Dizajn e-shopu je jedným z kľúčových faktorov úspechu online podnikania

Ako získať konkurenčnú výhodu a prilákať zákazníka, aby sa rozhodol pre nákup vo vašom e-shope?

V posledných rokoch začali masovo vznikať e-shopy, doslova začali rásť ako huby po daždi. Podnikatelia si myslia, že ide o jednoduchý proces, kúpiť si hotové riešenie, dať pár eur do reklamy a môžu predávať. Bohužiaľ, realita je iná, v online podnikaní je silný konkurenčný boj, ktorý vedie k zvyšovaniu nákladov súvisiacich s reklamou, poskytovaniu dodatočných služieb a hlavne k úprave cenovej politiky. Ako prevádzkovateľ e-shopu sa musíte na svoje podnikanie pozerať cez finančné ukazovatele. Neustále znižovanie cien je ako pílenie si konára, na ktorom sedíte. Musíte hľadať alternatívne spôsoby ako si budovať svoju pozíciu v online podnikaní a stať sa atraktívnym pre zákazníka.

Odlíšenie sa od konkurencie

To sa ľahko povie, ale ako treba postupovať, keď x ďalších e-shopov predáva tie isté produkty? Dôležité je odlíšiť sa. V súčasnosti je na trhu niekoľko firiem, ktoré ponúkajú prenájom e-shopov. V prvom kroku sa musíte rozhodnúť, či chcete mať šablónové riešenie alebo riešenie šité na mieru, ktoré si vyžaduje niekoľko krát vyššiu vstupnú investíciu. Za nevýhodu šablonového riešenia možno pokladať “tuctovosť“, keďže existuje iba limitovaný počet šablón v rôznom farebnom prevedení. Tým sa šanca odlíšenia sa od konkurencie znižuje.

Definovanie vzťahu produkt a zákazník

V prvom rade musíte mať jasnú predstavu, čo chcete predávať a komu. Je dôležité zadefinovať si vlastnosti produktu (pridaná hodnota, spôsob použitia) a profil zákazníka (vek, pohlavie, životný štýl, profesia). Výsledok analýzy, prienik jednotlivých atribútov (farby, typ písma, výber obrázkov, štylizácia, funkcionality, témy blogu), je základom pre návrh dizajnu.

Návrh dizajnu e-shopu

V tejto fáze sa vyžaduje predstavivosť, zmysel pre detail a hlavne veľká dávka trpezlivosti. Závisí od vaších technických zručností, či použijete program na grafický web dizajn, MS excel alebo papier a ceruzku. Pri návrhu sa môžete inšpirovať existujúcimi stránkami (nájdite si rebríček najlepších e-shopov), pozrite si knižnicu komponentov (napr. Bootstrap), ktoré môžete použiť, vyberte si vhodný typ písma a obrázkov (používajte iba obrázky, ku ktorým máte licenciu, ste ich autorom alebo sú z free fotobanky). Majte na pamäti, že dizajn musí byť responzívny, čiže prispôsobený rôznym typom zariadení.

Posledným krokom je implementácia. Je na vás, či sa rozhodnete pre šablónové riešenie alebo riešenie šité na mieru, dôležité je odlíšiť sa. Držím palce pri spustení e-shopu.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
6
Poslať správu

Chceš vedieť, keď zuzana.zaturova pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.