Vtipný fotokútik ako zábava na svadbu alebo oslavu?

Ako zabaviť všetky vekové kategórie, spojiť rodiny, známych, zažiť pekné momenty a uchovať si na to spomienku? Odpoveďou môže byť fotokútik s priamou tlačou fotografií. Ako si ho môžete spraviť?

Vlastný fotokútik vytvorený svojpomocne

V praxi musíte vyriešiť pár podstatných vecí a to konkrétne pozadie, rekvizity, fotoaparát s priamou tlačou fotografií a osvetlenie.

Pozadie vytvorí príjemnú atmosféru pri fotení. Môžete mať peknú stenu alebo miesto v priestoroch udalosti. Môže to byť natlačené pozadie, ktoré sa dá prenajať u rôznych firiem už od 25€ alebo objednať zo stránok ako AliExpres, Ebay. Ručne robené 3D pozadie z papierových kvetov, prenajatá kvetinová fotostena ale aj iné.

Je potrebné takisto vyriešiť konštrukciu na zavesenie pozadia, tá sa dá kúpiť alebo vlastnoručne vyrobiť z dreva či pozvárať u známeho a natrieť farbou. Takéto pozadie by malo mať na šírku aspoň 2 metre aby sa vedľa seba zmestili aspoň 4 ľudia.

Rekvizity sú základ pre dobrú zábavu. Môžete si ich vyrobiť svojpomocne, môžu to byť rôzne nápisy vytlačené na tvrdú A4 ako "Vypic a žic", "Ľúbim ju", "Bolia ma nohy" atď. a prilepené na paličku, prípadne zakúpene z Ebay-u alebo rôznych párty stránok. Pokiaľ ste zdatný v grafických programoch. môžete si dať vytlačiť tabuľky aj v reklamnej agentúre. Podľa toho ako kvalitné rekvizity ako okuliare, čiapky, parochne, klobúky chcete, môžete investovať ľubovoľné množstvo peňazí od pár eur po niekoľko stoviek.

Fotoaparát s okamžitou tlačou fotografií produkuje fotku, ktorá sa po odfotení rovno vytlačí, takáto fotografia vás stojí približne 1€/ks (cena náplní, prenájom príp. zakúpenie Instaxu).

Dôležité pri takomto fotení je dostatočné osvetlenie v mieste fotenia, aby sa vám nestalo, že po odfotení Instaxom z neho vypadne fotografia, ktorá je celá tmavá a nikoho na nej nie je vidno. Fotografie fotené mobilmi v tmavom kúte sú takisto úplne o ničom. Pri dobrom osvetlení majú dobrú kvalitu avšak s tlačou fotografií tu už vzniká problém.

Tu je výhoda profi fotografa, či fotobúdky, že majú vyriešené osvetlenie a je úplne jedno, či je v miestnosti tma. Kvalitu fotografií to neovplyvní, teda v sále môže byť príjemná atmosféra, prítmie či farebné led osvetlenie a zároveň budete mať pekné fotografie.

Výhoda vlastného fotokútika je, že je presne podľa vašich predstáv, spravíte ho pomerne lacno a takéto riešenie, vrátane zakúpených vecí ako pozadie alebo rekvizity vám ostane aj pre ďalšie použitie na iné akcie.

Nevýhodou je veľa práce a zháňania, neistý výsledok vytlačených, či nafotených fotografií. Zväčša je potrebné zapojiť nejakého hosťa, ktorý sa bude starať o fotenie a dopĺňanie náplni do Instaxu nakoľko vaša babička to asi nezvládne. Fotografie z Instaxu nemáte v digitálnej podobe, ale dajú sa napríklad naskenovať. Vytlačené fotografie z Instaxu vychádzajú pomerne draho vzhľadom na počet oproti fotobúdke, tá zvykne za 2 hodiny vytlačiť vďaka rýchlej a kvalitnej tlači aj 400 fotiek, keďže sa tlačí každému na fotke, príp. do fotoalbumu, teda len za náplne by ste dali v takejto situácii veľke množstvo peňazí, v praxi s Instaxom toľko fotiek neurobíte keďže sa z každého záberu tlačí len 1 ks, teda náplne na 100 ks fotografií vám budú bohate stačiť.

Fotokútik na svadbu alebo event od fotografa

Fotokútik od fotografa môže mať viacero podôb. Profi fotograf má zväčša veľké množstvo štúdiového vybavenia, preto dokáže poskladať fotokútik, ktorý dobre vyzerá, vďaka použitiu softboxov či zábleskových svetiel a kvalitného fotoaparátu produkuje výborné fotografie.

Pokiaľ vlastní eventovú tlačiareň, dokáže na mieste fotografie aj hneď vytlačiť. Výhodou môže byť aj to, že získate lepšiu cenu za túto službu, keďže to budete mať v rámci nejakého väčšieho balíčka odberu služieb ako keby ste si ho objednali samostatne, avšak nie je to pravidlo.

Nevýhodou môže byť, že vás fotí cudzí človek, teda sa tak neuvoľníte a počas fotenia sa nevidíte na obrazovke, nevidíte výslednú fotografiu, ak nemá fotograf poskladané špecializované zariadenie v podobe fotobúdky. Pokiaľ nemá fotograf vyčleneného na fotokútik ďalšieho človeka, vzniká aj problém s tým, že nemôže naraz fotiť napríklad zábavu, tanec, súťaže, či iný program, keďže sa venuje pár hodín fotokútiku. A málokedy ma tak kvalitné, či pestré rekvizity ako samostatná firma.

Fotobúdka na svadbu alebo event od špecializovanej firmy

Fotobúdka od firmy v sebe ukrýva množstvo výhod za priaznivú cenu. Takýto fotokútik si zväčša prenajímate na pár hodín ako program na váš event (svadba, firemná akcia, oslava). Za týchto pár hodín sa zvyknú do sýtosti zabaviť a odfotiť všetci hostia a odniesť si na to peknú spomienku s ľuďmi, ktorých majú radi.

Výhodou prenájmu fotobúdky je, že sa nemusíte o nič starať, šikovný tím zabezpečí inštaláciu aj chod fotoboxu na dohodnutý čas. Je to zábavný spôsob fotenia, kedy vám na obrazovke beží odpočet a zároveň sa vidíte ako v zrkadle a viete sa tak upraviť a zapózovať ako vám to vyhovuje. Môže sa fotiť jedna fotografia aj séria viacerých tesne za sebou.

Po odfotení vidíte výslednú fotografiu, pokiaľ ste s ňou spokojný, vytlačíte si ju toľko krát, koľko krát potrebujete, pre každého na fotke, do knihy hostí aj pre babku Hanku a takúto fotku si následne viete poslať priamo z fotobúdky na email a zdieľať pomocou mobilu na sociálnych sieťach, či mať vo svojom digitálnom archíve.

Zväčša máte na výber z množstva pozadí a takisto si môžete zvoliť formát fotografie a grafiku, ktorá vám vyhovuje. Väčšinou majú fotografie rozmer 15 x 10 cm. Toto si dohodnete už pred eventom. Vďaka veľkému množstvu hodnotných tématických rekvizít sa zabavia všetci hostia. Fotobox produkuje za pomoci štúdiovej techniky kvalitné fotografie, ktoré máte ako v tlačenej, tak v digitálnej podobe. Dostanete ich v online galérii (viete zdieľať spolu s hosťami a užiť si tak spolu fotky aj po akcii) alebo na usb kľúči, záleží od dohody a firmy.

Takouto firmou je aj fotokútik Funrider, ten má na svedomí desiatky akcií a stovky spokojných zákazníkov. Pokiaľ chcete navyše zachytiť autentickosť akcie hosťami môžete ako doplnok použiť spomínaný Instax, ktorý vytlačí analógové fotografie alebo využiť doplnok k Funrideru tzv. #hashtag tlačiaren, kedy si fotobúdka stiahne z Instagramu fotografie so špecifickým hashtagom, ktoré pridajú hostia cez deň či v noci počas akcie a vytlačí ich.

Nevýhodou profesionálnej fotobúdky resp. fotokútika je vyššia cena nakoľko sa musia pokryť náklady na pozadie, rekvizity, obsluhu, dopravu, prístroj a tlač fotografií. Pokiaľ máte menší rozpočet do 100€ tak si môžete spraviť fotokútik aj samy. Ak to chcete mať na profesionálnej úrovni a úplne bez starostí objednajte si na to špecializovanú firmu príp. sa dohodnite na fotokútiku s vaším fotografom, vyjde vás to v konečnom dôsledku vzhľadom na pridanú hodnotu, ktorú dostanete lacnejšie.

Navyše tak, ako sa dávajú rôzne magnetky, ibuprofén, koláče alebo vínko, vytlačené fotografie môžete brať tiež ako určitú formu darčeku pre hostí, keďže si ich odnesú domov.

Nech už sa rozhodnete akokoľvek, úsmevy pri fotoknihe, ktorú vám vytvoria vaši hostia alebo pri prezeraní vtipných fotografií po rokoch na nástenke alebo chladničke sú však na nezaplatenie. A verte tomu, že starých rodičov nepotešíte snáď ničím viac ako vašimi vytlačenými fotografiami, veď koľko máte fotografií na cloudoch, harddiskoch a usbčkách ktoré ste nedopatrením sformátovali alebo od odfotenia nikdy nevideli. Vytlačené fotografie sú to krásne analógové v tomto digitálnom svete, ktoré si s radosťou pozriete aj po 40 rokoch.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
14
Poslať správu
Výnimočný fotokútik s neobmedzenou tlačou fotografií. Zábavné rekvizity a krásne fotky potešia všetkých hostí na svadbe, firemnej aj súkromnej akcii.

Chceš vedieť, keď FUNRIDER fotokútik pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.