Jánošík na úteku: 32. V Madride som pretiahol zlatú rybku

18+
CITLIVÝ OBSAH
Článok môže obsahovať:
produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
sex, nahotu a iný nsfw obsah
násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
MÁM NAD 18 A CHCEM ZOBRAZIŤ OBSAH
12.-15.7.2018 MadCool festival v Madride

Mal som šťastie! Konečne sa mi vyplatila strata internetového súkromia a posielanie osobných dát cez Facebook do CIA a Sorošovi (lol). Minulé Vianoce na mňa Facebook vypľul vďaka tomu cielenú reklamu nejakého španielskeho festivalu. Že len druhý ročník, že v Madride, že teraz v akcii celé 3 dni len za 168 € a že tam bude Jack White, Arctic Monkeys, Pearl Jam, Nine Inch Nails, Jet, Rival Sons, Massive Attack, Alice in Chains aj Depeche Mode, … Vedel som, že ďalší rok idem do Nepálu a Indie, ale nevedel som čo potom. Kúpil som si lístok, aby som sa donútil vrátiť do Európy.

Prvýkrát som na inom festivale ako Topfest a Sliačske rockové leto, takže to tu riadne papám. Na asfalt položili mäkučkú umelú trávu, postavili palmy a výkop je vo štvrtok o 18:00. Španielske slnko pečie ako peklo, preto postavili stánky a pódiá tak, aby v danej hodine vrhali tieň a dalo sa tu prežiť. Múdro!

Na fesťáku som sám presne 2 minúty, potom sa dávam dokopy s Bulharmi, ktorých vraj minulú noc ubytoval sýrijský utečenec. Na Slovensku sa ti to nestane lebo ich máme len dvoch a Fico ich určite očipoval.

Batožinu som zašil ku austrálskemu kamošovi na hostel a mal som v pláne cez fesťák spávať niekde na lavičkách. Skúšal som tiež tip od Francúza Emerita a riešiť Tinder. Pred týždňom sa mi však ozval kamoš, s ktorým sa dá brzdiť uzo kečupom, plaziť ráno po ulici a namočiť do každej všiváriny. Prišiel z Prahy aj s novou frajerkou, takže zatiahol hotel a dovolili mi tam zložiť hlavu. Mladá láska je horúca a každé ráno sa musím otočiť chrbtom, aby si mohli honosne zašukať. Spať sa pritom nedá, ale aspoň fandím.

Okrem kapiel je v areáli stánok Uberu, kde ti sprostredkujú odvoz na ubytovanie, HBO tu má fotokútik Game of Thrones, predávajú sa tu značkové handry ako Levi’s a jedlo je skvostné. Každý večer sme prečesali trávnik a dojedali burritos, zemiačiky a burgre zo zeme.

Chlast je šialene drahý: 9 € za veľké pivo a 15 € za dvojitý gin-tonic. Najprv som nadával, potom som si uvedomil, že za celý fesťák som nestretol jediného ožratého, dogrcaného chuja, ktorý by ti šliapal po nohách, rozrážal panicky ľudí atď. Namiesto toho tu boli kočky na MDMA, ktoré sa chceli stískať, trávičkári a vínkari. Som starý keď mi to vyhovuje?

Na vracaní pohárov sa dá zarobiť - za pivový máš 1 € a za vínový 2 €. Takže nemusíme jesť zo zeme. Aj tak to robíme.

Najväčšie zo šiestich pódií otvárajú britskí chuligáni Slaves. Vďaka octaveru je gitarista zároveň aj basák. Spevák pitchuje za bubnami, tlčie ich, skáče do ľudí, protestuje proti štátu a vyzýva baby, aby sa pobili. Sami dvaja si poradia na najväčšom pódiu, aké som kedy videl.

Madrid zvládne za 3 dni pohodlne odviezť na ubytko 250 000 návštevníkov festivalu. Asi to nerobia prvýkrát - metro chodí hustejšie až do tretej ráno a autobusy lietajú do centra celú noc. Keby sme chceli, môžeme sa dostať na izbu aj skôr ako o 08:00 ráno, ale my nechceme. Čakanie na Pearl Jam si krátim vínom, meditáciou a básnením o Eddiem Wedderovi s MILFkami. Upozorňujem ich, nech si dávajú bacha, aby neotehotneli keď spustí Black. Ony že by pokojne otehnotneli. Inak musím povedať, že Edo vrieskal, skákal a ľúbil akoby len teraz vypadol z maternice. Ignoroval svoj vek a tlačil na 110 %. Ľudia boli pochytaní, slzy v očiach, bozkávanie na každom kroku, čistá esencia rock 'n rollu!

Jet započali platinovú raketovú kariéru hitom Are you gonna be my girl, ale potom začali vymýšľať a nakoniec sa rozpadli. Mad Cool je ich prvý fesťák po obnovení kapely a je zjavné, že sa v uplynulých rokoch prežierali a prepíjali k depresii. Pribratému spevákovi odchádza hlas, ale vôbec si ho nešetrí a reve presne, ako tým skladbám pristane. Takýto čistý hard rock podľa mňa nepodlieha trendom ani dátumu exspirácie. Je jedno či budú rádiá hrať Kanye Westa a Nicki Minaj, keď sa chce človek vyblbnúť, potrebuje takéto AC/DC.

Arctic Monkeys je kus vykoksovaná snobárčina, hrajú pomaly, znásilňujú nás novým nepodareným albumom, ale aj tak je v tom nejaký sex vibe. Po návrate z fesťáku si ich furt púšťam a vracajú sa mi vlny eufórie. Ku koncu koncertu však prebieham na Alice in Chains, ktorí sú starí, pomalí, ale ľuďom to je fuk. Ich skladby zľudoveli a každý si to vybľakoval po svojom pochytaní s kamošmi aj nekamošmi. Do mňa ládujú pivo lebo veď sme všetci za jedno!

Cestovanie osamote má nevýhodu, že si na to zvykneš a nevieš sa potom nikomu prispôsobiť. Radšej akoby som čakal, kým sa Veronika vyciká, išiel som na Nine inch Nails sám. Po tretej skladbe periférne vidím, že na mňa čumí baba od boku. Gestom jej naznačím, nech sa pridá a počas refrénu I wanna fuck you like an animal sa bozkávame. Ľudia, ktorí toto zblíženie videli od chrbta nám tlieskajú.

Nine inch Nails zožrali všetko od heavy metalu po dub-step, obhájili sa aj novou tvorbou a ľudia, ktorí ich vôbec nepoznali, sa počas koncertu pridávali a totálne tomu prepadávali. Po muzikantskej aj zvukovej stránke to bol zatiaľ najlepší koncert môjho života.

S kočkou z koncertu Nine inch nails sme sa v nedeľu chceli rozlúčiť, ale metro meškalo a brány areálu nám zavreli pred nosom, tak nebolo kde a mohli sme sa akurát tak porozprávať. Neľutujem! Skvelá ženská - Bulharka, študuje gitaru na londýnskej univerzite, kde do detailu študujú tvorbu tónu gitaristov od Zakka Wyldea až po Johna Fruscianteho. Ale veď aj v Trnave sa študovalo fajn. Alebo aj holá riť...

Sadám do BlaBla caru, cez okno si zakývame a hybaj het do Valencie. Ďalšie dni si užijem pokoj s knihou, dám si detox, dobre si navarím a pôjdem hrať do ulíc nech zarobím. Napokon to dopadlo úplne inak...

Ak chceš viac info a tipy na cesty, napíš mi na [email protected] - zvyknem sa hlásiť ako maminke.

Ozaj a konečne budem premietať sľubované fotky zo šialenej Indie! Prídi sem a porozprávam Ti zážitky o stretnutí s Dalaj Lamom, 10 dňoch v indickom chráme, a mojom love na svätých mužov preťahujúcich a pojedajúcich mŕtvoly vo Varanasi. Pozvi kamošov, ktorých to bude zaujímať, je to rock ‘n roll!

9.10. Banská Bystrica - Klub 77

15.10. Pezinok (tu dám ešte raz Nepál!) - Radnica

18.10. Bratislava - Kulturák klub

14.11. Prešov (Bizarre Music Cafe)

15.11. Košice - Collosseum Club Košice

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
5
Poslať správu
Textár, gitarista, spevák. Napísal knihu "Dávenie, párenie, trápenie a iné fázy rozchodu" (2017) a "Jánošík na úteku" (2019) S kapelou Bezpokory nahral albumy Ceremony (2012) a #BEZPOKORY (2017). Aktuálne vydáva album "Povedz loď" (2021) so svojou druhou kapelou Filip Jánošík & Hotoví Umelci

Chceš vedieť, keď Filip Jánošík Lehotský pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.