Napíš blog a sútažíš o zájazd do Dubaja alebo Paríža
Zapoj sa do súťaže
Súťaž prináša

Aussie spirit: Prečo sa zaľúbiť do Perthu

O austrálskych plážach, surfovaní, divokej prírode a kengurách počul každý. V skutočnosti je táto krajina záhadou a ponúka oveľa viac. Prečo stálo za to cestovať (minimálne) 28 hodín cez celý svet?

Každý skúsený cestovateľ vie, že pri tripe do zahraničia je dobré mať aspoň akú takú predstavu o tom, čo treba vidieť, čo ochutnať a aké prírodné skvosty rozhodne nevynechať. Pred odletom do Austrálie som vedela maximálne to, koľko domáceho alkoholu môžem previesť cez hranice. A o to viac som otvárala ústa.

Čo ma v Austrálii dostalo najviac:

- najsexy prízvuk na svete

- pláže, parky, voľne pobehujúce klokany a koaly ❤

- avokádo v tých najrôznejších podobách

- obdivuhodná úcta k prírode a tradíciám

- aussie spirit

Ale poďme postupne 😊

Welcome to Perth!

Budapešť, Amsterdam, Kuala Lumpur a konečne, po 28 hodinách, Perth. Počula som, že austrálska vláda je prísna na to, koho a s čím do krajiny pustí, ale že bude potrebný výsluch som ozaj nečakala. Ďalší, pomerne úsmevný, šok nastal hneď na ceste z letiska. Austrálčania majú volant na pravo a cestné značenie je pre Európana takmer matematickou hádankou. Dvakrát sme zablúdili, kým sme našli správny smer 😄. Nasledujúce dva dni som sa snažila dobehnúť 6 hodinový časový posun, zvyknúť si na škriekanie vrán a ,,ukrutnú" 20 stupňovú austrálsku zimu. No v skutočnosti to bolo veľmi príjemné zvykanie a dala by som si to znovu.

Perth je dvojmiliónové mesto, metropola Západnej Austrálie s pobrežím dlhým 80 kilometrov.

Elisabeth Quay, jeden z najkrajších prístavov aké som kedy videla.

Living the happy australian life

Je rozdiel, ak si ubytko a podobné detaily rieši človek sám. Ja som cestovala za rodinou, preto som mala možnosť spoznať život austrálskej domácnosti priamo z blízka. Málokto z protinožcov žije vo vlastnom, uprednostňujú prenájom pretože je to tak jednoducho výhodnejšie. Pokazená umývačka? Mŕtvy potkan v stene? Zavolaj domácemu a on to porieši. Naproti tomu je nájom (na slovenské pomery) extrémne vysoký, s austrálskym platom však ako prd v hurikáne. Len pre predstavu, hovorím o malom domčeku s dvoma spálňami, mini záhradkou, kuchyňou, obývačkou a malým podkrovím s nájmom 550 austrálskych dolárov za týždeň.

Domy v Austrálii nie sú veľké, väčšina z nich má množstvo okien aby sa tie letné 40tky dali lepšie zniesť.

Happy and healthy lifestyle

Supermarkety fungujú ako tie naše, hoci medzi tovarom nenájdete až toľko ready-to-eat potravín. Uprednostňujú tekvicové chleby, čerstvú zeleninu a mäso zo zvierat odchovaných na rastlinnej strave. Čiže žiaden bôčik ani bravčové rezne, radšej hovädzina, morčacie a jemne prepečené klokanie steaky. Chutí to celkom fajn, prekvapivo. Okrem zdravej stravy Austrálčania milujú yogu, sójové laté, dozor osobného trénera a všetky druhy športu. Dokonca aj ja som sa prinútila k behaniu, a to beh skutočne neznášam.

Austrálčania sú hipsteri, zdravo-stravovači, milovníci avokáda a vyznávači kultu 2+5. Teda 2 druhy ovocia a 5 druhov zeleniny počas dňa, čo vštepujú najmä deťom.

Understanding Australia’s histories and traditions

Z takého duchovného vnímania krajiny ma očarila úcta, ktorú majú Austrálčania k pôvodným obyvateľom - k Aborigénom. Na ulici v meste ich stretnete kopu, sedia na zemi, v noci spia na lavičkách ale nikto ich nevyženie. Oni totiž veria, že Austrália patrí Aborigénom. Na oficiálnych budovách visí okrem austrálskej aj aborigénska vlajka, v galériách je kopa výstav venovaná zvykom pôvodných obyvateľov. Dokonca deti v školách sa učia, okrem základov, rešpektovať ich tradície. Každý piatok ich učiteľka s farebnými vlasmi učí aborigenské pesničky a dokonca hrať na tradičný nástroj didgeridoo. Osobne som to neskúšala, na tento nástroj treba mať jednoducho ústa a ozaj dobré pľúca 😁.

Plenty to love about Perth

To, čo im môžeme len závidieť, je životné tempo. Majú čas. Na seba, na šport, na kariéru aj rodinu. Doprajú si masáž, takmer každá žena má svojho kaderníka, chodia na rôzne meditačné cvičenia, pretože veria v prítomnosť ducha Austrálie. Milujú, a ja tiež, girlovačky na pláži, slávnosti, festivaly svetiel, trhy so všetkým možným, živú hudbu, umenie a predovšetkým dobré jedlo. Vedeli ste, že šéfkuchárom v jednej z najlepších reštaurácii v Perthe je Slovák? Good job, man!

Perth je mesto, čo má všetko. Milovníci klasického ale aj povedzme netradičného umenia ocenia rôzne výstavy v Art Gallery of WA, ktoré sú prekvapivo všetky zadarmo. Ja som mala šťastie na výstavu tenisiek - Sneakers evolution :D Za zmienku stojí aj oficiálny prístav Elisabeth Quay, z ktorého sa za pár minút dostanete do South Perth, kde môžete navštíviť fantastickú ZOO upravenú tak, aby ste mali pocit, že ste v prirodzenom prostredí zvierat. Nájdete tam škriekajúce lemury, slona, ktorého môžete pohladkať alebo kŕmiť žirafu. Mne sa najviac páčili voľne skackajúce klokany a kakajúca koala.

Na svoje som si prišla, samozrejme, na pláži. Na všetky z nich sa dostanete autobusom za 2,20 - 5 austrálskych dolárov. Najfrekventovanejšia je City Beach, kde môžete v pohode grilovať na verejných griloch, Scarborough beach poteší surferov a North beach zas tých, čo sa radia medzi crazy shell lovers. Ako ja 😄

Nič len oceán a biely piesok. Žiadne stánky, lehátka, rybári. Môžete tu behať hoci aj nahí .

The spirit of art

Moja umelecká duša rozkvitla v južnej časti Perthu - Fremantle. Obchody s platňami, z ktorých sa ozýva Frank Sinatra, nútia zastaviť a chvíľu počúvať, dokonalé kaviarne s nedokonalým nábytkom a vidličkami ku káve vás naučia vidieť krásu v obyčajnom a ešte trhy. Ach tie trhy.

Fremantle Markets sú otvorené vždy od piatku do pondelka, kde lákajú návštevníkov vôňou brutálnej kávy s názvami ako Winter Wonderland, Dry Jack Daniels alebo Black Forrest Cake (kávopičom teraz musí bežať fantázia na plné obrátky). To, čo ma dostalo najviac, bola Marlenka. Naši českí bratia rozšírili trh a túto medovú mňmaku milujú už aj obyvatelia Perthu, za 6 austrálskych dolárov/kus. A skoro som zabudla na Buskerov, pouličných hudobníkov, ktorých by som ale že vôbec nenazvala amatérmi. Prvotriedne hudobné predstavenia vás človeka tak pohltia, že má chuť tancovať a tlieskať ako bláznivý. Je to jeden z tých spontánnych zážitkov, ktoré na cestovaní milujem najviac.

Small island, big experiences

Pri ceste do Perthu som ani len netušila, že nájdem to svoje Happy Place. Pokoj, božská príroda, šumenie oceána a tulene rozhodne stáli za vstávačky o 5 ráno. Vlakom z Perthu do prístavu vo Fremantly a potom s ferry na Rottnest Island. Vyfasovala som červený vŕzgajúci bicykel a išla objavovať malý ostrov.

Rottnest Island je (nielen) pre Západnú Austráliu skutočným pokladom, všade vám totiž pripomínajú že you should leave only footprints here a celkom oprávnene. Nikde inde na svete totiž nenájdete Quokku, len tu. Toto milé zvieratko pripomína mini klokaníka, ktorý je v celku zvyknutý na ľudí, no neodporúča sa ich veľmi kŕmiť. Najviac im chutia čučoriedkové muffiny, ale pssst 🤫.

Ostrov je tiež obľúbeným miestom na dovolenky, tie pláže ozaj stoja za to. Aj ja som musela zastavovať každých 5 minút. V zime tu takmer nikoho nenájdete, ja som za celý deň nestretla ani živú dušu. Na ostrove dosť fúka a voda má slabých 18 stupňov no aj tak som neodolala a na tomto 👇 mieste musela skočiť do vody.

Kľúčom k poznaniu krajiny je nájsť si miestneho kamoša. Ten vie o všetkom čo sa v meste deje, kde je najlepší výhľad a ktoré zákutia by ste sami nenašli. Ak to šťastie mať nebudete, všetky dobré nápady na výlety nájdete na The Urban list Perth.

V Perthe som strávila necelé tri mesiace. Z ten čas sme privítali na svete malú Olíviu, spoznala miestnych Aussie, vyskúšala Sound Healing aj Speed Fit, nafarbila si vlasy na blond a zamilovala som sa do krajiny, ktorá má všetko. A či sa vrátim? O tom absolútne nepochybujem :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
8
Poslať správu

Chceš vedieť, keď hancazpomaranca pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.