Kaweesakov dračí strom

Kaweesakov dračí strom je jeden z najzaujímavejších stromov objavených až v tomto storočí.

Tento pozoruhodný strom objavili thajskí výskumníci v hustých lesoch indočínskeho poloostrova a v roku 2013 ho popísali ako samostatný druh dračích stromov.

Jeho anglický názov je Dracaena kaweesakii a v Thajsku mu hovoria Chan nuu alebo Chan pha krai. Pomenovaný bol podľa thajského biológa a spoluobjaviteľa menom Keeratikiat Kaweesak.

Kaweesakov dračí strom je ekologicky dôležitý druh, nachádzajúci sa iba na vápencových kopcoch a pohoriach, ktoré sú často spájané s budhistickými chrámami v Thajsku. Ide o druh príbuzný ďalšiemu pozoruhodnému druhu dračieho stromu z kanárskych ostrovov – impozantnému stromu Dracaena draco.

Ako dračí strom rozpoznať?

Kaweesakov dračí strom môže vo voľnej prírode dorásť až do výšky 12 metrov s priemerom koruny 10-12 metrov. Kmeň stromu môže dosiahnuť priemer až jeden meter. Tento strom je charakterizovaný rozsiahlym vetviacim systémom, dospelý strom má až niekoľko sto vetiev. Nové konáre sú biele, neskôr postupne zhnednú. Ak narežete kôru kmeňa alebo vetiev, začne z nich vytekať sýta červená miazga, nazývaná tiež dračia krv.

Mäkké listy v tvare meča sú krémovo zelenej farby s oranžovými až fialovými vláknami. Počas dozrievania plodov zázračne zmenia farbu na jasnú fialovú až ružovú. Listy rastú vo veľkých zhlukoch 20-50 listov. Najdlhšie listy dosahujú dĺžku až 60 centimetrov. Šírka každého listu je od 9 až do 31 mm. Tyčinky kvetov sú intenzívnej oranžovej farby.

Kaweesakov dračí strom rastie len v horách Indočínskeho polostrova. Môžete si ho však vypestovať aj doma. Thajci veria, že tento nový druh nosí šťastie a tak je veľmi obľúbený práve v domácnostiach.

Prirodzené prostredie Kaweesakovho stromu

Kaweesakov dračí strom sa vo voľnej prírode prirodzene vyskytuje len v jedinej časti sveta. Rastie na indočínskom poloostrove, najmä na území severného Thajska (Saraburi až Chiang Rai) a v priľahlej východnej Barme. Je to pravdepodobne kvôli veľmi špecifickému tropickému podnebiu s vysokou vlhkosťou a vápencovej pôde.

Spoluobjaviteľ Kaweesakovho stromu, Dr. Wilkin tvrdí, že tento druh je ohrozený ťažbou vápenca na betón a ťažbou stromov. Mnohé zo spoločenstiev stromov sú chránené blízkosťou thajských chrámov a čoraz viac sú vysádzané v záhradách.

Nielen Kaweesakov strom, ale aj ostatné dračie stromy je treba chrániť hneď z niekoľkých dôvodov.

Kaweesakov dračí strom ako izbová rastlina

Čím sa však botanici môžu pýšiť je, že sa podarilo tento zaujímavý strom vypestovať v interiéri, ako izbový dekoratívny stromček. Dekoratívny znamená, že plody nikdy nezarodí. Napriek tomu sa môže stať atraktívnou ozdobou obývačiek či zateplených zimných záhrad. Veľmi dobre znáša aj vlhké prostredie v kúpeľniach.

Pestovanie dračích stromčekov je pomerne nenáročné a je vhodné aj pre laikov a amatérskych pestovateľov.

Plody Kaweesakovho stromu

Kaweesakov dračí strom má drobné, sýto oranžové kvety. Po ich odkvitnutí vznikajú ovocné plody zelenej farby, ktoré sa po dozretí zmenia na tmavo fialové až čierne a svojou štruktúrou sa radia k bobuľovým plodom.

Plod je dutá bobuľa, guľatého alebo hruškovitého tvaru, vzhľadom pripomínajúca tekvicu. Pokožka plodu je pevná, po dozretí tmavo fialová až čierna. Plody dorastajú do veľkosti 7-12 centimetrov a v ich prostriedku sa nachádza 300-500 šedo-čiernych asi 0,5 cm veľkých semien. Hmotnosť sa pohybuje medzi 200 – 400 g, pričom až štvrtinu váhy plodu tvoria jadierka.

Medzi kožovitým okrajom a množstvom jadierok uprostred plodu sa nachádza 3-4 cm ružovej dužiny, ktorá obsahuje až 25-30 % tuku, veľa vitamínov a minerálnych látok. Má lahodnú orieškovú príchuť a v dozretom stave má maslovitú konzistenciu. Plody sa môžu konzumovať surové, ale majú rozsiahle využite aj pri príprave najrozličnejších pokrmov. Je nenahraditeľnou surovinou v množstve receptov, ale využitie nachádza aj v kozmetickom priemysle.

*) Tento článok vznikol pre študijné účely na FMK Trnava.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
Kaweesakov dračí strom

Chceš vedieť, keď Kaweesak pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.