6.10.2018 22:12

Nevšedná tvorba konceptuálneho fotografa Nicholasa Wintzlera ťa privedie do mysterického sveta

Máš rád kvalitné umenie a lákajú ťa aspoň trochu mysteriózne veci ? Vo fotografiách mladého fotografa Nicholasa nájdeš všetko....

Happy Melon Gallery má vo svojom portfóliu veľmi zaujímavého a talentovaného mladého fotografa Nicholasa Wintzlera. Spravili sme s ním rozhovor, aby sme bližšie spoznali osobnosť umelca a pozadie vzniku pútavých mysterióznych fotografií.

Nicholas, prezraď na úvod kto si a čomu sa venuješ.

Som zatiaľ iba študent na svojej dráhe. Mám 19 rokov, bývam v Krompachoch no študujem v Prešove odbor Fotografický Dizajn na strednej škole.

Čo ťa priviedlo k fotografovaniu a ako si spomínaš na svoje začiatky ?

Spomínam si, kedy to začalo. Popravde to beriem za akési úlomky. Pretože z nie tak dávnej histórie viem, že existujú rôzne spojitosti medzi mojim útlejším detstvom a prítomnosťou. Pamätám si, ako som na svoje deviate narodeniny dostal svoj prvý fotoaparát (Samozrejme nebolo to niečo, čo sa dá nazvať prelomovou technikou).Obyčajný, jednoduchý a malý fotoaparát prostredníctvom ktorého som zachytával veci naokolo. Vtedy som si ani trocha neuvedomoval isté osudové následky. No neskôr sa to prevalilo a ja som mal túžbu zachytávať svet nie len cvakom, ale celým plynulým sledom. Chcel som sa totiž venovať videu. A tak prišiel môj ďalší, lepší fotoaparát. Samozrejme z neistých príčin som veľmi skoro prešiel z kinematografického spektra späť k pevným snímkom. A tak sa začala moja skutočná dráha. Teraz som tu. Aktuálne sú to už celé štyri roky a niečo čo sa venujem foteniu. Na svoju dráhu konceptuálnych myšlienok som sa dal asi rok po mojich začiatkoch s novým fotoaparátom.

Zdroj: Nicholas Wintzler. Let ´s stay here for a while... Is something gonna happen today?

Aktuálne spracuvávaš mysteriózne témy, posmrtný život a dianie “medzi nebom a zemou”.  Aký je tvoj názor na tieto veci a čo ťa na tejto téme priťahuje ?

Priťahuje ma nepoznané presne tak, ako každého. Motiváciu čerpám z hudby. Pri hudbe si predstavujem dianie udalosti, ich následky, premýšľam, domýšľam si, prekrúcam si skutočnosť a neraz na to aj doplácam. Neviem ti povedať čo iné ma do týchto tém môže motivovať. Prostredníctvom hudby som si k tejto tematike vytvoril silné spojenie a vždy ho viem intenzívne prežiť. Moje prežitky bývajú často veľmi spontánne. Občas sa rútim do nevýpočitateľnosti. 

Čo sa týka samotnej témy Posmrtný život a dianie "medzi nebom a zemou". Chce sa mi nazvať to cliché. Veľmi populárna téma v každej vekovej kategórii. Často ohrané teórie a názory, ktorých princíp sa opakuje. No napriek tomu to celé zostáva pod rúškom tajomstiev. To je dôvod, prečo to nemôžem nazvať slovom cliché. Smrť je akási hypotéza. Zároveň tvorí akýsi kompromis spoločnosti, pretože každý jej raz podľahne. Uviedol som že rád skúmam to, ako veci nefungujú... Tak ti poviem, čo si o tom myslím ... To, čo sa nachádza za oponou, môže byť presne opakom toho, čo sa nachádza ešte pred ňou, čo pred ňou človek zdieľa, čo pred ňou jedinec prežíva, čo pred ňou ľudská entita vyzdvihuje. Je to diverzita, možno zrkadlo. KAŽDOPÁDNE JE TO NEVYČERPATEĽNÁ A NEKONEČNÁ TÉMA.

Zdroj: Nicholas Wintzler. Objatie.

Ako by si opísal tvoj proces tvorby od kreatívneho nápadu až po samotnú finálnu fotografiu?

No  toto je pre mňa veľmi tajomná otázka. Pretože každá práca je tajomstvo stvoriteľa . Nerád poskytujem blízke informácie takže to opíšem len tak okrajovo. Proces tvorby trvá aj niekoľko dní. Ten sa delí na premýšľanie o koncepte a realizáciu konceptu.

Si konceptuálny fotograf. Ako vnímaš realistickú a dokumentárnu fotografiu?

Bez reality by nebolo nič, čo by sa dalo domyslieť alebo predstaviť si. Vyzdvihovanie surreálnej myšlienky nad realitu je isté sebectvo a štipka nevedomosti, ktorej sa niektorí kreatívci ťažko zbavujú. Avšak je to správne. Predsa nikomu nič nehrozí až do tej chvíle, kým nezačne žiť v inej pravde ako v tej, ktorá je vedomá a pred našimi očami. Nie som veľmi zástancom toho, čo človek môže objavovať fyzicky . Som zástancom toho, čoho sa veľa ľudí nevie chytiť iracionálne. Existuje podklad, na ktorom stojí akési rozumové poznanie. Niečo, čo je nám známe, čoho sa vieme reálne prichytiť, logicky skúmať a neidealizovať si to. No ja preferujem viac vŕtanie v tom, ako veci nefungujú.

Vystavuješ svoje fotografie aj na výstavach ?

Doposiaľ som mal dve výstavy no niečo sa opäť chystá a celkom sa teším.

Ktorí z konceptuálnych fotografov sú podľa teba top a prečo?

Top nie je to správne slovo. Veľa krát zvyknem niečo ofrflať. Ale mám svoj úzky výber. Za svoju prvú a najviac podstatnú konceptuálnu inšpiráciu som považoval vždy Jana Saudka. Aktuálne je to najviac dánsky fotograf Lasse Hoile alebo Gabriel Isak. Bolo ich veľa, no nikdy som sa nesnažil opakovať alebo inšpirovať sa nimi. Výnimkou bol fakt iba Saudek, ktorý mal výrazný vplyv na môj začiatočnícky vývoj. No inak nič. Inšpiráciu čerpám z hudby.. Z progresívnej hudby ktorá mi každý deň tvorí zázemie a ktorej sa môžem zveriť viac ako niekomu inému bez toho aby mi to dala pocítiť. Pretože mi prinesie vždy len to pozitívne a tým je NÁPAD.

Zdroj: Nicholas Wintzler. Autor pri práci.

Na čo kladieš dôraz pri tvorbe fotografie ?

Najviac premýšľam o zmysle konceptu. To taktiež aj potom keď ho vytvorím a keď ho publikujem. A permanentne sa mi niečo zhnusí… Mal by som prestať pozerať na to, čo bolo. Keďže 85% mojich prác je vytvorených iba s mojou vlastnou vôľou alebo pomocou a snahou zakaždým zahrať iný dej svojou vlastnou postavou v obleku. Kladiem veľký dôraz na to, aby všetko sedelo presne na tom mieste, na ktorom to potrebujem mať. Zachytená reč  tela, výraz tváre, pohyb a jeho smer, dopad svetla atď. Občas mi pomáha kamarát. Ak mám pocit že to naozaj nezvládnem sám. Veľmi často sa vraciam buď kompletne špinavý alebo mokrý. Neraz som riskoval vážne poranenia. Napríklad keď som sa bez topánok a nohavíc brodil bahnom hlbokým asi 50cm, a čakal že skončím s prepichnutou nohou, keďže v bahne sa ukrýva čokoľvek.

Pracuješ aj na zákazky? Fotíš aj komerčné fotografie, ako napr. svadby, deti a pod.?

Sám sa na takú zákazku nevyberiem… Iba vtedy, ak je to prostredníctvom školy. Inak sa venujem výhradne mojím projektom. Vec sa mení , ak sa jedná o konceptuálnu zákazku. To je pre mňa iné.

Venuješ sa okrem fotografie aj iným médiam a technikám ?

Samozrejme že áno. Mám za sebou 4 videoklipy ...pre rockovú skupinu, metalovú a pre jedného rapera.

Nicholas, aké sú tvoje plány do budúcna ?  

Na túto otázku taktiež neodpovedám rád keďže je to vec, ktorá je medzi mnou a mnou. Snažím sa svoje plány do budúcnosti nezdieľať… Mám k tomu isté odôvodnenia a svoj vlastný systematický chaos.

Nicholasovi ďakujeme za rozhovor a jeho fotografie sa dajú nájsť tu:

https://happymelon.sk/umelec/nicholas-wintzler

Zdroj: Nicholas Wintzler. Autor pri práci.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Sme online galéria a shop s výtvarným umením tvoreným prevažne v slovenských ateliéroch. Chceme prinášať krásu a inšpiráciu do slovenských príbytkov, kancelárií, kaviarní... kamkoľvek :-) Umenie dokaže spraviť všedný priestor nevšedným a výnimočným.

Chceš vedieť, keď Happy Melon pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.