Staré a Nové

Staré alebo nové.................

Naša história, dejiny znamenajú pre nás stály zdroj.

Zdroj poučenia, vedomostí. Bez evolúcie a teda aj časov minulých by sme tu predsa neboli. Vedomosť o príčinných súvislostiach je základ súčasnosti. Skutočne by sme mali venovať čas štúdiu dejín, ovšem bez prekrúcania a prispôsobovania našim potrebám. Pohľad na dejinné udalosti pohľadom dnešného človeka je určite iný ako pohľad súčasníka tej udalosti. Július Ceasar pre súčasníka (Rimana ovšem) bol veľký vojvodca, pohľadom súčasníka bezohľadný dobyvateľ dopúšťajúci sa genocídy. Nepíšem to ako sudca, chcem poukázať na rozdielnosť pohľadu. Ľudstvo prechádza neustálym vývojom, učením sa a tým aj zmenou hodnôt. 

Čo je dnes novinkou, zajtra je staré. Stáva sa súčasťou histórie. Niekedy sa ťažko zmierujeme s tým, že niektoré veci, javy už zastarali. Nechceme sa vzdať odskúšaného. Máme pocit, že o niečo nenávratne prichádzame. Iste, nie je možné všetko čo nás história nášho rodu naučila zahodiť a tváriť sa, že len to nové je to pravé orechové .Veď práve historické skúsenosti sú neúprosným hodnotiteľom. No tak isto nie je možné na zabehaných veciach lipnúť. Nevnímať potrebu zmeny.

Napríklad problém dneška. Naša koloniálna minulosť a kapitalistická spoločnosť lipnúca na zisku, je zrazu konfrontovaná s problémami o ktorých donedávna hovorili len vedci a predvídaví ľudia. Áno mám na mysli problém klímy a odpadu. Čo si vyberieme?

Staré alebo Nové?

Staré alebo Nové? 

zdroj The Venus project

Ľudstvo, teda aj ja aj Vy stojíme znovu na hraniciach zmeny, ako už veľakrát v našich dejinách. Možno po prvý krát máme veľkú šancu vytvoriť spoločnosť rovnosti, spravodlivosti. Nedajme sa zneužiť predstaviteľmi starého. Hľadajme to nové!

Zamyslime sa !!!!!

Viac o týchto a iných témach nájdete aj na stránkach zamyslime.eu

facebook zamyslimesa

instagram zamyslimesa

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Miroslav Brunner pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky
20.2.2019 16:29
Je to náš svet……..
6.2.2019 14:01
Prítomný okamih
13.1.2019 11:38
Pekný deň