Prečo nefotiť svadobné portréty deň po svadbe...

...alebo po svadbe, doplnil by som ešte k názvu. Týmto samozrejme nechcem znižovať ani kritizovať prácu fotografov či novomanželov, ktorí takto fotia, len prispieť malou úvahou o filozofii fotografie.

Odpoveď na otázku "Kedy fotiť portréty?" je vlastne úplne jednoduchá a vystihol ju známy fotograf Karol Kállay, keď v rozhovore o jeho živote a práci povedal krásnu a pravdivú myšlienku: "Fotograf nesmie klamať, ale zachytávať skutočnosť". Táto veta je jedným z vodiacich princípov fotografovania – akokoľvek by bola fotografia technicky dokonalá, pokiaľ klame – teda zobrazuje nepravdu, chýba jej podstata zachytenia reality, klame človeka falošným vyvolaním emócie, nakoľko to, čo zobrazuje nie je životná skutočnosť, ale hra.

Presne rovnaký princíp platí i pri fotografovaní svadobných portrétov. Tie musia okrem vyjadrenia krásy nevesty a ženíchovo šarmu v esteticky hodnotnej kompozícii priniesť i to, čo vníma človek akoby len podvedome – atmosféru svadobného dňa – atmosféru očakávania, radosti z vysnívaného dňa prepletenej miernou neistotou z nového, plachosti z bázne svadobného obradu či mierneho stresu z toho, čo nemusí vyjsť... Svadobné portréty majú zobrazovať autentickú realitu dňa, ktorý je pre nevestu a ženícha v danom momente najdôležitejší. Vždy, keď sa manželia na svoje fotografie pozrú, musia znovu prežiť daný deň,  emócie vyvolané v danom okamihu, ba priamo v momente fotografovania. Nevesta je autentickou nevestou jedine v svadobný deň; ženích je autentickým ženíchom takisto výlučne v deň svadby. Tento „okamih autenticity“ sa už nikdy nezopakuje a aj svadobná portrétna fotografia musí túto realitu dňa vyjadriť. Ak sa novomanželia rozhodnú z nejakých dôvodov fotografovať v iný deň, ako je ich svadobný, všetku túto autenticitu a realitu rušia. Samozrejme budú taktiež krásni, mať na sebe svadobné šaty a oblek – nebudú to však ženích a nevesta. Nebudú vyjadrovať daný okamih – nebudú v autentickej „atmosfére“ ich svadby, pretože ona „bude až zajtra“, alebo „bola už včera“... Fotografia bude takto zobrazovať nepravdu – a dá sa povedať, že manželia budú takto v portrétoch klamať i sami seba. Ak sa po rokoch budú pozerať na svadobné fotografie, stále budú mať v pamäti to, že to nebolo v ich svadobný deň. Bolo to žiaľ iba „hrané“.

Preto z hľadiska filozofie fotografie odporúčam všetkým párom, aby svadobné portréty fotografovali výlučne vo svadobný deň. Atmosféru tohto dňa je totiž možné zachytiť jedine v danej realite... A pokiaľ chcú túto atmosféru znovu pravdivo prežívať aj pri každom ďalšom pohľade na ich fotografie, nie je možné fotografovať inokedy.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Svadobný fotograf - www.demockophoto.sk

Chceš vedieť, keď demockophoto pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.