25.11.2018 18:38

Modrotlač v novom šate

Počas leta sa konal 3. ročník projektu vytvorené na Slovensku - Modrotlač u Bazovského, ktorý spojil svoje sily s Galériou M. A. Bazovského a modrotlačiarom Petrom Trnkom

Hravosť, atraktivita a originalita aj to sú adjektíva, ktoré sa dajú použiť pri projekte vytvorené na Slovensku. Autorkou projektu je Nina Augustínová, ktorá v spolupráci s teoretičkou Ninou Vidovencovou projekt rozvíja a posúva ďalej. Impulzom založenia projektu v roku 2015, bol nedostatok vkusných suvenírov, ktoré boli dostupné na trhu a prezentovali regióny Slovenska. Za cieľ si kladú prepojiť umenie, dizajn, ľudovú tradíciu a priblížiť ich čo najviac verejnosti, srkz atraktívne a originálne dielne ako aj suveníry, pričom každý jeden z nich je výtvarne hodnotný a charakteristický pre daný región Slovenska.

Prvý ročník sa odohrával v Čičmanoch v spolupráci s centrom Ľudovo umelecké Čičmany (2015) a druhý ročník v Ružomberku v spolupráci so SNG – Galéria Ľudovíta Fullu (2016). Každý rok sa celý projekt skladá z viacerých častí, ktoré na seba nadväzujú a vzájomne sa dopĺňajú – rezidencia umelcov, odborné prednášky, dielne pre verejnosť, výstava a katalóg. V roku 2018 sa projektvytvorené na Slovensku uskutočnil v spolupráci s Galériou M.A. Bazovského v Trenčíne a odborníkom na modrotlač, Petrom Trnkom.

Spojením tém, tvorby Bazovského a tradičnej technológie Modrotlač, vznikla edícia vytvorené na Slovensku_Modrotlač u Bazovského 2018. Obe témy, Bazovský ako aj Modrotlač nesú charakteristické prvky pre Slovenskú ľudovú kultúru a vychádzajú z obdobia 20. storočia.

Ambíciou sochárky Niny Augustínovej bolo vytvoriť hravú edíciu z Bazovského obrazov, ako aj v experimentálnejší prístup v zobrazovaní tradičných motívov, charakteristických pre ľudovú kultúru a umenie. Za inšpiračný zdroj si zvolila Bazovského ľudový prejav a symboliku v jeho obrazoch. Tieto inšpirácie ozvláštnila vlastným rukopisom do média grafík, ktoré následne Peter Trnkaspracoval a vyrezal do drevených razníc určených na modrotlač. Vznikla tak autorská spolupráca, séria obrazov, razníc s názvami: Ďuri Jánošík, Na dzedzine, Poď domov, Postav dom – zasaď strom a dieloTo tá Heľpanka.

Trnka, ako piatym pokračovateľom rodinnej tradície vo výrobe modrotlače na Slovensku tvoril pre tento ročník dôležitú súčasť v rámci celého projektu vytvorené na Slovensku. Hlavnou časťou bola spolupráca s Augustínovou pri výrobe nových návrhov a motívov určené pre raznice. Druhou časťou bola dôkladná príprava tvorivej dielne s využitím spomínanej technológie modrotlače: vytvorené na Slovensku - Čaro modrého sveta. Dielňa bola určená pre širokú verejnosť a bola vedená oboma autormi. Návštevníci dielne si hravo dotvárali vopred pripravené “polotovary” ručne ušité bavlnené šatky od VNS pripravené pre modrotlač. Tradičnou technológiou a novými raznicami vznikali originál suveníry priamo z regiónu, vytvorené na Slovensku.

Galéria M. A. Bazovského v Trenčíne, ktorá disponuje zbierkou obrazov Bazovského, poskytla zázemie a inšpiračné miesto nielen pre samotných autorov, ale aj pre prizvaných rezidentov k projektu VNS. Rezidenti tvorili neoddeliteľnú súčasť projektu, jednu z ťažiskových rovín vytvorené na Slovensku.

Finálna vernisáž k celému projektu vytvorené na Slovensku - u Bazovského 2018 sa uskutoční 29.11. 2018 o 17:00 v Galérií M. A. Bazovského v Trenčíne. Mapuje celý priebeh od samotných príprav a návrhov pre dielne Čaro modrého svetaod autorov až po jednotlivé umelecké návrhy od prizvaných rezidentov. Na výstave budú prezentované diela od Niny Augustínovej a Petra Trnku, Mareka Cinu, Kundy Crew, Evy Činčalovej, Marie Duclos, Jany Potiron Novákovej a Evy Tkáčikovej. Výsledné diela sú vytvorené na základe inšpirácií, ktoré umelci načerpali počas rezidencie v Trenčíne. V priebehu 4 dní sa oboznámili s témou projektu, tvorbou M. A. Bazovského, ale aj s celou technológiou a históriou modrotlače. Súčasťou výstavy je hodnotný katalóg plný textov od autorov, účastníkov projektu a prezentujúcich.

Ďalšou z neoddeliteľných rovín projektu boli prednášky určené pre širokú verejnosť, od prizvaných odborníkov. Kolegovia a priatelia z trnavského OZ Publikum pre nás pripravili celosvetovo známu platformu PechaKucha Nights možnosťou prezentácie všetkých zúčastnených (rezidenti, autori VNS, pracovníci galérie), ale aj zapojiť do prezentácie lokálnych umelcov z Trenčína. Odborníčka Eva Hasalová, kurátorka historických textílií a odevov v Slovenskom národnom múzeu– Historickom múzeua externá pedagogička na VŠMU a VŠVU venovala projektu odbornú prezentáciu Modrotlač v módnom dizajne. Prezentácia Pohľad do histórie modrotlače na Slovenskuzostavená od odborníčky, Oľgy Danglovej z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV priblížila dielne a motívy od počiatku využívania unikátnej technológie až po súčasnosť. K súčasnej aplikácií modrotlače a bližšie k jeho rodinnej tradícií, ktorá sa u rodiny Trnkovcov dedí z pokolenia na pokolenie porozprával dizajnér, Peter Trnka. Súčasťou prednášok a prezentácií bola aj komentovaná prehliadka stálej expozície M. A. Bazovského od kurátorky galérie, Radky Nedomovej.

Návštevník, tak vďaka absolvovaniu bohatého programu, tvorivých dielní, prezentácií a prednášok vnímal zrazu obrazy Bazovského, ako aj motívy razníc a proces modrotlače na vyššej úrovni.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Simulacrum pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.