Sila dotyku

Keď nás niečo zabolí, hneď sa bolestivého miesta chytíme. Inštinktívne, podvedome, akoby sme sa dotykom chceli zbaviť bolesti. Ten skutočne môže pomôcť, len nie hocijaký.

Bolestivého miesta sa síce inštinktívne dotkneme, pohladíme ho, pošúchame, no iný hlas tela, ktorý nás nabáda oddychovať a relaxovať, akoby sme počúvať prestali. Ohluchli sme voči inštinktu, ktorý nám môže pomôcť predísť bolesti a zachovať si zdravie? Možno. Je to daň na rýchlu dobu, kedy nie je ľahké nájsť si čas na vypnutie, na udržanie rovnováhy.

Keď to teda s nami nejde podobrom, telo si nájde iný spôsob, ako nás prinútiť spomaliť – ochorieme, niečo sa v ňom pokazí, rozbolí. Hlava, chrbtica, ruky, nohy... Prejavov je toľko, koľko je na svete ľudí, pretože každý z nás je jedinečný.

Špeciálne pohladenia

Ako prevencia, no aj ako terapia boľavého tela môže poslúžiť správny dotyk – masáž. Je to sústava na seba nadväzujúcich hmatov, ktoré by ste však na svojom tele mali dovoliť robiť len človeku, ktorý NAOZAJ vie, čo a ako . Navyše by vám mal masér sadnúť ľudsky. Sotva sa dokážete zbaviť napätia, ak vás bude „odborne hladiť“ človek, ktorým vám je z najrôznejších príčin nepríjemný. Dobrý terapeut, akých máme v našom centre MEDELLA, vás navyše pred masážou povzbudí k tomu, aby ste povedali alebo aspoň naznačili, ak vám bude počas terapie niečo nepríjemné.

Každý človek totiž vníma dotyk inak. Niekoho zabolí, iný zase privíta, keď sa tlak, ktorý ho omína v tele, odstraňuje správnym protitlakom. A v niektorých situáciách, napríklad, ak sme svoje telo tak veľmi nepočúvali, až vo svaloch vznikol ľudovo povedané uzlík (spazmus, blokáda), a chceme ho uvoľniť mäkkými technikami, dotyk maséra kde tu zabolieť musí. Ale tá úľava potom, ten pocit znovuzrodenia!

Pre telo aj dušu

Dotyk priaznivo vplýva nielen na svaly, ale aj dušu. Každý z nás ho potrebuje ako soľ, dokonca tak veľmi, že deti, ktoré ho v ranom detstve nemali dosť (napríklad preto, že boli v ústavnej starostlivosti), majú v dospelosti vážne psychické aj fyzické problémy. Dotyk dodáva silu unavenému telu a navodzuje vnútorný pokoj. Ten si nie zaslúžia, ale potrebujú ho malí aj veľkí.

V rehabilitačnom centre MEDELLA zaručene nájdeme pre každého ten najvhodnejší dotyk, teda masáž, ktorou dosiahneme stanovený cieľ. Potrebujete len na chvíľu vypnúť a uvoľniť sa? Vieme ako! Potrebujete zregenerovať nejakú časť tela alebo od hlavy po päty? U nás ste na správnej adrese!

Nezabúdajme na to, že telo sa k vám bude správať presne tak, ako my k nemu, za láskavosť a dobrú starostlivosť sa vždy odmení, no aj naopak.

Kristína Kováčiková

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Medella pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.