Pár tipov na výhľady v Partizánskom a Nitrianska Blatnica

Idem do lesa, stratiť myseľ a nájsť dušu. Tam nájdem svoje limity a vášeň zdolať v sebe to, o čom pochybujem, že nedám

Hovorí sa, že vraj hory vás robia silnejším. Tam nájdete svoje strachy, limity a svoju vášeň zdolávať v sebe to, o čom pochybujete, že nedáte. Vždy sa ale nájde niečo, čo vás nakopne, aby ste pokračovali. Hory znamenajú drinu, ale zároveň neopísateľný pocit šťastia, keď dosiahnete vrchol vytúženého cieľa. Každá hora skrýva v sebe iný kúsok niečoho, či je to strmák, alebo nejaký turistický chodníček, ktorý posúva v nás tú túžbu dostať sa až do cieľa.

Som turistka vo vlastnej krajine

a poukazujem vám tie najkrajšie výhľady a najkrajšie turistické trasy a menej známe miesta v okolí Partizánskeho alebo Závady, ale to už nájdete na mojom FB blogu Tipy na výlety naprieč Slovenskom, kde je z čoho vyberať.

Pravdaže, na hory treba vždy spoločnosť, a tou mojou je kamoška a jej syn, s ktorým zdolávame prekážky. Reťaze rebríky a iný adrenalín…

Ako prvý rozhodne nás zaujal v Nitrianskej Blatnici Rotunda Jurko a rozhladna Marhát...Trasa : z topoľčian do Nitrianska Blatnica – Rotunda Jurko – Rozhľadňa na Marháte (7 km).

Čas celkový: Päť hodín. čiže nič náročbé čo by sa nedalo zvládnuť,ale pre náas o to príjemný a štastný pocit ked sme to dali.

Trasa na rotundu jurko- cca tých 40 min sme išli najskôr po zelenej(avšak dosť nám pomohla turistická mapka mapy.cz.,kde krásne nám ukazovala ako farby šípok išli.Potom Jurkovi sa už rázcestník delil na žltú značku.K Jurkovi to nebolo náročne,ale práve naopak super ľahká pohodová trasa,kde sa naskytali už prve výhľady.Medzitým sme čakali na pani čo nám otvorí na prehliadku cez sklené dvere a veruže v jednej časti bol oltár a skromné bývanie pre farára...čiže aj o tomto je Rotunda Jurko

Smerom na rozhladňu Marhát - rozhladňa Marhát veruže bola sčasti aj náročná miestami isteže bolo stupáčikov ale o tomto predsa je a hlavne o vytrvalosti .Aj ked boli pády aj plač,ale nakoniec sme krásne vyšli a pohľady naparádu kam sa dalo dovidieť až do troch štátov .

plus dole pod rozhladňou bol kríž s nápisom bože ochraňuj turistov.Plus rozhladńa má 17 metrov

Rozhladňa Marhát -turistika začína od Jurka,kde je všetko krásne značené a je tam aj smerovník a po žltej značke pokračujeme smerom na sedlo Marhát odkial sa už ukazovali prvé výhľady .Cesta na rozhľadnu je už náročnejšia a trvá do hodiny,ale není nič čo by sa nedalo ak človek chce.Miestami boli chodníčky úzke občas ho tvorila rovina,občas pravdaže stupačik ako v horách sa patrí .....

K posledným výstupom na rozhladňu co tvorí približne cca 15 min sa nachádza vysielač a hore vytúžená rozhladňa.Pri rozhladni sa dá kludne najesť a oddychnuť si poprípade opiecť ...Rozhladňa má 748 m.n.m

Oselný vrch -632 m.nm Dalšiou turistickou zastávkou,ktorú sme si spnili bol oselný vrch ...Dá sa pravdaže urobiť aj veľkouherecký okruh s dobrotínskymi skalami odkiaľ sa ponúkaju nádherné výhľady plus top jaskyňa ....Oselný vrch má malú výšku a nie je náročné ho zdolať, ale pár úsekov je po skalách, tam už treba dávať pozor. Kto vládze, pokojne môže dať i veľký Veľko-uherecký okruh na Dobrotínske skaly, kde je jaskyňa, ktorá je ale neprístupná, žiaľ. Dokopy má celý Veľko-uherecký okruh 20 km. Na tento vrch sa ide po zelenej značke a turistika nie je až tak náročná. Netrvá ani dlho a dokonca je tam lavička s parádnym výhľadom na celé zalesnené okolie.

Z druhej strany Oselného vrchu je vidieť i na Dobrotínske skaly, Rokoš aj Kľak. Na Oselný vrch vedie aj cyklotrasa vhodná pre bicykle, ale, pravdaže, keď píšem blogy o túre, tak volím turistický chodník.

Každý les je nádherný a opradený svojimi tajomstvami. A tento takisto. Patrí pod Tribeč. Cesta je síce nenáročná, ale dlhá kvôli asfaltke. Do lesa viedlo niekoľko smerovníkov, ale všímať si musíme predovšetkým ten svoj… Do lesa chodím vždy s pokorou a verím, že les mi to vráti tým, že sa mi nič nestane.

Dobrotínske skaly -Dobrotínske skaly

Dobrotínske skaly sú pod 5. stupňom ochrany prírodnej rezervácie. Na skaly vedie dobre značený turistický chodník a takisto sa dá odtiaľ spraviť Veľko-uherecký okruh okolo priehrady. Dobrotín nie je ani vrch, ale len skaly, odkiaľ sú však za priaznivého počasia nádherné výhľady. Vedie sem dlhá lesná cesta a plus k tomu dosť strmá cesta lesmi s prudkým zakončením pred skalami. Takisto aj toto miesto ponúka svoje krásy.

Dobrotín má i svoju jaskyňu, ktorá je neprístupná, avšak odvážlivec by to dal.

My sme radšej neriskovali a ostali na skalách, odkiaľ sme obdivovali famózne výhľady na krajinu. Tento Dobrotín bola asi najnáročnejšia turistická trasa, hlavne posledný úsek, ktorý bol doslova prudký, ale inak príjemná prechádzka.

P.S.: Tá jaskyňa je vo výške len okolo 550 m. n. m. a nachádza sa v masíve skaly, po ktorej vedie chodník. Foto, žiaľ, nemám, nechcela som zbytočne riskovať.Dala som vám dva tipy na celodenný okruh Veľko-uhereckou turistickou trasou, odkiaľ sa vám ukážu dva nádherné výhľady a plus tá jaskyňa. Odporúčam tieto dva tipy spojiť v jeden deň, kde prežijete nádhernú túru vo Veľkých Uherciach, okres Partizánske. Takisto sledujte stránku Tipy na výlety naprieč Slovenskom, kde sa pravidelne snažíme aktualizovať svoje turistické výhľady, ktoré stoja za to.Mi sme vám ponúkli menej známe miesta v okolí Partizánske a tie rozhodne stoja za svoju pozornosť.Hlavne les dokáže všeličím prekvapiť :)

Hana a Veronika

P.S. 2: Nezabudnite, že v horách ste závislí len sami na sebe a hlavne na svojej sile. A, pravdaže, na svojich topánkach. A to, čoho sa bojíte, je iba zrkadlom vašej hlavy

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
cestovanie a fotografovanie na vlastnu past

Chceš vedieť, keď Repkova Hana pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky
23.1.2019 22:30
cestovanie.....