Nový vodný šport: Magnet fishing si získal tisíce priaznivcov po celom svete

Ešte ste nepočuli o magnet fishingu? Nelovíte ryby, ale železné poklady ukryté na dne jazier a riek. Je to napínavé a plné dobrodružstva.

Nepotrebujete rybárske udice. Bude vám stačiť stačiť extra silný magnet priviazaný o lano. Loviť môžete v jazere, rybníku, rieke, potoku, mori, či v studni.

Magnet fishing zvládne každý. Nie je to raketová veda. Uviažete magnet na lano. Hodíte magnet do vody. Vytiahnete ho. A pozriete sa, čo sa na magnet prilepilo. Môžu to byť vrchnáky od piva, ale aj bicykel!

Nikdy neviete, čo sa prichytí o magnet. To je na tom najlepšie.

Pozrite si nálezy magnetických lovcov

Pozrite si ďalšie nálezy

Páčia sa vám tieto nálezy? Vy môžete nájsť takéto úlovky tiež. V skutočnosti máte mimoriadnu šancu, že z vody vytiahnete niečo zaujímavé a vzácne. Dokonca podstatne vyššiu šancu než lovci, ktorí vytiahli úlovky na obrázkoch.

Je to tak, pretože na Slovensku je magnet fishing stále málo populárny. Naše vody sú absolútne nepreskúmané a čakajú len na váš magnet. Aj slovenským lovcom sa poradilo nájsť bicykle, trezory a pištole.

Neveríte? Tak si pozrite 32 najlepších slovenských a českých úlovkov

Čo všetko môžete nájsť?

Najčastejšie nálezy sú mince, vrchnáky od piva a kusy kovu. Menej časté nálezy sú lopaty, dopravné značky, kladky či kľúče. Vzácne nálezy, ktorými sa môžete v komunite magnet fisherov pochváliť, sú pištole a zbrane všeobecne, nábojnice, trezory a bicykle.

Chce to trpezlivosť a istú dávku šťastia. Najvyššiu šancu nájsť vzácny poklad máte vtedy, keď budete loviť pravidelne a dlhodobo.

Idete k vode? Zoberte so sebou magnet

Leto je v plnom prúde a vy idete k vode s partiou alebo rodinou? Zoberte so sebou magnet. Bude to veľmi dobré spestrenie výletu.

Magnet fishing je najlepší, keď lovíte v partii. Dvaja, ideálne traja. Takto môžete do každého lovu zapojiť tímového ducha. Keď sa jednému lovcovi magnet pripojí na veľký železný predmet a nepôjde vytiahnuť, pomôžu ostatní a ťahajú spoločnými silami.

Aké vybavenie budete potrebovať?

Povinné vybavenie, bez ktorého sa magnet fishing robiť nedá je magnet a lano.

Nepovinné vybavenie sú ochranné rukavice proti poraneniu ostrými predmetmi a vrece alebo škatuľa na nálezy. Prípadne kužeľ proti zaseknutiu magnetu alebo oceľový hák na vytiahnutie veľmi ťažkých predmetov.

Aký magnet je najlepší?

Čím silnejší magnet zakúpite, tým viac pokladov nájdete. Sila magnetu predstavuje to, aký veľký dosah do diaľky magnet má a aké ťažké predmety s ním môžete ťahať.

Avšak sila je meraná za ideálnych podmienok. Nie pri ťahaní bahnom zaneseného predmetu po dne. Preto nemá zmysel loviť s výrazne slabším magnetom ako 100kg. Nič nevytiahnete. Ideálna sila magnetu je 500kg.

Nemajte ani obavy, že keď si objednáte magnet, kuriér ho neodlepí od auta alebo inej škatule. Zásielky s magnetom bývajú zvnútra vyplnené penou.

Magnet fishing a zákon: je to legálne?

Áno, magnet fishing je legálny. Neexistuje zákon, ktorý by ho zakazoval.

Ak nájdete strelnú zbraň alebo nábojnice, okamžite musíte zavolať políciu. Zákon zakazuje držanie zbraní bez povolenia, aj keď nie sú funkčné. Ak nález zbrane nenahlásite, páchate zločin nedovoleného ozbrojovania.

To isté platí pre granát, aj keď nejde o strelnú zbraň: okamžite volajte políciu.

Zakázané je hľadať na známych archeologických náleziskách. Keď objavíte archeologický nález, okamžite zavolajte na archeologický úrad. Ak nájdete niečo cennejšie alebo väčšiu sumu peňazí, musíte to nahlásiť polícii.

Tipy pre lepší lov

Koniec lana o niečo priviažte. Inak magnet môže padnúť do vody aj lano a už ho nevytiahnete.

Hľadajte tam, kde chodí veľa ľudí a vyhnite sa porušeniu zákona. Riskantné nálezy okamžite nahláste polícii.

Uviažte pevný uzol. Pred hodením do vody ho najprv skontrolujte na súši niekoľkými testovacími hodmi.

Zoberte si nožík. Ak sa magnet pod vodou zasekne a nebudete ho vedieť vytiahnuť, zachránite aspoň časť lana. Zo skúsenosti vieme, že lano sa väčšinou dá znovu použiť. Na konci ho treba pripáliť zapaľovačom, aby sa nepáralo.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
7
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Michal Compel pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.