Napíš blog a sútažíš o zájazd do Dubaja alebo Paríža
Zapoj sa do súťaže
Súťaž prináša

KUBA za cenu Chorvátska

Krajina, ktorá zastala v čase. To je exotická a cenovo dostupná dovolenka na Kube. Chceli sme spojiť oddych na pláži a spoznávanie krajiny - zažiť tú pravú atmosféru s rozpočtom do 600 €.

Pred cestou na Kubu sme potrebovali cestovný pas platný minimálne pol roka, kubánske víza, ktoré sme vybavili na ambasáde v Bratislave (23 € na počkanie/poštou). Donedávna bolo tiež potrebné preukázať cestovné poistenie, ale od nás ho nepýtali.

Po 12 hodinovom lete z Viedne (prestup v Kolíne) sme prileteli na letisko Varadero Airport - Juan Gualberto Gomez. Našim cieľom bola malá dedinka Boca de Camarioca, v ktorej sme si ubytovanie našli cez Airbnb vopred. Boca je vzdialená asi 15 minút autom od letiska. S dopravou z letiska nebol problém. Po opustení príletovej haly sa na nás "vrhla" kopa kubáncov a každý na nás volal "taxi taxi". Cena sa dá vždy zjednávať. Dopravu nám taktiež ponúkli naši domáci hostitelia.

Po príchode do krajiny je dôležité zameniť si peniaze. My sme zamieňali hneď po prílete na letisku v zmenárni CADECA. Na Kube používajú dve meny, turistickú CUC a domácu CUP. Chceli sme vyskúšať obidve. V zmenárni nám ale zamenili len turistickú, ktorú sme neskôr zamenili u domácich za ich CUP. Platiť CUP je niekedy výhodnejšie, hlavne pri doprave. V potravinách, občerstveniach a vstupoch sú ceny v prepočte rovnaké a sú zobrazované duálne.

Keď sme sa ubytovali, domáci nás privítali na terase Mojitom. Izba bola čistá, mali sme v nej všetko, čo nenáročný dobrodruh potrebuje - veľkú posteľ, chladničku, klimatizáciu, šatník a wc so sprchou. Odporúčame podobné ubytovanie v  súkromí, hotely sú zbytočne drahé a takto môžete zažiť to pravé kubánske - keď vás domáci pozve len tak na kubánsku cigaru alebo vás zoberie potápať sa ku koralom. A v prípade záujmu vám domáci pripravia bombastické jedlo. My sme si dávali raňajky (5 €). Ráno sme sa napapali a vyrazili. Keď sme vyhladli počas dňa, kúpili sme si jedlo na ulici - využívali sme stánky alebo malé občerstvenia s jedlom, kde nás jedna porcia vždy vyšla do 1 €. Takto sme ochutnali tradičné jedlá a nápoje. Aj keď hygiena pri príprave bola minimálna, vždy nám chutilo. Vodu sme si kupovali balenú v 5 l fľašiach (2-3 €).

Program na naše dobrodružstvo sme si vytvorili dopredu. Chceli sme oddychovať, ale aj cestovať. Preto sme si aj polohu ubytovania vybrali mimo rezortu a blízko k miestam, ktoré sme chceli navštíviť. Prepravovali sme sa verejnou dopravou - autobusom. Niektoré autobusy na Kube nemajú časy odchodov - treba sa pýtať domácich, na aký smer ide autobus a potom ostáva len čakať spolu s nimi.

Najkrajšie pláže sú na Varadere. Cesta miestnym autobusom nám trvala 30 minút a stála nás v prepočte asi 5 centov (platili sme domácou menou CUP). Vystúpili sme na začiatku Varadera, kde ešte neboli veľké rezorty, iba miestne obyvateľstvo a minimum turistov. Pláže boli úžasné, biely piesok, tyrkysové a čisté more.

Pláže v našej dedinke Boca de Camarioca boli tiež super. 3 minúty pešo od nášho ubytka bola miestna pláž, pri ktorej bol malý bar a občerstvenie. Malo to svoje veľké čaro. Vždy ráno sme tam boli sami a počas dňa prichádzali iba domáci, žiadni turisti. Večer vždy hrala kubánska hudba, na pláži sa popíjal rumík a kubánske pivko.

Relax na pláži sme striedali s cestovaním. Navštívili sme mesto tanca a mostov Matanzas, v ktorom nám neplánovane spravil exkurziu domáci Kubánec. Spočiatku sa s nami vykecával, zisťoval odkiaľ sme a čo chceme vidieť. Povedal, že má čas, tak nám ukáže mesto. Zobral nás do najstaršej lekárne v Latinskej Amerike, pozval nás na Pinakoladu a vybavil nám prehliadku na malom koči po historickej časti mesta. Keď sme sa začali zberať na bus domov (50 centov spiatočný lístok), tak nás poprosil, či mu nemôžeme dať pár peso pre jeho deti. Dali sme mu šiltovku a 3 CUC (3€), bol spokojný. Keď sme ho stretli o 10 minút, už mal šiltovku na hlave.

Domáci nám ponúkli celodenný výlet do Havany (80€). My sme ale znovu vyskúšali miestne autobusy a offline mapy na vlastnú päsť. (2€ spiatočný lístok s prestupom v Matanzas - platili sme CUP). V Havane sme sa pozabudli vystúpiť v centre, tak sme vystúpili na najbližšom semafore. Zastávka na "znamenie" (vystupovali tak aj domáci). Cestou do centra sme zažili pravú Havanu, špina a každý nás otravoval. Domáci obchodujú naozaj so všetkým - napríklad sa vám snažia predať tužkové baterky. Pozor si treba dávať aj na predajcov cigár, ktorí sa vás snažia nalákať na rôzne akcie a potom, keď sa s nimi dáte do reči, tak sa ich neviete zbaviť. Keď sme sa dostali do centra, pozreli sme si Starú Havanu a išli sme domov. Z tohto mesta sme však nemali dobrý pocit.

Posledný deň sme sa chceli okúpať trochu netradične. Neďaleko od nášho ubytka, asi 20 minút autobusom (1€ spiatočný), bola jaskyňa Cueva de Saturno, v ktorej sa dalo príjemne schladiť a okúpať. Domáci nám odporučili ísť ráno, pokiaľ tam nebude veľa turistov. Vstupné bolo 5 CUC (5€) a dostali sme aj nafukovacie vesty, pretože hĺbka vody bola do 30 metrov. Tento zážitok určite stál za to.

Dopravu - odvoz na letisko sme si skúsili vybaviť sami v našej dedinke. Opýtali sme sa miestneho, koľko by bola cena. Vychádzalo to na 20 € a to sa nám zdalo príliš veľa. Nakoniec z neho vyšlo, že on skromný nemá auto, tak nás chce zobrať na rikši (preto tá cena, vzdialenosť asi 15 min autom). Nakoniec nám odvoz zabezpečil domáci za 10 € na starom veteráne. Posledný deň sme si u domácich dali obed a išli na letisko.

Náklady na 1 osobu:

400 € letenka

70 € ubytovanie

23 € víza

100 € strava, vstupné, doprava

SPOLU: 593 €

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
18
Poslať správu

Chceš vedieť, keď m.slaniniak pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.