Prečo deti na stredovekých obrazoch vyzerajú ako škaredí, postarnutí muži?

Plešiny a tváre ošľahané životom miesto hladkých, bucľatých, miminkovských tváričiek na stredovekých obrazoch. Asi málo kto sa zamýšľal prečo je to vlastne tak...

Do kontaktu so stredovekými obrazmi sa najčastejšie dostávame pomocou memes a.k.a. mímok na rôznych facebookových stránkach. Tváre hodné hororu, čudné pohľady a ešte čudnejšie vyobrazenia. Ale prečo stredovekí umelci "sprznili" aj miminká?

Možno sa len zdá, že stredovekí maliari boli jednoducho zlí v kreslení, ale tie škaredé deti boli škaredé z určitého dôvodu. V stredoveku, ako vieme, bola cirkev hlavou všetkého, bola veľmi bohatá a preto kostoly boli jedny z mála miest, ktoré si mohli obrazy dovoliť. A tu je ten problém- väčšina detí na obrazoch boli vyobrazenia "malého Ježiša a Márie". Maliari, ktorí maľovali tieto obrazy sa zväčša riadili myšlienkou ,,Homunculus", čo v preklade z latinčiny znamená malý muž.

Kresťanskí filozofovia verili, že Ježiš sa narodil perfektne vyvinutý a hlavne nezmenený. Čo pri pohľade na obrazy dospelého Ježiša nesedí, keďže husté, gaštanovo hnedé a dlhé vlasy sa veľmi nepodobajú na "kúty" sťa Lionský záliv. Nehľadiac na niektoré nejasnosti portréty týchto detí boli dospelí Ježišovia v detskej forme.

Takže to nebolo tak, že obrazy zlatých a bucľatých miminiek neboli, ak bol niekto dostatočne bohatý a zaplatil si aby maliar namaľoval jeho dieťa, tak sa neriadil ideou ,,Homunculus" lebo to nebol Ježiš (resp. nemal by to byť). Zmeny do umenia priniesla až renesancia, kedy sa začalo dbať na anatómiu a cirkev išla do ústrania. A nebol by to internet keby sa nezobralo niečo úplne seriózne a neobrátilo sa to na zábavku.

A ponaučenie? Keď nabudúce uvidíte ohyzdné dieťa s plešinami a vráskavou tvárou, nesmejte, mohol by to byť Ježiš!

zdroje: vox.com pinterest.com

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Prstom-po-Glóbuse pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.