13.8.2019 13:14

Meteority sa opäť vracajú

Postupne sa rozpadajúca kométa Swift-Tuttle každý rok predvádza na nočnej oblohe úžasné predstavenie.

zdroj: pixabay

Spozorovať ich môžeme už od druhej polovice júla, no ich maximum býva až 11.-13. augusta. Tento rok sa predpokladá na 13.8. 02:00, ďalšie maximá môžeme očakávať o 2 hodiny neskôr a posledné o 11:00, no to už voľným okom nedokážeme zaznamenať. V ideálnych podmienkach sa maximá pohybujú okolo 100-120 meteorov za hodinu, čo je celkom úctyhodné.

Pozorovanie

zdroj: pixabay

Perzeidy sú pozorovateľné pri súhvezdiach Perzeus, Casiopea a Andromeda. Najlepšie pozorovacie podmienky počas maxím na slovensku boli na Východe, no naopak najhoršie na Západe. Zdanlivo najviac vyletujú zo súhvezdia Perzeus, preto teda Perzeity. Mimo maxím ich vidno 5-15 za hodinu v dané už spomínané tri dni. Ideálne podmienky možno znovu očakávať až v roku 2023.

História

Prvé pozorovania, pri ktorých sa podarilo určiť hodinovú frekvenciu pochádzajú z roku 1839, kedy Eduard Heis ohlásil 160 meteorov za hodinu. Lenže prvé spozorovanie tohto roja bolo už z 21. júla roku 36 nášho letopočtu. V ďalších rokoch (až do roku 1858) sa pozorovalo takmer každý rok a pozorovatelia ohlasovali 37-88 meteorov za hodinu. Počty Perzeíd však začali narastať. Giovanni Virginio Schiaparelli (1835-1910) začal hľadať materské teleso tohto roja. Hneď zbadal silnú „podobnosť“ medzi parametrami Perzeíd a kométy Swift-Tuttle (1862 III). Toto bolo prvýkrát v histórii, čo sa podarilo presne určiť materské teleso meteorického roja. Veľmi tomu napomohla vysoká aktivita Perzeíd v rokoch 1861-1863, ktorá bola spôsobená práve tým, že kométa bola v blízkosti perihélia. Tento roj sa ľudovo nazýva aj "Slzy svätého Vavrinca", podľa mučeníka, ktorý bol údajne umučený 10. augusta.

zdroj: aktuality.sk

Nestihli ste ich?

Pokiaľ ste ich nestihli alebo ste nespozorovali ani jednu, nevadí. Budúci rok sa opäť vrátia.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu

Chceš vedieť, keď nany590 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.