Napíš blog a sútažíš o zájazd do Dubaja alebo Paríža
Zapoj sa do súťaže
Súťaž prináša

Spiatočná do MARSEILLE za 10 €

Rok 2017. No nekúp to, keď ti vyskočí ponuka od spoločnosti Volotea na spiatočný let z Viedne do francúzskeho Marseille za 10 €! Tento krát vo štvorici.

Po menšej poruche lietadla sme si mysleli, že už z Viedne ani neodletíme a to najmä, keď sme dostávali správy z vonkajšieho sveta, že náš let mal byť zrušený. Nakoniec sme vzlietli a o 2 hodinky na to sme si užívali čerstvý prímorský vzduch. Do Marseille sme prišli poobede a ako správni Slováci, hneď sme si kúpili fľaštičku vínka a rozhodli sa ju ísť na pláž vypiť. Odvážlivec Ivanko, priateľ mojej sestry Peťky, sa dokonca v chladnom októbrovom mori okúpal. Však aj tak chcel začať otužovať! My ostatní, vyobliekaní v mikinách, sme ho len z diaľky pozorovali a radšej si porobili zopár selfie.

Neskôr sme sa išli ubytovať. Podľa mapy sme boli na mieste, kde sme mali bývať, no že by to naozaj bolo priamo v centre mesta pri krásnej Marseillskej opere? Nuž, asi áno, keďže nás pozdravil menší fúzkatý pán, ktorý na nás pred operou čakal. Byt bol celkom fajn a čo na ňom bolo ešte lepšie, stál nás každého cca 7 € na noc. Aj takto sa dá šetriť cez Airbnb. Iba sme si zložili veci a už sme zasa vyrazili do nočného mesta. Bolo nádherné! Všade vysvietené budovy a loďky v prístave. Ako sme prechádzali centrom, zlákala nás hudba z jedného baru. Išli sme sa pozrieť do vnútra, kde boli všetci vyobliekaní v šatách a my ešte z cesty, v rifliach a šušťákových bundách. Elegantní Francúzi na nás divne pozerali, no my sme sa skvelo bavili. Po pár minútach za nami prišiel pán v obleku a začal na nás hovoriť francúzsky. Predstierali sme, že mu nič nerozumieme, aj keď sme veľmi dobre vedeli, čo od nás chcel. Potom nám len pohybom ruky ukázal dvere, a tak naša párty predčasne skončila.

Druhý deň sme celý strávili prehliadkou mesta. Začali sme krásnou katedrálou Notre-Dame de la Garde, odkiaľ je výhľad na celé mesto. Po ďalších potulkách marseillskými uličkami sme natrafili na ďalší veľkolepý kostol Cathédrale de la Major, potom sme pokračovali námestíčkom popri prístave, až sme sa dostali k pevnosti Fort Saint-Jean, ktorá od sedemnásteho storočia slúžila ako vchod do starého prístavu. Videli sme aj ďalšie pamiatky, ale nie vždy sa dá zapamätať si ich názvy, pocity a okamihy sú určite silnejšie. Čo v Marseille vidieť môžeme nájsť v akomkoľvek turistickom sprievodcovi.

Po večeri na izbe sme zasa vyrazili do mesta, kde sme strávili pekný večer v Irish pube (vo Francúzsku :D ). Stretli sme tam veľa milých domácich ľudí, no najviac sme sa skamarátili s mladým Alžírčanom, ktorý tancoval lepšie ako ktokoľvek iný, koho sme dovtedy stretli. U nás na Slovensku by už dávno vyhral niektorú z talentových súťaží.

Po prehýrenej noci sa nám na druhý deň vstávalo ťažšie. Motivoval nás však krásny národný park, ktorý sme mali v pláne posledný deň navštíviť. Po hodinovej ceste autobusom a dvoch prestupoch sme dorazili do Parc national des Calanques. Tyrkysové more, vôňa borovíc, veľkolepé skalnaté útesy a jaskyne. Viackrát sme museli podať horolezecký výkon v teniskách a párkrát išlo aj o život, no nakoniec to všetko stálo zato. Park bol akoby odrezaný od sveta a ľudí, ktorých sme cestou stretli, by sme spočítali na prstoch oboch rúk. Proste neopísateľný zážitok!

Posledný večer sme opäť strávili s alžírskym kamarátom v Irish pube, no pred polnocou sme sa pobrali na byt, aby sme si pobalili veci, urobili hotdogy na cestu a na druhý deň ráno mohli zdvihnúť kotvy a opäť sa ocitnúť v realite. Na Slovensku, kde bolo o 10 stupňov menej, ako v slnečnom Marseille.

Náklady na 1 osobu:

10 € letenka Viedeň - Marseille - Viedeň

22 € ubytovanie na 3 noci v centre Marseille

11,60 € spiatočný lístok na autobus z letiska do centra Marseille (áno, drahší ako letenka)

5,20 € celodenný lístok na mestskú dopravu

3 € magnetka

Cca 20-30 € strava

SPOLU: cca 80 €.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
8
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Marcela.machavova75 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.