Futsal VS Futbal

Každú sezónu sú na jeseň a zimu zrušené desiatky zápasov kvôli nepriaznivému počasiu. Premočené či zamrznuté ihriská, na ktorých nie je možné hrať, vyvolávajú otázku o fyzickej kondícii hráčov.

S problémom udržania fyzickej kondície hráčov sa počas zimy stretávajú všetci tréneri. Z vlastnej skúsenosti viem, že mnoho hráčov sa počas zimnej prestávky venuje futsalu. Keďže je pre hráča šanca zranenia zvýšená, mnoho trénerov nesúhlasí s týmto krokom svojich zverencov. Koreňom problému na Slovensku je nízka úroveň futsalových líg, a to najmä pre deti a mládež. Najlepšie mládežnícke tímy na Slovensku s futsalom nie sú stotožnené, čoho výsledkom je malý počet turnajov počas zimných prázdnin. Opakom, a vzorným príkladom, ktorý možno uviesť je Anglicko: akadémie Evertonu, Manchestru City či Tottenhamu zapájajú futsal do svojich plánov a deti sa počas zimných prázdnin zúčastňujú rôznych futsalových turnajov. Keď sa pozrieme na situáciu na Slovensku, približne 6 z 10 trénerov by zakázalo hrávať svojím hráčom futsal počas zimy! Prečo je tomu tak? Futsal je predsa prepojený s futbalom a vyvíja rôzne kognitívne schopnosti hráčov! Poďme si to spoločne priblížiť.

Priestor, dynamika, technika

Futsal je hra, ktorá je výzvou pre hráča vo všetkých oblastiach nevynímajúc techniku, pohotové rozhodovanie, taktické povedomie a mnoho ďalších. Futsal sa hrá na malom priestore a pri vyššej rýchlosti. To znamená, že počas zápasu je hráč vystavený väčšiemu fyzickému zaťaženiu, častejšiemu kontaktu a situáciám "jeden na jedného".  Malý priestor je však výborný na rozvoj techniky, zručností a pohybu. Tieto atribúty potrebujú rozvíjať práve hráči v mladom veku.  

Futsalová palubovka zvýši silu a odolnosť hráčov a pomôže im zvyknúť si na častý fyzický kontakt. Od hráčov je vyžadované aby boli odolní a vynaliezaví, ale zároveň je potrebné, aby boli fyzickí, šikovní a vedeli v hre urobiť veľké a dôležité rozhodnutia.

Keď sú deti staršie, mali by hrať už len na tráve 

Mnohí tréneri sa boja a nesúhlasia s myšlienkou začínať v hale. Ak sa dieťa rozhodne neísť futsalovou kariérou, je samozrejmé, že väčšinu času sa bude pohybovať na trávnikoch. Do určitého veku je však futsal a jeho palubovka pre dieťa veľmi vhodná.

Organizmus dieťaťa je vo vývine a nie je zvyknutý na kolísanie teploty, tak ako je zvyknutý organizmus dospelého človeka. Deti sú teda viac ovplyvňované teplotnými rozdielmi a výkyvmi teploty. Tréningy v zime na trávnikoch sú tak vhodné až od určitého veku. Toto si mnoho trénerov neuvedomuje a robia chybu, keď posielajú malé deti trénovať do zimy. Namiesto toho by mali vziať našich mladých hráčov do haly, zamerať sa na rozvoj ich pohybu, techniky a HRAŤ FUTSAL.

Dajme priestor futsalu

Ako som už spomínal, viacero trénerov má problémy počas zimného obdobia s futsalom (česť výnimkám), čo je pre mňa nepochopiteľné, keďže futsal rozvíja mnoho individuálnych schopností hráča, čo je absolútnou prioritou pri fáze individuálneho rozvoja.

Futsal má mnoho výhod: hladký rovný povrch, ktorý zvyšuje rýchlosť lopty (ktorá je ťažšia), pripraví pre hráčov mnoho výziev. Tieto rôzne výzvy pomôžu zlepšiť zručnosti a techniku našich hráčov. Prostredie v hale a podmienky na palubovke umožnia mladým hráčom sa lepšie koncentrovať ako napríklad vonku v zime, kde je koncentrácia ovplyvnená dážďom, chladom či vetrom. Futsal poskytuje čas na sústredený tréning na malom priestore s úplne novými pravidlami ako futbal.

Pokiaľ pracuješ s mladými hráčmi, neboj sa s nimi ísť do haly. Zlepší to vnímanie, naučí nové pravidlá a pomôže to nielen tebe, ale najmä tvojím hráčom.

Blíži sa zimné obdobie, tak doprajme deťom futsal.

Moje meno je Roderik a vyštudoval som športový manažment na University of Derby v Anglicku. Som majiteľom Trénerskej licencie 2. stupňa vydávanej Anglickou futbalovou asociáciou a aktívne sa venujem futbalu a futsalu a získavam skúsenosti v oblasti trénerstva v zahraničí. Mojím cieľom je vytvoriť edukačný blog, ktorý sa bude venovať vzdelávaniu futbalových a futsalových trénerov na Slovensku. Týmto skúšobným článkom by som chcel získať feedback pred štartom môjho blogu.

Pokiaľ ta článok zaujal tak viac info nájdeš na mojom instagrame @rodck.20

Nový článok nájdeš na: bit.ly/31Ut80w

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
48
Poslať správu

Chceš vedieť, keď roderik.valko_coach pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky
11.10.2019 16:33
Tréningový plán