Ako som za rok získal 10 tisíc sledovateľov na Instagrame?

Pred niečo vyše rokom som ešte tieto veci vôbec neriešil, dnes je pre mňa to malé čísielko na mojom instagramovom profile relatívne dôležité. Ako som sa k nemu dopracoval a prečo mi na tom záleží?

Pre všetkých instablogerov, influencerov, content creatorov, alebo akúkoľvek inú modernú nadávku použiješ na označenie tvorcov obsahu na momentálne najživšej sociálnej sieti Instagram, je symbol 10k mantrou, vysnívaným cieľom, po ktorom to už bude všetko v pohode. Vyjadruje totiž, že ich počet sledovateľov prekročil 10 000 a postúpili tak do údajne vyššej ligy. Kým toto číslo prináša aj jednu praktickú výhodu pri tvorbe instastories – možnosť používať swipe up, teda priamo linkovať webové stránky – je hlavne akousi magickou hranicou, po ktorej sa vraj o takéhoto výrobcu obsahu začnú zaujímať značky a môže svojím Instagramom zarábať. Nebudeme tu dnes rozoberať, či je to naozaj tak, to si nechám na ďalší článok, skôr by som sa chcel zamerať na to, ako som 10k dosiahol ja na mojom profile @adamrustman.

Dovolím si na začiatok poznamenať, že čísla na Instagrame sú veľmi relatívne. Kým v zahraničí, vo veľkých a instagramovo rozvinutých krajinách, je 10 000 v podstate smiešne číslo, u nás je pre bežného človeka vcelku náročné ho dosiahnuť. Ak nerátame ľudí známych z iných typov médii (spevákov, hercov, športovcov, účastníkov drbnutých reality shows a podobne), ale iba ľudí, ktorí vyrástli čisto na sociálnych sieťach, je ich tu len zopár. Z toho drvivá väčšina žien, my muži sme riadne pozadu.

Vopred tiež upozorňujem, že to takmer s určitosťou nebude fungovať každému, alebo lepšie povedané, skoro nikomu inému a tiež chcem povedať, že nad dôležitosťou týchto čísel sa často smejem aj sám na sebe, no odkedy som koncom minulého roka tento počet dosiahol, neustále sa ma moji kamaráti pýtajú ako? Tiež sa pýtajú, prečo je to dôležité a či mi nedrbe. Takže to tu pekne zhrnieme v článku.

Ako som teda za rok dosiahol svojich prvých 10k na Instagrame?

0 – 1500

V prvom rade, mal som náskok. Keď som začal riešiť svoj Instagram serióznejšie, mal som na ňom už okolo 1500 followerov ako fotograf. Účet ma takpovediac prinútila založiť ešte v roku 2015 moja kamarátka a jedna z najlepších slovenských blogeriek a content creatoriek Jana Tomas (@janatini / 33k followerov) s tým, že ako fotograf bez neho nemôžem žiť. Priznávam, že vtedy som sa na nej tak trochu smial, no o dva roky, keď sa z Instagramu aj na Slovensku stal dôležitý nástroj pre tvorcov čohokoľvek, musel som uznať, že mala pravdu a zrazu som uvidel veľký potenciál, ktorý toto médium má. Doteraz sa jej ospravedlňujem, že som ju nebral vážne a tiež ľutujem, že som sa nenechal presvedčiť omnoho skôr.

Akonáhle som videl, ako exponenciálne Instagram rastie, a zároveň profesionálna komerčná fotografia stráca budúcnosť, o čom sa tiež niekedy môžeme porozprávať, rozhodol som sa koncom roka 2017 začať s blogovaním o klasickej chlapskej móde, o ktorú som sa zaujímal už niekoľko rokov predtým a v spojení s vymakaným Instagramom bola prirodzeným smerom, ktorým som sa rozhodol uberať.

1500 - 3000

Ďalších 1500 followerov bola vďaka Jane hračka. Stačilo pár shoutoutov od nej a to, aby si ľudia všimli, že existuje mužský módny bloger (i keď ja riešim skôr štýl ako módu a bránim sa tomuto označeniu) a čísla pribúdali v podstate denne. V tomto období som sa ocitol aj v jednom či dvoch článkoch na Refresheri, ktoré mapovali, aký u nás vlastne existujú mužskí blogeri, čo mi tiež pomohlo.

Potom sa rast mierne spomalil, opadol počiatočný hype, no v tom čase som už prekvapivo dostal nejaké platené spolupráce, čo ma celkom nabudilo a zvýšilo moju motiváciu vyrábať superkvalitný obsah.

3000 - 4000

Čísla opäť naštartoval náš výlet s Janou a s mojou manželkou Kristínkou, ktorá tiež začala blogovať – o jedle a potravinových intoleranciách (@thetolerantcook / 7,5k followerov). Keďže Bratislava je tvorivo limitujúca a obsah sa omnoho jednoduchšie a povedzme si, aj príjemnejšie, tvorí niekde pri cestovaní, vybrali sme si content creatormi obľúbenú destináciu Santorini. Vtedy som sa dennodenne objavoval na Janiných stories, ale dostával som aj shoutouty od úplne neznámych ľudí, jednoducho sa chceli pozerať na pekné fotky či stories z krásneho miesta, takže po návrate som bol niekde okolo 4000. To bolo v máji a vtedy som začal podvedome poškuľovať po 10k, i keď sa mi zdalo extrémne vzdialené.

4000 - 5000

Túto tisícku som získal absolútne nezaslúžene ZA JEDEN DEŇ. Moja manželka bola predtým PR špecialistka a celkovo má niekedy v tejto oblasti dobré nápady, a tak spolu s Janou donútila v deň mojich narodenín koncom júna niekoľko desiatok spriaznených blogerov a content creatorov, aby mi spravili shoutout. Každú hodinu mi pribúdali stovky followerov a bolo mi to až smiešne. Stále som rozmýšľal, čo tých ľudí vlastne na mne zaujíma, no určite ma to opäť namotivovalo vyrábať iba ten najkvalitnejší obsah, ktorý nebude trápnou show z môjho života, ale estetickým zážitkom, v ktorom sa čisto náhodou nachádzam aj ja. Zároveň som v tom období prvý krát pocítil niečo ako zodpovednosť, uvedomil som si, že všetko, čo dávam na Instagram, uvidia tisíce ľudí, ktorých vôbec nepoznám, a teda sa vynorila otázka, aký obsah im vlastne chcem a mám posúvať. Nič som však nevymyslel a rozhodol som sa byť stále sám sebou, so svojimi chybami aj celkovou jebnutosťou.

5000 - 7000

Tieto dve tisícky pribudli nejako plynulo a v tichosti, ani veľmi neviem ako. Nikde som necestoval, nikto ma nejako výrazne nepretláčal. Každopádne, keď som mal koncom augusta možnosť vycestovať na dva týždne do Paríža, mal som 7000 followerov a tento výlet som prvý krát začal brať ako ozajstný content creator. To znamená, že mojím prvoradým cieľom bolo vytvoriť zaujímavý obsah. Bolo to vcelku jednoduché, prvé dni som bol v Paríži sám a tak som celé dni “storkoval” a potom, keď prišla Kristína, pracovali sme na fotkách do feedu pre obidvoch. V tomto období som myslím celkom potiahol zase ja ju, tiež si asi ľudia začali uvedomovať, že vyrába pekný a kvalitný obsah, navyše so svojím špecifickým šarmom a tiež ma na svojom Instagrame rada zhovaďuje a ukazuje moju pravú tvár, čo asi ľudí zaujíma ešte viac ako môj prísne selektovaný obsah.

7000 – 10k

Po návrate som už bral Instagram dosť seriózne a podvedome som si stanovil cieľ, i keď to skoro nikdy nerobím, získať do konca roka, teda do roka od môjho vstupu do Instabubliny, prvých 10 000 followerov. Mal som na to štyri mesiace a celkom dobre rozbehnuté spolupráce s niekoľkými značkami, takže som s nimi urobil zopár súťaží o zaujímavé ceny, ktoré v tom čase ešte fungovali. Podmienkou súťaže bolo označovať v komentároch svojích kamošov, ktorí tak navštívili môj profil a ak sa im pozdával, zostali aj po súťaži. Tu musím dodať, že dovtedy som súťaže na sociálnych sieťach v podstate hejtoval, no prirodzené dosahy na Instagrame sa stále znižovali, mýtické vzorce boli stále horšie, takže mi s prihliadnutím na môj nazvime to cieľ nezostávalo nič iné, ako sa uchýliť aj k tomuto. Okrem toho som krátkodobo vyskúšal aj systém follow/unfollow, ktorý sa mi ale vôbec neosvedčil. Aj o tom pripravím článok.

10k +

Posledné stovky followerov boli pre mňa dosť vyčerpávajúce, v decembri som na seba ušil búdu, pretože som chcel každý deň zavesiť post a navyše som naháňal followerov. Na chvíľu som stratil motiváciu a som rád, že som tých 10k naozaj dosiahol, pretože ma to už pomaly prestávalo baviť. Veľké uznanie niektorým content creatorom, ktorí dokážu dlhodobo pridávať každý deň kvalitný štylizovaný post. V posledných týždňoch roka som zistil, že to nie je nič pre mňa. Ani čudné veci, ako fotiť sa v mraze iba v tričku, aby bol obsah na pár týždňov dopredu, keď sa oteplí, alebo sa niekoľkokrát prezliekať na jednej lokácii, aby bolo viac materiálu. Podotýkam, že obidve veci som predtým už urobil. Navyše som zistil, že to nie je ani potrebné. Instagram sa vyvíja, publikum je skúsenejšie a pozornejšie, a veľa vecí má prekuknutých.

Oveľa viac mi vyhovuje, keď je obsah prirodzený a zachytáva to, čo sa páči mne, ako svet vnímam a zažívam ja. I keď môj obsah bude vždy prísne selektovaný a ašpirujúci na dokonalý vizuálny zážitok – tak to jednoducho cítim – nemyslím si, že mu treba v pozícii content creatora zapredať všetko.

Preto koncom marca postujem fotky z lyžovačky, na ktoré vlastne už väčšina ľudí ani nie je zvedavá, preto mám stále drvivú väčšinu kamarátov v reálnom svete, ktorí nemajú žiadnych followerov, a preto sa na Instagrame snažím byť taký, aký som aj v skutočnosti, i keď samozrejme v štylizovanej forme.

Vráťme sa ale k podstate tohto článku. Ako som teda získal svojich prvých 10k followerov? Hlavne vďaka zhode okolností a dobrým ľuďom. Určite by sa mi to nepodarilo, keby som sa dlhé roky neživil profesionálnou fotografiou. Určite by sa mi to nepodarilo, keby ma nepotiahla dobrá kamarátka Jana, za čo som jej veľmi vďačný, takisto ako každému, kto mi kedy urobil shoutout, alebo mi pridal čo i len jeden like na fotku. No a určite by sa mi to nepodarilo, keby som si na to nemohol dovoliť obetovať také veľké množstvo času, za čo som zase vďačný mojej manželke.

A prečo je to pre mňa dôležité? Instagram pre mňa v podstate predstavuje hlavne možnosť sa opäť plne realizovať ako fotograf. Na to, že na výsledných fotografiách som ja, som si rýchlo zvykol a teraz sa už len teším, že môžem byť tvorivý podľa vlastných predstáv a nie podľa predstáv klienta. Navyše nepotrebujem žiadnu produkciu, takže nemusím drankať budgety od stále viac “škrtiacich” spoločností. Naopak, možem vidieť zaujímavé miesta, alebo zažívať zábavné veci, vo vlastnej réžii a s vlastným rozpočtom. A to je skvelé. Ak máš chuť a predpoklady tomuto svetu vizuálne alebo obsahovo niečo povedať, skús to aj ty. Tvojich prvých 10k bude možno jednoduchších, ako si myslíš!

Keď ťa zaujíma mužský štýl, ktorému sa primárne venujem, sleduj môj Instagram @adamrustman a čítaj moje články na www.adamrustman.com.

View this post on Instagram

Takto o týždeň začína plesová sezóna. Aby si nespravil hanbu, nebude ti stačiť vyladená partnerka, budeš potrebovať aj vyladený smoking, teda upravený na tvoju mieru. U nás to ešte stihneš v @alaindelonfashion, kde majú túto sezónu dva podarené smokingy, tento klasický čierny a trochu netradičnejší, ale rovnako vhodný midnight blue, ktorý som mal o dve fotky vo feede dozadu.⠀ ⠀ Každopádne základ je nenechať si všetko na posledný deň. Prečo, to sa dozvieš v článku na blogu, link je v bio, alebo v stories.⠀ ⠀ No a keďže sa určite pýtaš, prečo na fotke nie je so mnou @thetolerantcook, tak to je preto, lebo ona tú fotku fotila a celé to vzniklo tak trochu náhodou, keď sa fotila @ducova na úplne iný účel v novom showroome @hellenski_official. Od nich sú aj šaty, ktoré má na sebe. Ak si sledoval backstage z fotenia, viem, že sa určite viac tešíš na Dominikine fotky bezo mna a bez priveľa ďalších šiat (a bude to stáť za to), ale ešte si chvíľu budeš musieť počkať.⠀ ⠀ Zatiaľ si choď zohnať poriadny smoking. #tuxedo #shawlcollar #blacktux #blacktuxedo #blacktie

A post shared by The Overdressed Photographer (@adamrustman) on

View this post on Instagram

COAT SEASON OPENING Kabáty a bundy sú moje najobľúbenejšie kusy oblečenia, takže som celkom rád, že ich sezóna začína, je to aspoň malá kompenzácia za to, že leto je nenávratne v p... reč. Poďme teda na to a hneď na začiatok sleduj tento ako to ja volám larger than life dvojradový biely kabát, ktorý si môžeš obliecť v podstate na hocičo a bude okamžitý štýl. Samozrejme praktický veľmi nie je, ale to je niekedy daň za takéto výstrelky. Navyše to má jednu veľkú výhodu, môžeš si byť istý, že veľa ľudí v niečom takom nestretneš. Opakujem to po stý krát, ale v obliekaní treba mať odvahu a nesplynieš so šedým priemerom. 📷 @thetolerantcook #menscoat #whitecoat #doublebreastedcoat #ootdmen #dandy #rakish #menwithstyle #menswear #menslife #dapperman #dandystyle #styleblogger #oldschool #ootd #dapper #gentleman #menwithclass #mensstyle #mnswr #dapperstyle #dappermen #stylishgent #gent #menswearblogger #pitti #pittiuomo #oldschool #manners #classy #gentlemanspursuit

A post shared by The Overdressed Photographer (@adamrustman) on

Prajem štýlový deň!

Rustman

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
14
Poslať správu
hrdý otec a manžel | profesionálny fotograf | menswear content creator | nadšenec cestovania

Chceš vedieť, keď Adam Rustman pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.