Ako je to možné, že všetci ľudia všetko vedia a prečo je dôležité odstraňovať príčiny a nie dôsledky ?

Niekedy som počul vetu: „Všetci ľudia všetko vedia“. Vtedy som tejto vete nedával veľkú dôležitosť, ale s odstupom času som zistil, že to je veľká pravda. Základom všetkého, je vzájomná komunikácia.

Svoju kampaň som zahájil tak, že som posielal prostredníctvom sociálnych sietí a emailu dotazník alebo som sa pýtal osobne ľudí čo sa im v Modre a jej častiach páči, alebo čo by chceli zmeniť. Bol som príjemne potešený koľko mali ľudia dobrých nápadov. Ľudia dobré nápady majú, ale ak nie je dostatočná komunikácia tak sa tieto nápady nedostanú tam kam patria. Preto si myslím, že dotazníky a aj komunikácia ako taká má zmysel. Ľudia, hlavne mladí, vôbec nevidia zmysel ísť voliť, nie to ešte ísť na verejné zhromaždenia. V Modre boli v roku 2018 dve verejné zhromaždenia. Je podľa mňa zlé, že na verejné zhromaždenie v Modre v marci tohto roku okrem jedného pána nikto neprišiel. Toto verejné zhromaždenie trvalo 3 minúty, čo je pravdepodobne najkratšie verejné zhromaždenie v histórií Modry. Táto neúčasť a nezáujem o veci verejné je dôsledok apatie občana a toho, že ľudia v Modre a jej častiach nevidia zmysel v tom, že svojou prítomnosťou na verejnom zhromaždení alebo vyjadrením sa k určitej veci, sa niečo zmení. Toto by sa malo zmeniť. Mesto patrí ľudom, nie primátorovi a poslancom. Samotní ľudia si volia primátora a poslancov, aby ich v zastupiteľstve zastupovali a načúvali ich pripomienkam, sťažnostiam a často krát aj inovatívnym nápadom. Dôležité je, keď ľudia majú istý problém, aby ho so zastupiteľstvom alebo mestom ako takým vedeli vyriešiť, nie len robiť populistické kroky na oko pre väčšinu, ale aj pomôcť ľuďom s konkrétnym problémom. Toto by bolo veľmi dôležité, aby sa v budúcnosti zmenilo. Ľudia by mali pocítiť, že je tu mestské zastupiteľstvo pre nich a taktiež by to pomohlo aj mestu ako takému. Nie je predsa mestské zastupiteľstvo o tom, aby zastupovalo obyvateľov mesta a jej častí ?

Ďalšou mojou prioritou je, aby sa odstraňovali príčiny a nie dôsledky. Veď predsa aj dom sa stavia od základov a nie od strechy. Nie je napríklad kde parkovať , ľudia parkujú kade tade. Tak sa namaľujú žlté čiary a ľudia síce prestanú parkovať na nežiaducich miestach, ale problém s parkovaním naďalej pretrváva. Odstránil sa dôsledok, že na nežiaducich miestach neparkujú, ale problém sa tým ako taký nevyriešil. Kráľová, Harmónia a Piesok má napríklad problémy, že sa tam málo investuje a zveľaďuje prostredie, je tam málo kultúrnych podujatí a doprava tam nie je bezpečná. Problém je však v tom, že peniaze daňovníkov a dotácií nie sú spravodlivo prerozdelené a veľká časť je spotrebovaná na správu mesta. Preto sa do týchto častí mesta peniaze nedostanú. Treba nájsť mechanizmus spravodlivejšieho financovania, napríklad participatívnym rozpočtom. Poslanci mestského zastupiteľstva odsúhlasili poplatok za rozvoj, ktorý je hlavne v Harmónií a Piesku dosť vysoký a jeho prerozdelenie ide na základe rozhodnutia MsZ kdekoľvek. Tento poplatok sa môže vyšplhať až na niekoľkotisícové sumy. Poplatok musí byť použitý tam, kde sa vybral t.j. ak sa vyberie na Kráľovej, tak by mal ísť na Kráľovú a nie na opačný koniec mesta. Pre mladé rodiny by nebolo zlé, aby mali pri tomto poplatku úľavu.

Časti mesta Modry: Kráľová, Harmónia a Piesok spolu s centrom Modry vytvárajú zaujímavú rozdielnosť v jednom meste. Centrum Modry predstavuje mestečko, Kráľová dedinku. Harmónia a Piesok rekreačné oblasti. Preto je veľká škoda nevyužiť ich potenciál. Nebolo by zlé napríklad organizovať podujatia ako víno pod hviezdami, kde by sa mohli reprezentovať naši vinári. Taktiež pokladám za zodpovedné spomaliť dopravu, hlavne v mestskej časti Kráľová. Problémom nie je to, že tu je predpísaná nízka maximálna rýchlosť, ale jej dodržiavanie. Dobré riešenie by som videl na príklade z Rakúska v spomaľovacích ostrovčekoch. Ďalším riešením by mohli byť spomaľovacie semafory, ktoré by fungovali tak, že ak niekto pôjde rýchlejšie ako maximálnou povolenou rýchlosťou, semafor aktivuje červenú. Tento systém pôsobí výchovne a taktiež sa používa v zahraničí. Hlavne na vjazdoch do Modry Kráľovej smerom z Budmeríc a smerom z Dubovej. Časti mesta Modry by si zaslúžili aj jej zveľadenie v podobe rekonštrukcie parkov, chodníkov, detských ihrísk a podobne. Lesy v Modre by si taktiež zaslúžili svoju pozornosť , pretože ak sa v ňom nadmerne ťaží drevo potom sa les nestíha prirodzene regenerovať a obnovovať porast.

Existuje priestor a nápady, čo všetko by sa dalo zmeniť. Hlavne pred voľbami ich počúvame veľa, ale potom ich zrealizovať je ťažšie a v povolebnom čase sa na ne pomaly, ale isto, zabúda. Ja osobne považujem za najpodstatnejšie, aby sa najprv odstránili príčiny a nie dôsledky problémov.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu
Prednedávnom som ukončil Vysokú školu ekonómie a manažmentu verejnej správy v Bratislave. V roku 2016, počas vysokej školy, som začal podnikať a podnikaniu by som sa chcel venovať aj v budúcnosti. . Mám 24 rokov a 24 rokov rokov bývam v Modre - Kráľovej.

Chceš vedieť, keď Martin Áč pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.