnimočnými staroarabskými mestami, úchvatným horstvom, či nádherným pobrežím. Má ambíciu stať sa turistickou veľmocou, a treba povedať, že potenciál, toto vyše 30 miliónové kráľovstvo s rozlohou väčšou ako Nemecko a Česko dohromady, nato rozhodne má.

Napriek vysokej cene za trajekt s autom, spiatočná cesta sa pohybuje okolo 150 euro, som chcel rozhodne využiť skvelé diaľnice a precestovať autom túto exotickú, ale zároveň na Afriku veľmi bezpečnú krajinu. Problém sa vyskytol s našim psíkom. Teda mohol by sa vyskytnúť pri návrate do Španielska, keďže vševediaca EÚ má prísne colné predpisy pre cestovanie psov do a z Afriky. V praxi, španielsky colník nám mohol pokojne psa odobrať do karantény na niekoľko dní, či týždňov, aj napriek tomu, že má pes pas a očkovania. To sme riskovať skutočne nechceli a tak som vymyslel, že na pár dní pôjdem do Maroka aspoň ja, a aby to nevyšlo zbytočne veľmi draho na pár dní, tak bicyklom.

Tak som si teda naplánoval cestu aspoň na tri dni. Prvým krokom bolo samozrejme nákup lístkov na trajekt. Ideálne s ranným odchodom a podvečerným príchodom, možností bolo veľké množstvo, tak som vyberal aj podľa ceny. Za 44 eur som sa teda preplavil aj s bicyklom tam aj späť. Takisto prístavov je viac na oboch stranách prieplavu. V Španielsku najmä obrovský prístav Algeciras a v Maroku, kde vo veľkom budujú hlbokovodné prístavy, ich je viac. Mne to vyšlo s príchodom do nového prístavu Tanger Med 2, určeným najmä pre nákladnú dopravu. Ďalším krokom bolo stanoviť si približne trasu a zajednať si ubytovanie vopred, s čím nebol žiadny problém overeným portálom booking.com. Maroko je krajina mimoriadne hornatá, takže som si pre istotu pomocou editora pre pešiu trasu na maps.google prezrel aj výškový profil každej trasy. Posledným krokom pred cestou okrem nákupu vhodných potravín a efektívneho balenia bolo nájdenie lacného parkovania v Algecirase.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Terik Shaumanová pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.