Predsudky škodia zdraviu

Často sa stretávam s tým, že ľudia odmietnu ísť k lekárovi, alebo odmietnu ošetrenie od lekára, u ktorého skončili - napríklad po úraze a preprave sanitkou.

Pokladám to za chybu, ktorá môže výrazne poškodiť zdravie pacienta. Áno, aj ja si vyberám lekára, pokiaľ mám príležitosť a som spôsobilý k jeho návšteve. Iné je, ak sa dostaneme k lekárovi nútene, následkom nečakanej udalosti.

Slobodná voľba lekára ? Ošemetná vec. Áno, máte právo slobodného výberu lekára, no v prípade využitia lekárskej pomoci v akútnych stavoch a prevozu sanitkou do zdravotníckeho zariadenia to úplne neplatí. Predovšetkým - sanitka vás odvezie do spádového zariadenia. Tam vás odovzdá lekárovi, ktorý preberie výkon ďalších úkonov, spojených s riešením vášho zdravotného stavu.

Odmietnutie ošetrenia alebo hospitalizácie môže mať vážne následky. Napríklad - prijímacie zariadenie nie je povinné zaistiť vašu prepravu do iného zariadenia. A niekedy to ani nie je možné, pretože počas sviatkov a dní voľna nemusí byť k dispozícii ani preprava, hradená pacientom. A máte problém ... pritom, nie je nič jednoduchšie, ako nechať prijímajúceho lekára, aby vykonal potrebné úkony a pokiaľ nie ste spokojní, požiadať poćas pracovných dní, aby zaistili vaše ošetrenie v inom zariadení, ak je to možné.

Zlyhania lekárov ? Všetci sme ľudia a robíme chyby. Chyby nerobí len ten, čo nerobí vôbec nič. Lekár nie je jasnovidec. A neraz za chybu lekára môže aj pacient - napríklad uvedením nepravdivých alebo neúplných informácií. Niekedy je lepšie vyzerať ako hlupák, ak podaná informácia vyvolá pobavenie, než sa zobudiť - mŕtvy. Pacient nemôže posúdiť, čo je alebo nie je dôležité. Práve to je úlohou lekára.

A ešte niečo - naši lekári nerobia štatisticky oveľa viac chýb, než ich zahraniční kolegovia. Čo je však neporovnateľné, to sú podmienky, v ktorých pracujú. Z tohoto hľadiska sú naši lekári - kúzelníci.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Pozerám sa na svet a vôbec sa mi nepáči, čo vidím ... hľadám ľudskosť a nachádzam sebectvo ... hľadám slušnosť a nachádzam aroganciu ... kde to vlastne žijeme, ak nevieme ochrániť slabých a chorých ?

Chceš vedieť, keď Peter z Krupiny pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.