26.10.2017 22:39

Nadmerné vymieranie zvierat, ktoré zapríčinilo ľudstvo. Človek je najväčší ničiteľ, ktorý možno napokon zničí aj sám seba...

Zvieratá na Zemi vymierajú rapídnym tempom a vyzerá to tak, že nám to ani neprekáža. Čo s tým?

Každý rok vymrie niekoľko druhov zvierat.  Z každej strany počujeme o globálnom otepľovaní, pytliactve a o čiernych obchodoch s predmetmi zo vzácnych druhov zvierat. V súčasnosti Zem zažíva jedno z najväčších vyhynutí živočíšnych druhov.

Takéto mäsové vymieranie na Zemi bolo aj v minulosti (napríklad niekoľkokrát za éry dinosaurov) ale nikdy nebolo spôsobené ľudskou činnosťou.

Zdroj: teraz.sk

Aké faktory spôsobujú toto vymieranie? Ako vážna táto situácia je? Existuje nejaké riešenie?

Čísla sú naozaj alarmujúce – za posledných 40 rokov vyhynulo na Zemi 58% druhov zvierat. Do roku 2020 to bude 67% všetkých druhov zvierat v porovnaní s rokom 1970.

Medzi najznámejšie príčiny patrí pytliactvo, globálne otepľovanie, neregulovaný rybolov a odlesňovanie. Väčšina druhov nosorožca je vyhubená práve kvôli pytliactvu a čiernemu obchodu s rohmi. Všetci vieme, že kvôli globálnemu otepľovaniu sa roztápajú arktické ľady a ubúda tak prirodzené prostredie pre ľadové medvede, líšky a zajace. Kvôli plantážiam s palmovým olejom už úplne vymizol Indonézsky prales.

Tieto javy však majú jedného spoločného menovateľa. Je ním človek.

Zdroj: pinterest.com

S rastom počtu obyvateľov rastie spotreba potravín, vody, kyslíka, energie... Všetkého na čo si spomeniete. Následkom čoho rastie využívanie prírodných zdrojov. Planéta Zem je obmedzený systém s obmedzenými zdrojmi. Podľa vedeckých výpočtov by teoreticky mala dokázať uživiť 11 miliárd ľudí.

Počíta sa však s tým, že každý z nich bude vegan, pretože už nedokáže uživiť ďalšie živočíchy. Nebude žiadne mäso, vajíčka ani mliečne výrobky. Podľa tejto teórie, tiež každý z tých ľudí skonzumuje len minimálnu dávku potravy a vody nutnú k životu.

Toľko k teórií a teraz prax.

2.8.2017 sme oficiálne skonzumovali viac ako Zem dokáže vyprodukovať.

Neveríte?

https://www.forbes.com/sites/trevornace/2017/08/03/humanity-officially-

consumed-more-earth-produce-year/#419a6bcf59a4

To znamená, že od 2.8 do 31.12 budeme využívať zdroje, ktoré už nebudú doplnené.

Práve o tieto zdroje sa v prírode tak nejak delíme s inými živočíchmi. Pre ne to znamená, menej prirodzeného prostredia, menej potravy a pitnej vody. Za následok to má sťahovanie divých zvierat do miest. Čoraz častejšie sa stretávame s medveďmi, ktorí rabujú kontajnere a podobne.

Aké je riešenie?

Úprimne, neviem či nejaké existuje. Mohla by som povedať zníženie počtu obyvateľov, ale všetci vieme, že to sa nestane. Jedná sa o háklivú tému ktorú je málokto ochotný rozoberať. Je nemožné presvedčiť 8 miliárd ľudí aby sa “viacej kontrolovali”.

Populačná kríza bude naďalej pokračovať a neskončí len pri vymieraní zvierat, Zasiahne aj ľudstvo ako také. Isté je, že triedenie odpadu a jazdenie v elektrických autách na to nestačí. 

Zdroje

http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plantaze-palmoveho-oleje-nici-pralesy-i-

obzivu-mistnich-obyvatel

http://style.hnonline.sk/veda/850259-zem https://www.forbes.com/sites/trevornace/2017/08/03/humanity-officially

consumed-more-earth-produce-year/#419a6bcf59a4

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
5
Poslať správu
Ahoj, som 18 ročné dievča, ktoré miluje cestovanie, zábavu, módu a kozmetiku. Študujem na OA.

Chceš vedieť, keď Adriána pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.