Vďaka náramkom z recyklovaného odpadu môžeš pomôcť aj ty zachrániť planétu!

Alex a Andrew, dvaja surferi, ktorí si počas výletu na Bali povedali, že chcú začať bojovať proti odpadu vo vodách a pomáhať tak našej planéte.

Znečistenie prírody a oceánov. Téma, ktorej by mali ľudia venovať väčšiu pozornosť a mali by si uvedomiť, že keď ubližujú našej planéte, tak tým ubližujú aj samým sebe. Najhoršie na tom je, že ľudia ktorí sú bezohľadní k prírode, ani vlastne nevidia ako ničia seba.

No skôr než začnem písať o tom čo Alex a Andrew robia a ako sa snažia pomáhať našej planéte, by som chcel začať určitými faktami, ktoré sa týkajú znečistenia oceánov. Viac než 80% plastov v oceánoch pochádza zo zdrojov na súši. Ľudia si však myslia, že keď niečo vyhodia do odpadkového koša, alebo len tak niečo odhodia na zem na ulici či na pláži, tak to "zmizne". No približne 8 miliónov ton plastov je vyhodených každý rok do vôd oceánov a viac než 50% celkového morského odpadu vrátane plastov klesne na dno oceánov. Na svete sa spotrebuje priemerne 1 bilión plastových sáčkov ročne, takmer 2 milióny za minútu a ich priemerná doba využitia je 12 minút. Pri týchto číslach by sa mali ľudia naozaj zamyslieť, či je používanie napr. plastových sáčkov alebo jednorázových plastov naozaj tak nevyhnutné, a skúsiť porozmýšľať nad ekologickejšími variantami.

Keď sa povie Bali, určite sa každému z nás vybavia fotky z nádherných pláží, ktoré väčšinou ľudia zdieľajú na sociálnych sieťach. No pravda je však úplné iná. To zistili aj Alex a Andrew na svojom výlete na Bali, keď videli destináciu plnú plastov a rôzneho odpadu, ktorý nám ničí životné prostredie, miestnym ľuďom spôsobuje vážne choroby a taktiež to má vážny dopad na zdravie živočíchov.

Jedno poobedie prechádzali cez staršiu rybársku dedinu, v ktorej videli rybára, ako doslova tlačí svoju loď pomedzi plastový odpad, ktorý voda vymyla na pobrežie. Dvaja surferi si uvedomili, že hromadenie sa toľkého plastu ohrozuje nielen prostredie oceánov, ale aj živobytie miestnych rybárov.

Zaujímalo ich, či by rybári boli schopní použiť ich siete na odstránenie plastového odpadu z oceánov. No uvedomili si, že dopyt po morskom jedle núti rybárov sa zamerať viac lovenie rýb namiesto plastu. Vedeli, že musia vytvoriť niečo, čo by mohlo financovať čistenie oceánov, a tak vznikli náramky od 4ocean.

4ocean je spoločnosť, ktorú spoločne vytvorili aby začali riešiť daný problém. Z ich e-shopu si môžete objednať už vyššie spomínané náramky, multifunkčné tašky vyrobené zo 100% recyklovaného materiálu, a taktiež aj fľaše z nehrdzavejúcej ocele, ktoré dokonale nahradia tie plastové.

Okrem klasického náramku v tmavomodrom prevedení, ktorý je dostupný počas celého roka, je možné si zakúpiť aj náramky z "limitovanej edície", ktoré postupne počas roka každý mesiac pribúdajú do e-shopu. Náramky z tejto edície každý mesiac podporujú určitú problematiku a 4ocean spolupracuje s rôznymi organizáciami, ktoré sa v oblasti danej problematiky pohybujú, a bojujú tak za zachovanie určitých druhov živočíchov na planéte.

Kúpou jedného z výrobkov tak môžete pomôcť odstrániť až pol kilogramu odpadu z oceánov. Na stránke 4ocean je možné si pozrieť aj naživo počítanie, koľko kilogramov odpadu sa už organizácií 4ocean podarilo odstrániť z oceánov pomocou objednaných produktov z ich e-shopu. V čase písania tohto článku sa číslo pohybuje približne na úrovni 1 140 000 kilogramov.

Ak ťa daná problematika zaujala a chceš sa o nej dozvedieť viac, určite si pozri dokument s názvom A plastic ocean, ktorý je dostupný aj na Youtube s českými titulkami.

Dúfam, že sa Vám článok páčil a prípadne ho zdieľajte na svojich sociálnych sieťach. Pretože ako odznela veta v dokumente A plastic ocean: "share this story, because from knowing comes caring and from caring come changes."

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Let´s talk about everything.

Chceš vedieť, keď :everyday life pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.