29.9.2018 18:36

OKSYI: hudbe neudáva limity ani nálepky

Hudbe sa venuje približne 10 rokov, píše a tvorí vlastné piesne. Je inšpirovaná všetkým, čo ju priťahuje, na čo sa ťažko pýta, čo ju interesuje a nedá len tak spať.

OKSYI, vlastným menom Oxana Volodymyrovna Gogoľ sa narodila na Ukrajine, v malom meste Kozova. Jej rodina sa rozhodla presťahovať na Slovensko keď mala len tri roky. Presťahovali sa do malého mesta: Stará Ľubovňa. Vo veku 23 rokov sa presúva do Prahy, kde spoznáva veľa hudobníkov a spoznáva českú aj zahraničnú hudobnú scénu v Prahe.

V rodine, kde prevládali všetky možné hudobné žánre v nej vzbudili otázku: “Čo ak vyrastiem a už nebude žiadna hudba, jednoducho sa vyčerpajú všetky inšpirácie a možnosti?“ Túto otázku si položila približne v 12 rokoch. Práve v tomto veku zisťuje, že miluje spev.

OKSYI si komponuje celú hudbu sama. Okrem toho, že hraje na gitare a spieva, tak píše aj vlastné texty v slovenskom a v anglickom jazyku. Je výnimočná tým, že rozoberá vo svojich textoch témy, ktorým mnoho ľudí nechce čeliť priamo. Je ponímaním súčasného sveta aj v tom negatívnejšom slova zmysle. Hudba je pre ňu denníkom, reflexiou sveta ako aj sebareflexiou, relaxom, súkromným psychológom a životným výberom/cestou. Zaujímavosťou je to, že sa neradí k žiadnemu známemu hudobnému žánru, ktorý poznáme a podľa ktorých zaraďujeme väčšinu hudobníkov. Vo svojej hudbe neudáva žiadne špecifiká ani limitácie, jej tvorbu nazýva „music4soul“. Inšpiráciou je jej život sám – ako príbeh, ako fantázia, ako zmena, ako pohyb aj ako stabilita.

Prvé koncerty mávala prevažne na východe Slovenska v rôznych mestách: Prešov (Bar Christiánia) Košice, Poprad (Groteska pub), Stará Ľubovňa (Bururu pub) a pod. Neskôr sa dostáva aj na západ Slovenska, hlavne do Bratislavy. Prihlásením sa do súťaže Demovnica (o ktorom nikomu nepovedala) sa jej na veľké prekvapenie podarilo dostať do živého vysielania známeho undergroundového rádia FM. Neskôr hrala v známych podnikoch ako napríklad KC Dunaj, Nu-Spirit,Bukowski Bar (sa predstavila ako prvá hudobná interpretka a tým zahájila live music sessions), Cafe Scherz. Zahrala si taktiež na väčších festivaloch : Urban Market, Fjužn a Winter Urban market a pod. Taktiež sa objavila v hudobnej session zvanej Balcony TV s pieseňou Odpusť a Ďakujem.

Neskôr pozvala kamarátov z kapely Vajkres, s ktorými majú spoločnú pieseň a taktiež ju odprezentovali na Balcony TV. Link: (https://www.youtube.com/watch?v=VSB0H_g2-Nc ).

Vo svojej hudobnej a koncertnej dráhe pokračovala po presťahovaní sa do Prahy. Momentálne tam žije, pracuje a všetok voľný čas venuje ako ináč, než hudbe. Hráva v baroch ako napríklad Avocado, Sad Man´s Tongue, Avoid Floating Gallery, Prostor39, Café na pul cesty a pod. Vyhľadáva ďalšie a ďalšie možnosti hrania s rôznymi hudobníkmi, často chodieva na jamovačky, kde prednostne spieva /improvizuje. OKSYI najradšej využíva každú možnosť zahrať si.

OKSYI nakoniec dodáva: „Hudba je pre mňa krásna abstraktná energia bez limitácií, bez nálepok, je to niečo, čo jednoducho v sebe nosím a mám neustálu potrebu tvoriť, experimentovať, cvičiť a zlepšovať sa. Verím, že len tréningom a takýmto silným zápalom a vášňou pre „vec“ môže človek dosiahnúť, po čom naozaj túži. V mojom prípade to znamená byť stále lepšou a lepšou muzikantkou ako pre seba samú, tak aj pre ľudí, ktorých moja hudba teší a prehovára ku ním. Je to proste „music4soul“.

V tomto roku už odohrala niekoľko koncertov v Prahe a 4.10. sa predstaví v bare Sad Man´s Tongue so svojou novou, ale aj starou tvorbou. Necelé tri mesiace dozadu dala dokopy kapelu, s ktorou sa plánuje ukázať niekedy na podzim roku 2018, alebo začiatkom roka 2019. Ďalšie info o kapele neskôr.

FB: https://www.facebook.com/OKSYI-569440233101131/

Soundcloud: https://soundcloud.com/oxana-gogolova

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCJ61rBOO_447eSDtOWd1xyQ/videos

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu

Chceš vedieť, keď fulkaviktor pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.