Halloween vs. Dušičky

Prichádza obdobie, kedy sa ľudia opäť rozdielia do niekoľkých názorových skupín. Ako ale vnímam obdobie jesenných sviatkov ja - mladý človek?

zdroj

Ak pôjdeme čisto po stránke chronologickej, prvý v kalendári je Halloween. Pôvodom ide o Americký sviatok, ktorého účelom bolo oslavovať fakt, že všetky nadpozemské sily mali v noci z 31. októbra na 1. novembra moc preniknúť do sveta ľudstva. Dalo by sa teda chápať, že sa oslavovali všetky nevysvetliteľné mocné sily. Rokmi sa však tento sviatok pretransformoval do karnevalového charakteru, v akom ho poznáme aj my na Slovensku.

zdroj

1. 11. je deň prikázaného sviatku Všetkých svätých (ľudovo nazývaný aj ako Dušičky). Ide o uctievanie si pamiatky všetkých zosnulých príbuzných a známych. Základ tvoria rôzne omše a návštevy cintorínov. Tento sviatok pochádza z čisto kresťanskej viery, a teda nie je schopné ho porovnávať s Halloweenom.

zdroj

Z pohľadu mňa – ako mladého človeka – vnímam Halloween a Dušičky ako dve rozdielne udalosti. 31. októbra sa rada zabavím s priateľmi formou nejakej párty. Máme možnosť prezliecť sa za hocikoho/hocičo, čo nás len napadne a nikto si pri tom nebude myslieť, že nie sme normálni. Ide o tematický deň a my máme šancu ho využiť. Týmto zároveň nezneuctievame nikoho pamiatku a ani nezanedbávame klasický Slovenský sviatok. Pýtam sa teda, prečo to nevyužiť?

zdroj

Na druhý deň, resp. večer, máme už v rodine tradíciu, kedy ideme na cintorín zapáliť sviečky, a tak si pripomenúť našich príbuzných, ktorí tu už nie sú s nami. Tento zvyk zahŕňa návštevu blízkych, s ktorými strávime niekoľko príjemných hodín.

Záverom tohoto článku by som chcela vyjadriť svoj osobný postoj k tejto téme. Myslím si, že je zbytočné dohadovať sa o tom, ktorý sviatok by sa mal/nemal oslavovať. V prvom rade je to každého osobná vec, no a v tom druhom (pre tých, ktorí by tvrdili, že na Slovensku treba dodržiavať len Slovenské tradície) chcem odkázať, že všetko má v konečnom dôsledku cudzí, prevzatý pôvod. Treba si len nájsť to, čo sa nám páči a neriešiť reči ostatných :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu

Chceš vedieť, keď editaslobodova pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.