Naozaj potrebuješ "titul"???

Verím že aspoň raz si kládol otázku potrebujem v dnešnej dobe "titul"? V dnešnom sa nad touto otázkou skúsim zamyslieť hlbšie.

Už od malička má väčšina z nás vtĺkané niečo takéto: Dobre sa uč aby si dostal na dobrú školu, získaj titul a dobre sa zamestnaj.

Verím že aspoň raz si kládol otázku potrebujem v dnešnej dobe "titul"? V dnešnom sa nad touto otázkou skúsim zamyslieť hlbšie.

Poďme si tú vetu rozobrať na drobné:

1. Dobre sa uč

Nastolím niekoľko vŕtavých otázok.

Zaručia ti dobré známky úspech v živote? Podľa mňa nie lebo neodzrkadľujú objektívne tvoje vedomosti ale len odrážajú subjektívne hodnotenie učiteľa. Ak pogoogliš zistíš veľmi rýchlo že učitelia už z princípu nedokážu byť objektívny. Sú proste ľudia a tí robia proste chyby.

Nerobia ich samozrejme zámerne, ale často nevedomky. Žiaľ potom môže nastať situácia, že učiteľov obľúbenec dostane neprávom dobrú známku a "neobľúbený" žiak dostane známku horšiu.

2. Dobrá škola

Teoreticky by si sa mal s dobrými známkami dostať na "dobrú" školu. Možno sa aj dostaneš okey... Ale ktorá škola je dnes dobrá??? Uvediem príklad zo života. Kam sa "pohlo" naše školstvo. Pred 16 rokmi som chcel ísť na strednú na Murgašku. Vychýrená a známa škola na ktorú sa dalo ťažko dostať. Známky som mal jednotky, dvojky kde tu sa našla trojka.

Ale priemer som mal jedna dačo. Z predmetov ako matematika, fyzika - na vysvedčeniach jednotky - dvojky len výnimočne trojka a i to na polročnom vysvedčení. Na školu som musel robiť skúšky - z matematiky a slovenčiny.

Skúšky boli veľmi ťažké. Ak som sa napríklad pomýlil, chybu som nemohol už opraviť! Celí príklad mi nebol uznaný a bol označený ako zlý! Zo slovenčiny som skúšku urobil a z matematiky nie. Bol som zdrvený a smutný. Ja čo som chodil i pitagoriády , ja čo som nemal takmer žiadne problémy s matematikou - až na rysovanie.

Môj vtedajší najlepší kamarát Peťo dopadol o čosi lepšie - bol prvý pod čiarou ja asi piaty. On mal priemer 1,5 ja priemer 1,8-1,9 nepamätám si už presne. Obaja sme išli spolu na inú "horšiu" školu.

Po niekoľkých rokoch sme raz v triede rozprávali o Murgaške v triede a spolužiak nadhodil že Murgaška nie je až tak "dobrá" škola že jeho kamaráti odtiaľ nevedia nič zapojiť podľa elektrickej schémy a nemajú takmer žiadnu prax. Že je to príprava na vysokú školu. Prišlo vytriezvenie. Murgaška možno mala lepšie "meno" , lepších učiteľov a neviem čo no nebola naozaj o veľa "lepšia" škola.

O 5 rokov na rovnakú školu sa prihlásil môj kamarát Dominik. Prijali ho bez problémov. Ostal som rozčarovaný lebo keď som sa ho pýtal aké mal známky povedal mi že 2 až 3 väčšinou trojky. Síce robil skúšky a nezobrali ho na odbor ktorý chcel no zabrali ho na iný podobný bez skúšok!

I preto som sa rozhodol začať učiť ľudí cez kompetenčné kurzy to čo im pomôže zarobiť peniaze prípadne aspoň nájsť lepšiu prácu. Spájať teóriu s praxou. A to tak, aby sa za čo najkratší čas naučili čo najviac.

Za 5 rokov sa latka výrazne znížila...

3. Dobré zamestnanie...

Aké je to vlastne dobré zamestnanie? Veľký plat? "Istá práca"? Zamestnanecké výhody? Čo teda?

Zaručí ti vysoká škola niečo z tohto?

Podľa mňa vo väčšine prípadov nie. Uvediem pár príkladov. Známa ktorú poznám od základnej školy, známky takmer stále čisté jednotky, neskôr i na strednej podobne a asi Ačka na vysokej škole ekonomickej... Otázka za milión pomohlo jej to k "dobrej práci"? Možnosť A) áno možnosť B) nie. Kto si typol možnosť B by vyhral.

Robí teraz v múzeu v rodnom meste za "astronomický" plat približne 500 eur v čistom. To je teda plat však?

Príklad zo života č.2:

Iná známa. Známky takisto veľmi dobré. Išla ale na odbor bez perspektívy colný deklarát... Krátko po škole sa vydala a má teraz asi dve deti, neviem po pravde čo robí ale zdá sa, že má muža čo dobre zarába a živí ju...

Príklad zo života č.3:

Skôr spomínaný kamarát Peťo. Dopadol lepšie ako prvé dve. Ale nejdem predbiehať ako... Po skončení strednej školy krátko chodil na ťažkú technickú školu ktorú nakoniec nechal neviem ani prečo... Išiel potom robiť do "fachu" za priemerný plat - čiže tiež žiadna sláva.

Teraz sa má o čosi lepšie... Zarába celkom slušne s jedným veľkým ale je zahraničí a síce za pekný plat ale extrémne podmienky, robí veľa, voľna málo ... Má teda aspoň plat dobrý no žiaľ takmer žiaden voľný čas...

Vysnívaná práca však???

Záver

Štúdium na vysokej škole nie je zadarmo ako si mnohý myslia - platíš dvomi vecami - peniazmi - internát, knihy a čo ja viem čo ešte. A niečím oveľa, oveľa cennejším - časom! Vieš čo sa dá všetko urobiť za 5 rokov štúdia? Počítal som to škola ma za celý čas vyšla približne 3000 eur nie málo peňazí však?

Za 3000 môžeš zriadiť malý eshop ktorý ti môže po čase prinášať zisk napríklad po 5 rokoch zisk trebárs i 5000 eur mesačne.

Alebo si zaplatiť programátorský kurz spolu s dosť výkonným počítačom a naučiť sa programovať. Ako programátor so znalosťou angličtiny môžeš ak si šikovný s prácou cca 4 hodiny denne zarábať 2000 až 4000 eur. Bez toho aby si niekam chodil...

Neskôr keď budeš vytrvalí, a budeš sa vzdelávať v oblastiach ako je napríklad marketing, komunikácia - prípadne si nájdeš mentora môžeš začať naplno podnikať a zarábať kľudne aj 10 000 eur mesačne! S tým že si pán svojho času, venuješ sa rodine, koníčkom. Lákavé však?

Žiaľ podnikať ťa v škole neučia, pretože učitelia sami v živote nepodnikali.

Moja rada na záver ak chceš titul urob si ho, vzdelávaj sa, no slepo sa naň nespoliehaj. Aby si neostal v práci ktorá ťa bude ničiť. Veď je toľko možností ako zarábať peniaze a tým nemyslím zamestnanie.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Jozef Slaný pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.