Ako letieť prvou triedou za zlomok ceny

Zaži luxus ktorý ti ponúkajú najväčšie letecké spoločnosti

Každý z nás počul o prvých triedach v leteckých spoločnostiach, ktoré sú priam zážitkom. Luxusný priestor na nohy (vysokí ľudia vedia, prečo je to dôležité), priateľský servis a nadštandardné služby. Keď poznáš postup, ktorý ti to umožní, môžeš si užívať tieto služby za zlomok bežnej ceny v prvej triede.

Ako to funguje?

Ak sú na tvojom lete voľné sedadlá vo vyššej triede, tak ich aerolinka začne dražiť. Táto ponuka platí pre pasažierov. ktorí si už zakúpili letenku napríklad v "economy class" a môžu sa dostať do vyššej triedy. Za obrovskú zľavu si môžeš užívať nápoje, jedlo, extra batožinu a samozrejme veľkolepý priestor na nohy, čo nie je vtip.

Máloktoré letecké spoločnosti ale hovoria vôbec ako ich systém aukcie funguje.

Pasažieri sú väčšinou obmedzení v určitom rozsahu, v ktorom môžu prihadzovať ( takže nie jedno euro). A zároveň nevieš koľko prihadzujú ostatní pasažieri, väčšinou to tak závisí od tvojho odhadu.

Kde nájdem tieto ponuky?

Platforma http://www.plusgrade.com/ združuje viac než 50 najväčších leteckých spoločností, ktoré ponúkajú vylepšenie leteckej triedy. Nájdeš tam napríklad tieto letecké spoločnosti: Lufthansa, Swiss, Norwegian, Icelandai, Virginatlantic a ďalšie.

Mnoho leteckých spoločností má tiež svoj systém aukcie a nemusia tam byť zaradené, môžeš preto priamo hľadať na Google "bid for upgrade [názov leteckej spoločnosti]", aby si videl či tiež ponúkajú svoju alternatívu.

Niektoré spoločnosti (prevažne tie s dlhšími letmi mimo kontinentu) ti samé oznámia emailom, že je možnosť aukcie miesta do prvej triedy.

Napríklad v prípade že letíš Lufthansou, tak budeš mať notifikáciu v sekcii "My Bookings", keď sa prihlásiš na ich webstránke. Tu môžu pasažieri zadať sumu, za ktorú sú ochotní ísť do vyššej triedy a o 24-48 hodín im bude oznámené, či im bola letenka posunutá.

Ako mať najväčšiu šancu získať lístky z aukcie?

Vyber si let kde je veľa bussines sedadiel - optimálne menej populárnymi trasami alebo v menej obľúbených dátumoch, aby si mal väčšiu šancu.

Prihoď o niečo viac než je minimum- väčšina leteckých spoločností udá minimálnu cenu na prihodenie. Príklad ak je to 500 € tak prihoď 520€, pretože väčšina ľudí prihodí minimum.

Kúp si len jeden lístok- Ak cestujete v skupine a booking máte spoločný tak nebudete mať možnosť sa rozdeliť a v takom prípade aj možnosť vylepšenia si leteckej triedy nemusí byť dostupná.

Koľko môžem takto ušetriť?

Zahraničný travel blogeri píšu o príkladoch kedy ušetria bežne 80% z ceny bussines class letenky. Podľa travel blogera Bethaney Davies je väčšinou minimálna cena na prihadzovanie v aukcii 20% až 40% z ceny základnej letenky v ekonomickej triede.

Skúsenosti

Cestovateľský blog Bez Mapy napísal :

Prvou triedou som síce neletel, no vyskúšal som si biznis triedu spoločnosti Qatar airways na palube z Aucklandu na Novom Zélande do Dohy. Nikdy som si nepotrpel na "takéto" lietanie, no keď let trvá 18 hodín, je dobré sa aj poriadne vyspať, nie? Už som pochopil, prečo sa biznis trieda volá biznis - keď niekam letíš tak ďaleko a potrebuješ byť ráno pripravený na pracovné stretnutie, cesta lietadlom ťa rozhodne nemôže unaviť. Ja som spal celých 8 hodín bez prestávky a zvyšných 10 sa prejedal a pozeral filmy. Ako sa ale dostať k takejto letenke? Pokiaľ teda nemáš tisíce eur na letenku, najviac sa to oplatí zbieraním míľ. Letecké spoločnosti sú pospájané do rôznych aliacncií (Star Alliance, SkyTeam, OneWorld...), takže vôbec neznamená, že musíš lietať iba s jednou. Stačí si pozrieť, aké aerolinky sú v jednej aliancii a lietať iba s nimi. Míle sa ti tak naziebrajú ľahko a môžeš požiadať o upgrade do biznis/prvej triedy zadarmo"

Alexandra Crazy Sexy Fun Traveler autorka viacerých ebookov o cestovaní a životnom štýle píše :

Letieť prvou triedou alebo biznis triedou sa dá rôznymi spôsobmi. Ako písal Milan, ideálne je zbierať míle a potom si z míľ požiadať o upgrade. Dá sa však porozprávať aj s tetou na check in okienku či nevie dať zľavu, alebo dokonca ponúknuť upgrade zadarmo. Známemu to bežne takto vyjde, že mu dajú aj zadarmo. Mne sa to ešte nepodarilo, lebo žmurkanie na tetu odo mňa nejak nefunguje 📷 Ale už sa mi stalo, že počas letu so sa rozprávala s letuškami, lebo som bola kedysi aj ja letuška, a posunuli ma samé do vyššej triedy, keď tam bolo voľno. Nemalo by sa to z ich strany, ale už som takú situáciu videla viackrát, veď sme všetci len ľudia. Letušky vedia pomôcť a presunúť Vás do vyššej triedy pokiaľ ste napríklad chorý alebo máte niečo s nohou či iné zranenie. Ale zaručene funguje zbieranie míľ či už vyššie spomínaný bid upgrade.

Ak budete potrebovať pomoc s cestovaním možno pomôže wilio.sk .

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu
Robím v marketingu ako seo špecialista čiže pomáham získať viac návštev z vyhľadávačov. Vo voľnom čase prednášam pre mladých, robím kávu, cestujem :)

Chceš vedieť, keď Milan Novotný pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.