Napíš blog a sútažíš o zájazd do Dubaja alebo Paríža
Zapoj sa do súťaže
Súťaž prináša

Paríž – pripravte sa na výhru, takmer všetko ZADARMO

Ak si študentom do 26 rokov, Paríž je pre teba to najúžasnejšie miesto - takmer všetko ZADARMO! Čítaj ďalej ;)

Paríž – mesto zaľúbencov či mesto svetiel? Každopádne jedna z najúžasnejších metropol Európy. Ak si toto mesto nenavštívil, tak prichádzaš o veľa. Toto leto som sa spolu s kamarátkami vybrala na 5 dňovú babskú jazdu práve do Paríža. Z Bratislavy je to letecky čo by na skok – let trvá približne 2 hodiny.

Ak v srdci lásku máš,

do Paríža zavítaš.

Eiffel tower, to je znak,

upúta ti ihneď zrak.

Keď si študent, šťastie máš.

Všade zdarma zavítaš.

Múzeum, chrám,galéria

peniažky sa šetria.

Keď si ráno privstaneš,

prv sa všade dostaneš.

Metrom to je iba chvíľa,

za sekundu skoro míľa.

Teraz zháňaj letenku

a šup na dovolenku!

Doprava Hneď na začiatku odporúčam zakúpiť balíček 10 lístkov za 14,90€. Tento balíček je najvýhodnejší a lístky môžete použiť v metre, autobuse či vlaku. S balíčkom sa môžete podeliť aj viacerí medzi sebou. My sme sa prevažne prepravovali metrom, ktoré premáva čoby každú minútu.

Historické pamiatky Hneď prvý deň sme využili túru so sprievodcom od spoločnosti New Europe – je to túr zdarma, potrebné je sa na ňu prihlásiť predom. Potom stačí prísť na určené miesto a spoznávať krásy mesta. Prehliadky sú v angličtine alebo španielčine. Na konci túr môžete dať sprievodcovi ľubovoľnú sumu peňazí, na ktorú si prehliadku ceníte.

Ak ste študentom v Európskej únii máte šťastie, keďže väčšina pamiatok je ZADARMO! Našou prvou zastávkou bola katedrála Notre-Dame. Vstup do vnútra chrámu je zdarma pre všetkých. Nezabudnuteľný výhľad sa vám naskytne z veže katedrály. Tu si však musíte najskôr zabezpečiť miesto v rade prostredníctvom aplikácia Duck the line – ráno v daný deň si zvolíte čas, v ktorom chcete ísť na vežu – POZOR! Je potrebné prísť na čas, ak budete meškať, tak sa ďalej nedostanete. Myslím, že inak stojí výhľad z veže 15,00 € - a ešte pripravte sa na poriadnu svalovicu, čaká na vás okolo 400 schodov.

Musée du Louvre Múzeum v ktorom nájdete asi všetko. Ak máte menej ako 26 rokov vstupné je zdarma. Na začiatku je potrebné si vystáť dlhú radu, ak sa dostanete dnu, už nie sú potrebné vstupenky – jednoducho sa preukážete občianskym preukazom. V Rímskej sekcii sa zahrajte hru napodobni sochu, haha. Najväčšia „tlačenica“ je pri obraze Mona Lisa – pripravte sa na mierny šok, ide o malý obraz na veľkej stene.

Eiffel tower Pre mňa osobne najväčšie sklamanie. Z diaľky kráska – z blíska strašiak? Lístky na Eiffel tower sme si objednali vopred cez internet za 8,00€/ks. Nevýhodou je, že lístky on-line sa dajú kúpiť len na druhé poschodie. Je potrebné si zvoliť čas, o ktorý máte záujem. Neznamená to, že ak si rezervujete lístky na 14:00, tak o 14:00 sa budete dívať na Paríž ako na dlani. Pripravte sa, že sa dostanete do prednostnej rady, ktorá je kratšia. Ďalšia minimálne polhodina státia v rade Vás ale neminie. PS: príďte radšej najedení, hot-dog pod Eiffel tower stojí 13,00€!! Zámok Versailles Azda najväčšia pýcha Paríža. Vstup do areálu opäť zadarmo! Pred vstup sa pripravte na kontrolu, ako na letisku. Do vnútra zámku sme sa nedostali, nakoľko nás odradili neskutočne dlhé rady. Prešli sme si aspoň krásne záhrady plné fontán. V záhradách sa nachádza aj jazierko, kde si je možné zapožičať loďku. Nakupovanie V supermarkete by ste márne hľadali napríklad také rožky (teda minimálne my sme ich nenašli) či ovocný kompót. Čo sa vo Francúzsku oplatí veľké balenia – 9l minerálna voda, balenie 16 jogurtov či 20 keksov za zlomok ceny v prerátaní na kus. Ak už zavítate do obchodu, určite sa poobzerajte po vínku – Francúzi sú v tomto gurmáni, a taká sklenička na večer nikdy nie je zlý nápad. WC WC pri katedrále Notre-Dame 2,00€ (nájdete ich v podzemí)

WC Musée du Louvre – bezplatné WC opäť skryté v podzemí, najskôr si však musíte vystáť dlhú radu do múzeá

Ak ste na verejnom priestranstve a zrazu to na vás „príde“ odporúčam navštíviť kaviareň, vziať si kávu sebou a skočiť rovno aj na WC. Väčšina podnikov to má ošetrené tak, že ak nie ste zákazníkom, tak na WC zabudnite. To by bolo v skratke odo mňa všetko, prajem rovnako príjemný zážitok aj Vám. Ja mám v pláne sa do Paríža určite ešte vrátiť, keďže som z neho videla iba zlomok.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu

Chceš vedieť, keď slavomi.chovanova pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.