Napíš blog a sútažíš o zájazd do Dubaja alebo Paríža
Zapoj sa do súťaže
Súťaž prináša

Týždeň na Islande s budgetom 600 eur

Keď mi kamaráti povedali, že týždňový výlet na Island podnikneme s rozpočtom 500 eur, neverila som. Nakoniec sa to podarilo zvládnuť za 600 eur, čo je ešte stále super suma. Chcete vedieť, ako na to?

Island bol odjakživa jedným z mojich najväčších cestovateľských snov, no ešte pred pár rokmi patril medzi (finančne) nedostupné destinácie. Odkedy však začali na ostrove pristávať lietadlá nízko nákladových spoločností, sen o Islande odrazu stál na omnoho pevnejších základoch.

Slovo dalo slovo a s kamarátkou sme už kupovali letenky. Keďže sme ale nechceli ísť samy a môj (travel hater) manžel zanovito odmietal, rozhodili sme siete a napokon sme sa dali dokopy s dvoma cestovateľmi, expertmi na dobrodružné výlety s nízkymi budgetmi. Keď nám predstavili plán ako precestujeme Island s rozpočtom 500 eur, v prvej chvíli sme neverili. Napokon sa nám to takmer podarilo - chalanom úplne, lebo neboli také "bábovky" ako my a oželeli pohodlné postele.

Ak aj vy túžite po magickom Islande a máte obmedzený rozpočet, čítajte ďalej. S týmito tipmi (a dávkou odhodlania) sa to môže bez problémov podariť.

View this post on Instagram

Do you love waterfalls as much as I do? 😇 This one, Bjarnarfoss, is situated on the Snaefellsnes Peninsula. It can be seen from the main road, but it is pretty easy to walk up to it. And so worth it. On the walk back to the town Ólafsvík, you get stunning view of the Atlantic Ocean. It is not one of the most favourite waterfalls in Iceland, but it is beautiful. 💕 . . . #shemakesmetravel #iceland #visiticeland #exploreiceland #bjarnarfoss #hikingtheglobe @hikingtheglobe #travelbird @travelbird #frommers @frommers #discoverer @discoverer #passionpassport @passionpassport #sheisnotlost @sheisnotlost #thetravelwomen #smecestovatelky @cestovatelky #slovakgirl #hikingwomen #travelgirls #dnesletim #dnescestujem #pelipecky #skcztravel #liveoutdoors @liveoutdoor.s #timeoutsociety #photooftheday #olafsvik #badasshikingwomen

A post shared by Veronika & Karol🌍Travel Couple (@shemakesmetravel) on

AKO NA ISLAND

Samozrejme, letecky. Ako spomínam vyššie, na Island už lietajú nízko nákladové spoločnosti, pre nás asi najzaujímavejší Wizz Air, s ktorým sa na ostrov dostanete aj za menej ako 100 eur (spiatočne). Letieť môžete bez prestupov z poľských Katovíc, alebo tiež z Budapešti či Viedne, ak vám nevadia prestupy, letov nájdete aj viac. Odporúčam vyhľadávanie cez portál Azair.eu, kde na jednom mieste získate všetky zaujímavé ponuky zoradené od tých najvýhodnejších.

AKO PO ISLANDE

Najlepšie, čo môžete spraviť, je prenajať si auto, aj keď na sa na mnohých blogoch dočítate, že stopovanie po Islande je easy. Nevylučujem, ale my sme veľa áut na ceste nestretli a rozhodne by som tam nechcela stopovať. Asi by ma mrzelo, keby som pre pár ušetrených peňazí musela vynechať krásne miesta a to len preto, lebo som niekde na ceste trčala štyri hodiny čakajúc na niekoho, kto by mi zastavil.

Auto si prenajmite online vopred, bude to lacnejšie a praktickejšie ako zháňanie auta po prílete. My zvykneme bookovať cez rentalcars.com, no mnohí majú dobré skúsenosti aj s lokálnymi požičovňami. V oboch prípadoch však nepodceňte dobrú poistku, tá je na Islande kľúčová, keďže krajina je miestami drsná. Moji kamaráti komplexnú poistku neriešili a keď im islandské kone dohrýzli kapotu (nie, nežartujem), výlet sa im pre škodovú udalosť na aute výrazne predražil.

Taktiež zvážte výber konkrétneho vozidla - a to na základe toho, v akom ročnom období na Island cestujete a kam všade sa chcete ísť pozrieť. Ja odporúčam siahnuť po aute 4x4, a to najmä v zimnom období. Detaily o počasí na Islande som spísala v samostatnom článku, ktorý nájdete TU.

KDE PRESPÁVAŤ

Suma minutá na ubytovanie nie je zanedbateľná, ak ale nie ste fajnoví a nepotrebujete dobre vybavené hotely, ani táto položka vás nezruinuje. Na Islande nájdete veľa hostelov, guest house-ov, apatmánov, kempov a veľa toho ponúka aj Airbnb. Keď budete cestovať v zime, ceny budú ešte nižšie ako počas hlavnej sezóny v lete.

TIP: Z domu si určite vezmite vlastný spacák, v mnohých hosteloch sme sa stretli s tým, že cena za ubytovanie bola aj o 10 -20 eur nižšia, keď sme ho mali so sebou a nepotrebovali sme využiť ich periny.

TIP 2: Mimo sezónu sa nebojte cestovať "naslepo" - my sme si viaceré ubytovania bookovali za pochodu za akciové last minute ceny. V meste Akureyri sme takto ušetrili viac ako 50 eur a apartmán v komplexe so saunou a vírivkou nás stál iba 21 eur na osobu. Takéto ubytovanie nájdete napríklad aj cez Booking.

ČO JESŤ

Ak chcete Island precestovať s nízkym rozpočtom, zabudnite na reštaurácie, ktoré sú tam nehorázne drahé. Polievka začína na desiatich eurách, ľahké hlavné jedlo stojí raz toľko, poriadny obed pod 30 eur sme nikde nenašli. Drahé boli aj pouličné stánky s občerstvením - hotdogy či bagety stáli tiež od desať eur vyššie. Na pivo v bare si pripravte tiež minimálne sedem eur.

Jesť sa vyplatí v Subway alebo na čerpacích staniciach, kde populárne hotdogy kúpite už od troch eur. My sme však väčšinou nakupovali v supermarketoch a stravu sme si pripravovali sami. Najlacnejší sa nám zdal supermarket BONUS.

View this post on Instagram

Have you been to Pingvellir National Park? It was founded in 1930 and in 2004 was designated as a World Heritage Site. The park lies in a rift valley that marks the crest of the Mid-Atlantic Ridge and the boundary between the North American tectonic plate and the Eurasian. In the picture you can see Pingvallavatn, the largest natural lake in #icelanad ❄💕❄ . . . #shemakesmetravel #pingvallavatn #pingvellir #frozenkingdom #visiticeland #exploreiceland #icelandadventure #passionpassport #discoverer #dnesletim #dnescestujem #slovacinacestach #skcztravel #travelbucketlist #travelmore #pelipecky #wondermore #weekendvibes #awesomeearth #culturetrip #traveltagged #staycurious #inspiredtravels #backpackersworld #timeoutsociety #adventurer #wishlist #tourtheplanet #discoverglobe

A post shared by Veronika & Karol🌍Travel Couple (@shemakesmetravel) on

Môj týždenný ROZPOČET (výdavky na 1 osobu v skupine 4 osôb)

252 € Letenka + batožina (keď vystihnete akciu, bude to oveľa menej)

139 € Prenájom auta

46 € Tankovanie

88 € Ubytovanie

54 € Jedlo

23 € Cesta na a z letiska Budapešť

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
7
Poslať správu
Novinárka a kybernetik. Vášnivá cestovateľka a zanietený pecivál. Keďže obaja vedia, že pre šťastný vzťah je potrebné robiť kompromisy, rozhodli sa precestovať svet. Alebo aspoň jeho časť. Z výletov spisujú svoje príbehy - ona vecne a on s dávkou humoru.

Chceš vedieť, keď SheMakesMeTravel pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.