INCREDIBLE INDIA V : Čo som videl, kde som býval a koľko ma to stálo?

Posledný diel „Incredible India“ série ukončím praktickými informáciami a radami z môjho 2-týždňového výletu.

Takto vyzerala trasa s tým, že cesty New Delhi -> Varanasi a Jaipur -> Dehra Dun som absolvoval lietadlami. Dokopy približne 2500 km. Posledný diel „Incredible India“ série ukončím praktickými informáciami a radami z môjho 2-týždňového výletu. Takto vyzerala trasa s tým, že cesty New Delhi -> Varanasi a Jaipur -> Dehra Dun som absolvoval lietadlami. Dokopy približne 2500 km.

Víza, letenka, očkovanie…

Víza si viete vybaviť online na stránke https://indiantouristvisa.org.in/ a stoja okolo 50 eur. V prípade, že vám to cez stránku nejde zaplatiť, ako to nešlo ani mne, tak máte dve možnosti. Osobne na ambasáde v Bratislave alebo online cez niektorú zo stránok ponúkajúcich vybavenie víz do sveta. Mne sa neoplatilo cestovať cez celú republiku kvôli vízam, tak som využil stránku www.ivisa.com. Cena okolo 70 eur.

Letenka má stála 487 eur cez Emirates. Určite sa dá zohnať lacnejšie, ak kupujete v predstihu a cez inú spoločnosť. Ja som potreboval presný termín, tak ma to vyšlo drahšie. V cene bola podpalubná batožina do 30kg.

Očkovanie: Minimum cestovateľa do Ázie je kombinovaná žltačka A + B. 3 vakcíny po 46 eur. Ja som bol proti žltačke a brušnému tífusu (cca 15 eur) zaočkovaný pred cestou na Srí Lanku, takže som toto riešiť nemusel.

Balenie sa je dosť invidiuálna záležitosť, ktorú asi nemá zmysel podrobne rozoberať. Ale nezabúdajte, že to so sebou musíte všetko všade vláčiť. Môj ruksak mal okolo 10 kilogramov a to som v ňom vláčil zbytočne statív a menší spacák. Bez týchto dvoch vecí by som bol ľahší o 2 kilá. Oblečenie si viete vyprať ručne alebo za malý poplatok (okolo 2 eur) v práčke na hosteloch, ak tam nejaká je. Teraz by som si zbalil ešte menej tričiek a kúpil si nejaké tam, aby som viac zapadol medzi tých ľudí a nevideli vo mne chodiacu peňaženku. Čo stojí za zmienku je, že som sa počas dvoch týždňov nestriekal ničím proti komárom a nenatieral proti slnku. Žiadne problémy ani spálenia. To ale závisí aj od lokality, kde budete.

Varanasi

Pre mňa TOP z TOP toho čo som videl. Ak budete plánovať trip do Indie, určite navštívte Varanasi.

Ubytovanie: Stops Hostel, Cena: 600 INR x 2 noci (16 eur)

Čo vidieť: 

Hostel ponúka rannú plavbu člnom po rieke Ganga pri východe slnka. Skvelý zážitok vidieť prebúdzajúce sa Varanasi a Indov vykonávajúcich ranný rituál.

Gaanga Arti ceremoniál v miestnych ghatoch (ráno a večer). Tá atmosféra je dychberúca.

Manikarnika Ghat a jeho 24/7 spaľovanie mŕtvych.

Prechádzka popri rieke ponúka toho ponúka mnoho od obchodov, ghaty až po chrámy.

Je tu mnoho, tak odporúčam pozrieť aj TripAdvisor alebo Lonely Planet.

Agra

Tu sa oplatí prísť len na jeden deň. Hostel v New Delhi to ponúkal ako jednodňový výlet.

Ubytovanie: Zostel Agra, Cena: 300 INR x 1 noc (4 eurá)

Čo vidieť: 

Agra Fort

Taj Mahal – klasická prehliadka. Vo vnútri je zakázané fotiť, ale aj tak to tam nikto nerešpektuje.

Kachhpura garden – záhrady na druhej strane rieky, kde mal byť postavený čierny Taj Mahal. Vyberte sa tam ráno na východ slnka. Užijete si pokoj a krásny výhľad na Taj.

Asi hodinu autom od Agry je dobrovoľnícke centrum pre slony, kde môžete pomôcť krájať ovocie, umývať či kŕmiť slony. Avšak vyžadujú približne 25 eurový príspevok na podporu centra.

Jaipur

Ubytovanie: The Moustache Hostel, Cena: 500 INR x 2 noci (13 eur)

Čo vidieť: 

Jaighart Fort, Nahargarh Fort, Amber Fort, Hawa Mahal, Jal Mahal – pevností a monumentov je tu mnoho, tak zase kuk Trip Advisorpre ďalšie.

Jantar Mantar – observatórium.

Monkey temple – pozor na opice. Tu chodte podvečer. Veľmi pekný západ slnka a výhľad na mesto.

Johri Bazaar – nákup šperkov od výmyslu sveta z rôznych materiálov.

Rishikesh

Ubytujte sa vo štvrti Tapovan. Rishikesh je známy ako mekka jógy a vstupná brána do Himaláji.

Ubytovanie:

Maa Ganga Guest House, Cena: 500 INR x 1 noc (7 eur) – tento neodporúčam!

Bunk Stay Hostel, Cena: 350 INR x 2 noci (9 eur)

Čo vidieť: 

Ganga Aarti ceremoniál v Triveni Ghate.

Laxman a Ram Jhula – mosty, ktorým sa asi nevyhnete.

Neergarh – vodopád. Krátka 1-2 kilometrová túra. Môžete si vyšľapať aj vyššie.

Kunjapuri – chrám vo výške 1650 metrov nad morom ponúka výhľady na okolité mestečká.

Gangotri a trek k prameňu rieky Gangy – Gaumukh – toto som nedal…možno nabudúce. Je to na 2-3 dni s jednou nocou v stane. Ak máte radi turistiku a budete mať čas, tak popremýšlajte. Môže to byť dosť zážitok.

A v neposlednej rade je tu milión dvesto tisíc ponúk jógy a meditácie, mnoho Ashramov, kaviarní a ponúk na rôzne výlety.

New Delhi

Ubytovanie: The Madpackers Hostel, Cena: 700 INR x 4 noci (37 eur)

Čo vidieť: 

Haus Khaz village – mini dedinka plná kaviarničiek, reštaurácii a parku s hrobkami  a jazerom. Veľmi príjemné večer pri západe slnka.

Lotus Temple – to asi nepotrebuje komentár. Architektonický skvost.

Connaught place (Palika Bazaar) – kruhové námestie s kopou moderných obchodov známych značiek, ktoré obsahuje vo svojom strede podzemný Palika Bazár.

Red Fort (Old Delhi) pevnosť mi veľmi pripomínala zvonku Agra Fort. Nachádza sa v jednom z najstarších trhov hlavného mesta Chandni Chowk. 

Majnu-ka Tilla – tibeská štvrť na severe New Delhi. V uliciach stretnete mnoho Tibeťanov v ich tradičných oblečkoch. Je tu mnoho obchodov zo suvenírmi a turistickým vybavením.

A miesta ako Akshardham, Lodi Gardens, India Gate, Jama Masjid, Laxminarayan Temple, Qutb Minar. Je toho veľa, a niekedy aj prejdete okolo pamiatky a ani o tom neviete.

Doprava v Indii

Premiestňovať v Indii sa môžete rôzne. Záleží to od vzdialenosti. Na dlhšie môžete využiť lietadlo, ak chcete ušetriť kopu času a máte financie. Najvyužívanejším spôsobom cestovania po Indii sú vlaky. India má jednu z najväčších želeničných sietí na svete. Cestovať vlakom je fakt zážitok!

Mohol by som sa tu rozpísať o triedach vo vlaku, bezpečnosti a čistote, ale už to za mňa spravili cestovatelia z Travelistanu v tomto článku.

Ja som využil SL – Sleeper medzi Varanasi a Agrou. Cena 350 INR (4,50 eur). Cesta trvala namiesto 11 hodín takých 15, takže vždy rátajte s meškaním. Ak vlak nebude meškať, milo vás to prekvapí. Dvakrát som využil CC triedu, ktorá je niečo ako naše IC vlaky. Cesta z Agry do Jaipuru ma stála 9 eur a z Dehra Dunu (Rishikesh) som sa dostal do New Delhi za 16 eur. Posledný lístok som vybavoval v Rishikeshi cez agentúru, a bol dosť problém s miestom, takže si za to aj zapýtali. Najlepšie je kupovať si lístky na stanici deň, dva vopred. Ale pozor!! V Rishikeshi vlaková stanica nie je. Najbližšia je až hodinu autom v Dehra Dune. Po príchode na stanicu sa vždy obzerajte po okienku pre turistov. Majú špeciálnu turistickú kvótu, takže aj keď lístky nie sú, tak vlastne sú.

Čo sa týka dopravy v mestách, vždy po príchode hľadajte Pre-paid Taxi búdky. Majú fixné ceny a sú omnoho lacnejší ako rikšáci. Ďaľšou možnosťou je Uber Taxi, ktorý som využil v Jaipure. 25 minútová cesta pohodlným klimatizovaným taxíkom ma vyšla 150 INR (2 eurá). Rikšák by vás bez milosti na začiatku popýtal minimálne 500 INR.

No a v poslednom rade sú tú naši milovaní aj nenávidení rikšáci. Tak tipy a triky:

Neveriť, neveriť, neveriť !!!

Chcete po ňom, nech zapne TAXAMETER.

Bežná cena za 1km sa pohybuje od 20 do 50 INR (zo začiatku som dával za cesty tak 150 INR, lebo mi to oproti Košiciam prišlo stále lacné).

Mal som pocit, že tí starší vás chcú oklamať menej.

Vždy sa dopredu dohodnite kam a za koľko.

Plaťte až na konci pri vystúpení.

A na záver, nečudujte sa, ak nebudú ani oni poznať cestu k vášmu hostelu. Po ceste si to od niekoho zistia.

Koľko ma to teda stálo?

Keďže kurz sa neustále mení, a teraz je ešte nižší, tak tu udávam moje zapísané hodnoty počas mojej návštevy – teda Apríl 2016. Spočítané zrátané to teda bolo:

Letenka: 487 eur

Víza: 70 eur

Ubytovanie: 95 eur

Vlaky: 30 eur

Dve vnútroštátne letenky: 135 eur

Jedlo, vstupy, preprava Riškami a taxíkmi: Približne 200-250 eur. O tomto som si neviedol denník výdavkov. Určil som to len na základe minutých peňazí.

Dokopy to je 1017 – 1067 eur za 2 týždne v Indii. Človek si povie, že je to dosť, ale niektoré náklady sa dajú ešte zminimalizovať. Letenka sa dá v akcii kúpiť aj za 300-350 eur. Ubytovanie je dosť na vás a vašom štandarde, či dáte za izbu 3 alebo 7 eur. Ja som cestoval len 2 týždne, tak som nevidel dôvod bývať s kravkou za 50 centov a ráno prežúvať seno…obrazne povedané. Dve vnútroštátne letenky sa dajú nahradiť vlakmi. Bolo by to niekoľkokrát dlhšie a nepohodlnejšie cestovanie, ale stálo by to možno 20 eur. A v neposlednom rade sa dajú drobné ušetriť tým, že sa človek nenechá ošklbať Rikšákmi. Na to ale väčšinou prídete až po pár dňoch pobytu v danej krajine.

Na záver musím povedať, že 2 týždne sú na Indiu žalostne málo. Človek sa ani nestihne zžiť s kultúrou, jedlom a tou „všetko má čas“ mentalitou. A na záver hláška jedného Inda z Rishikeshu pri vybavovaní výletu na chrám Kunjapuri počas západu slnka, ktorá dokonale vyjadruje Indiu.

Of course…you are in India, everything is possible in India

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu
Cestovateľ a fotograf zo srdca Európy - Slovenska. Ak sa ti páči moja práca, sleduj ma na rôznych sociálnych sieťach, nech máš všetko z prvej ruky :)

Chceš vedieť, keď Roman Málik pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.