Hygge trip: Skagen, Rubjerg Knude, Rabjerg Mile

Leto v Dánsku, alias Hygge trip: Skagen, Rubjerg Knude, Rabjerg Mile

Neviem či to sledujete rovnako ako ja, ale všimla som si, že poslednú dobu sa svet zbláznil do nového trendu: Hygge!

Tento trend pochádza z Dánska a je to vlastne Dánsky koncept životného štýlu, resp. recept na šťastný život!! Nemusíme si nič nahovárať, šťastný život chceme mať všetci. Každý sa o to snažíme po svojom, ale výsledok chceme dosiahnuť všetci rovnaký. V snahe tento koncept pochopiť, sme sa s priateľom vybrali na cestu do Dánska. Na pláne sme mali: Skagen, Aalborg, Aarhus a Kodaň.

Začali sme úplne sa severe: Skagen je najsevernejší cíp Dánska. Išli sme autom, pretože tak cestujeme najradšej a hneď ako sme dorazili, mohli sme si vybrať z dvoch ciest. Rozhodli sme sa, samozrejme pozrieť obe! Prvá nás zaviedla ku kostolu Tilsandede Kirke. Je to veľmi príjemná prechádzka a kostolík je prenádherný. Z diaľky je impozantný, lebo sa vyníma vlastne na piesku a čím bližšie k nemu prídete tým viac máte pocit, že sa do piesku prepadá. Akonáhle sa k nemu však priblížite oveľa bližšie, zistíte, že je v skutočnosti veľmi malý a útulný. Dnu sa bohužiaľ nedá ísť, ale už pohľad z vonku stojí za to! Pomaly sme sa vrátili späť k autu a vybrali sme sa druhou cestou. Tá bola o dosť dlhšia...viedla totiž na samotný koniec dlhej Skagenskej pláže a okolo bolo už len modré a na pohľad nekonečné more! Voda bola ľadová, ale aj tak sme si vyzuli topánky a kráčali vo vode po členky bosí. Slnko svietilo a občas sa dokonca zazdalo že bolo aj teplo! Keď sme došli na samý koniec a obzreli sa späť, smerom k miestu kde sme odparkovali auto, videli sme len maják, ktorý sa nám predtým zdal obrovský a teraz to bola už len malá čiarka v diaľke.

Cesta späť sa nám zdala prekvapivo oveľa kratšia. Mali sme namierené do Aalborgu, kde sme mali naše Airbnb ubytovanie, avšak po ceste sme sa rozhodli, e si spravíme ešte dve malé zastávky. Prvá bola: Rubjerg Knude, jeden z najfascinujúcejších majákov, aký sme kedy videli!

Nebudem Vám klamať, cesta k nemu nie je jednoduchá, je to celkom "stupák" a celý čas sa ide v piesku, takže je to dvojnásobne náročné, ale výsledok stojí jednoznačne za to! Nielenže maják sám o sebe je neuveriteľne krásny, výhľad z neho je ako z iného sveta!!

Keď sa už ocitnete na samom vrchole, vidíte len obrovský útes ako sa ťahá kilometre na jednu aj na druhú stranu. Vlny sú divoké, piesok takmer biely a čajky len tak plachtia vo vetre. Nádhera!

Posledná zastávka na ceste do Aalborgu bola Rabjerg Mile: veľké piesočné duny. Človek by čakal niečo také v Dubaji, alebo možno v Egypte a nie v Dánsku, ALE...boli obrovské a rozhodne ohromujúce! Zase raz sme si vybehli až na samý vrchol a hore chvíľu oddychovali a len tak sa kochali výhľadom...akoby sme toho stále nemali dosť!

Unavení, ale šťastní, sme opäť raz zišli k autu. Tentokrát už sme mali naozaj namierené len Aalborgu...Veľmi sme sa tešili, ale to sme ešte ani netušili koľko zážitkov nás tam bude čakať :))

Ale o tom nabudúce... :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu

Chceš vedieť, keď malachovskakristina pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.