Nádherná séria portrétov "Mo(j)vember" s posolstvom

Hnutie Movember asi veľmi predstavovať netreba. V článku vám prinášam "Mo(j)vember" podľa šikovného fotografa z Prešova, ktorý poňal myšlienku prostredníctvom svojho fotoaparátu.

Róber "Seďo" Sedlák (Sedo Photography), rodák z Prešova, prišiel v Novembri - Movembri s veľmi peknou, a nie menej silnou, myšlienkou nafotiť sériu portrétov s originálnym názvom "Mo(j)vember".

O čo ide?

Hnutie Movember asi veľmi predstavovať netreba – spočiatku len zábavka partie mladých Austrálčanov, ktorá však postupne nabrala na hĺbke a stala sa symbolom dôležitosti mužského, či už fyzického, alebo duševného zdravia.

A čo Mo(j)vember?

Jednoduché – každý deň, počas celého Novembra bola "vypustená do sveta" jedna fotografia. Stačilo pár statusov, správ, telefonátov a hneď sa našiel dostatok ochotných "fúzačov", ktorí sa projektu zúčastnili. Okrem samotných portrétov bolo samozrejme cieľom zviditeľnenie a poukázanie na fakt, že staranie sa o seba a svoje zdravie nie je záležitosť výlučne ženská, a že by sa to nemalo podceňovať.

Výsledkom je kolekcia veľmi vydarených portrétov zobrazujúcich mužov rôznych vekových kategórií a oblastí pôsobenia. Študent, podnikateľ, maliar, tatér, spevák, barman, otec rodiny, či šéfkuchár – tieto všetky, a mnohé ďalšie profesie, životné roly, povolania, či už akokoľvek inak to nazveme, sú zachytené na Mo(j)vember portrétoch. Presne tak, ako všetky tieto profesie, tak aj každý portrét je iný, svojský, jedinečný.

Autentickosť

Presne o to sa Robo, aka Seďo, snažil. Zachytiť každého jedného vo svojom prirodzenom prostredí – v reštaurácii, dielni, ateliéri, za barovým pultom, či s pivom v ruke. Fotky tak vypovedajú veľa aj o osobnosti každého muža a činnostiach, ktoré neodmysliteľne patria k jeho každodennému životu.

Podobnú sériu Robo nafotil už dávnejšie v Londýne, kde dlhé roky žil a pôsobil. Aj tá stojí, rovnako ako všetky ostatné zábery z jeho dielne, za zhliadnutie. Urobiť tak môžete na jeho instagramovom profile @po_fotim, kde počas celého Novembra pridával denne jeden tematický portrét.

Nezabudni sledovať a šíriť túto myšlienku ďalej! :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
17
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Jedinacka pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.