(Ne)Komfortná zóna

Komfortná zóna znamená množstvo vecí. Pohodlie, bezpečie, istotu, zvyk, veci a činnosti, ktoré sú nám známe, a ktoré poznáme . Znamená to preto aj, že je pre nás (ne)komfortná zóna dobrá a prospešná?

Ak hovorím o komfortnej zóne, nehovorím len o pohodlnom mieste doma na gauči pri večerných reklamách prerušovaných filmom v piatok večer. Hovorím o všetkom čo robíme, len preto, že to poznáme alebo sme na to zvyknutí. Či už ide o prácu, vzťahy alebo bežné denné rutiny, ktorých sa držíme a bojíme sa ich vzdať, lebo sú zaužívané a poznáme ich, cítime sa pri nich bezpečne a máme v nich istotu.

Problém v dnešnej spoločnosti je, že málokto sa odváži z tejto (ne) komfortnej zóny vykročiť a urobiť niečo nepoznané. Sme natoľko zvyknutí chodiť do práce, ktorá nás nebaví ale prináša nám každý mesiac cinknutie na účte, že v nej zotrvávame a argumentujeme: ,,Z niečoho predsa žiť musím a platia mi celkom dobre. Ostanem tu ešte nejakú dobu a potom sa rozhodnem pre zmenu."

Potom, od pondelka, zajtra, presne toto sú formulky, ktoré sú najväčším nepriateľom zmeny alebo progresu. Týmito frázami len ospravedlňujeme našu nečinnosť a našu stagnáciu vo všetkých smeroch spoločenského aj osobného života.

Krok z (ne)komfortnej zóny brzdí strach, neistota, váhanie. Emócie, ktoré sa na prvý pohľad zdajú byť negatívne. Jeden múdry človek raz povedal: ,,Všetko zlé v našich životoch sa deje z dobrých dôvodov." A preto hovorím nebojte sa týchto emócií, nebojte sa zlyhania, nebojte sa zmeny. Zmena je v našich životoch dôležitá až žiadaná. Žiaden úspešný človek vám nepovie, že sa k svojmu úspechu dopracoval dlhými rokmi strávenými v práci, ktorá ho/ju nebaví so šéfom, ktorý je stále nespokojný. Každý jeden úspešný človek musel vystúpiť so svojej komfortnej zóny a urobiť niečo odvážne, niečo čo ich vždy lákalo ale nemali na to ,,gule".

Akonáhle sa vám podarí prekonať svoj strach z neznámeho začnú sa vám v živote diať krásne a vzrušujúce veci. Spoznáte nových ľudí, začnete robiť to, po čom ste od malička túžili, objavíte nové rozmery, uvidíte svet novými očami, začnete prežívať nával adrenalínu prúdiaceho v žilách, ktorý vám dodá silu ísť ešte ďalej, prekonať ďalšie zábrany, ktoré ste mali len v hlave. Zistíte, že ste sa báli zbytočne, že (ne)komfortná zóna vám bránila žiť život aký ste chceli.

Nechcem znieť ako motivačný rečník, lebo to nie je mojím cieľom. Mojím cieľom je nakopnúť vás a ukázať vám, že akonáhle sa rozhodnete urobiť krok z vašej (ne)komfortnej zóny začnete naozaj žiť.

Koľký z vás, si povedali a stále hovoria: ,,od pondelka začnem cvičiť." alebo ,,o mesiac napíšem dievčaťu, ktoré sa mi už dlho páči." Zabudnite na odkladanie vecí, pred ktorými máte rešpekt na neskôr. Nikdy ich totiž neurobíte. Postavte sa, zhlboka sa nadýchnite a urobte to. Dajte výpoveď v práci, ktorá vás ničí, začnite písať knihu, ktorú ste vždy chceli napísať, zavolajte na rande chalana/babu, ktorá/ý sa vám tak dlho páči. Urobte to a sledujte aké malé zázraky sa vo vašom živote začnú diať. Zázraky spojené s prvotnými negatívnymi emóciami vyvolajú pozitívne zmeny.

Možno všetky tieto slová znejú čudne od niekoho, kto tento blog píše z pohodlia gauču. Ale poviem vám, už len to, že som tento blog napísala je vystúpením z mojej osobnej (ne)komfortnej zóny.

Nesnažím sa vám tu vtlačiť do hlavy aby ste rozpredali celý svoj majetok zbalili si kufor a utiekli do divočiny lebo sa toho bojíte. To vôbec. Snažím sa vás len trochu povzbudiť urobiť krok vpred, ktorý vás dovedie niekam kde ste vždy chceli byť či už v oblasti kariéry, osobnostnom rozvoji, koníčkoch... Ak by ste si z tohto môjho dnešného mudrovania mali zobrať jedinú vec, nech ňou je to, že ešte dnes urobíte niečo pred čím máte rešpekt ale chcete to, alebo urobte niečo čoho sa bojíte. Nebojte sa mi potom do komentu napísať ako ste sa potom cítili. Verím, že SKVELE!

Do skorého čítania :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
12
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Domčadomča pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.