Dá sa živiť hraním pokru?

Krátka odpoveď: áno dá a veľmi slušne. Nie je to však také jednoduché ako to znie. Keď sa to ale podarilo mne, nie je žiadny dôvod na to, aby sa to nepodarilo aj tebe.

Poďme však pekne po poriadku. K pokru som sa dostal na strednej škole, keď som klasicky hľadal akúkoľvek možnosť ako zarobiť veľa peňazí, najlepšie cez internet a bez toho, aby som do toho nemusel vložiť vlastné peniaze. Keď mi spolužiak ukázal možnosť vyskúšať online poker a ukázal, kde sa dá hrať zadarmo s možnosťou nejakej miniatúrnej výhry, okamžite ma to zaujalo. V tej dobe som sa začal o poker hodne zaujímať a videl som veľa profesionálov, mladých chalanov, ktorí hrajú o státisíce, občas aj milióny dolárov, takmer mi to vyrazilo dych.

Cesta za touto kariérou nebola vôbec jednoduchá. Asi rok som počas strednej školy striedavo niečo vyhral, vybral si veľkú časť výhry a následne zvyšok prehral a mohol som začať od znova na turnajoch zdarma, takzvaných freerolloch. Po strednej ale prišiel zlom: v čase, keď som sa rozhodoval čo ďalej, som si objednal geniálnu knižku od Collina Moshmana Sit-and-Go strategy (už hodne neaktuálna kniha a už ju neodporúčam), podarilo sa mi počas jedného mesiaca vyhrať z $200, ktoré som v tej dobe mal na účte, neuveriteľných $3500! Bolo to ako z rozprávky a okamžite som sa videl ako podobnú sumu vyhrávam každý mesiac stabilne.

Samozrejme potom prišla facka od života a väčšiu časť z tejto výhry som minul a následne niečo aj prehral. Podobné facky mi ale vždy pomohli v tom, že som sa ešte viac pustil do štúdia samotnej hry a makal som oveľa viac, ako keď sa darilo. V priebehu nasledujúcich mesiacov som fakt nonstop hral a študoval a v mojich asi 18-19 rokoch som si povedal, že využijem túto možnosť, nebudem chodiť nonstop na párty a ako teraz hovoria mladí flausiť vonku s kamošmi (sakra, už som starý!), ale pokúsim sa niečo zarobiť a zabávať sa môžem aj o pár rokov.

Tak sa aj stalo. Počas nasledujúcich pár rokov som stabilne každý rok vyhrával a dostával sa stále na turnaje s vyšším a vyšším vstupným. Dokonca sa mi podarilo kvalifikovať sa na môj prvý turnaj z prestížnej série European Poker Tour vo francúzskom Deauville so vstupným €5300! K tomu som dostal 5 hviezdičkový hotel, kde sa závesy ovládali diaľkovým ovládačom. Pre 19-ročného chlapca z Poltára, ktorý bol jediný krát v zahraničí na kúpalisku v maďarskom Egri niečo nepredstaviteľné. Zistil som ale, že tá úroveň hráčov je na podobných turnajoch niekde inde ako som bol ja a preto som sa rozhodol zamerať sa viac na online poker a čo najviac sa zlepšiť predtým, ako sa znova pustím do hrania podobných turnajov.

Prešlo pár rokov a niekoľko zaujímavých úspechov, o ktorých sa písalo aj na Refresheri a ja som sa rozhodol, že sa do toho pustím znova a okrem možnosti veľkej výhry sa konečne dostanem spoza počítača na denné svetlo a trochu si pocestujem. A keďže mi prišlo zaujímavé, ako Slovák cestuje po zaujímavých destináciách ako sú Bahamy, alebo Uruguaj a hrá tam turnaje so vstupných v tisícoch dolárov (víťaz väčšinou vyhráva rovný milión), zobral som so sebou aj kameru a začal točiť vlogy:

Poker však nie je len o vyhrávaní. Existuje tu jednoduchá matematika: peniaze, ktoré niekto vyhrá, musí niekto iný prehrať. Dokonca ich musí byť ešte viac, pretože si nejaké percento berie kasíno. Podľa rôznych štatistík v pokri vyhráva len 5% hráčov (presné číslo je veľmi diskutabilné). Každopádne je to možné a ja sám som živým príkladom, že sa dá pokrom vyhrávať. Dokonca existujú aj online weby, ktoré sledujú výsledky hráčov a vy si môžete pozrieť ich dlhodobý graf a nájdete tisícky hráčov, ktorí stabilne vyhrávajú už roky.

Jednoznačne sa však nejedná o stabilný príjem, čím sa dostávame k hlavnej nevýhode hrania pokru: jednoducho vám necinkne smska s výplatou v stanovený dátum pravidelne každý mesiac. Síce nemám rád vetu "raz si hore, raz si dole", ale v podstate je pravdivá. V pokri proste nevyhráte v každej hre, alebo turnaji, čo je aj čaro pokru - aj totálny amatér môže mať vrámci jedného turnaja mať šťastie a zdolať stovky, alebo kľudne tisícky hráčov.

Je teda poker len o šťastí? Vrámci jedného turnaja hrá šťastie veľkú rolu, ale ak si pozriete výsledky po tisícke turnajov, profesionálni hráči by mali byť v pluse a amatéri zase v mínuse. Po 10 tisícoch turnajov už je toto tvrdenie pravdivé v podstate v 100% prípadov.

View this post on Instagram

Denník SME dnes v okrese Poltár a Lučenec beznádejne vypredaný, zo stánkov hlásia sťažnosti, na uliciach začínajú nepokoje, jediná možnosť je prečítať si to na ich webe 😉 Už dlhšiu dobu sa snažím nejako zviditeľniť tým, že dávam rozhovory pre mainstreamové videá a točím vlogy, kde ukazujem ako vyzerá život pokrového hráča aj pre bežných ľudí. Zatiaľ som natočil niečo z Bahám a z Prahy, pridám niečo z výhry v Rebuy Stars a práve točím v Uruguaji, pozrieť si to môžete na mojom youtube kanále 😉 #spadlasomdokanale #poker #pokerpro #sme #rozhovor #pokerniejehazard #zasadstrom #prehrajdom #masuronike #pokerlife #motivacia #zdolahore #sidliskovysen

A post shared by Masuronike (@masuronike) on

Ako sa teda nestať prehrávajúcim hráčom? Určite sa vyhnite hraniu o väčšie sumy pokiaľ nemáte potvrdené, že ste vyhrávajúcim hráčom. Na internete sa dá hrať už od pár centov a pokiaľ nemáte na väčšej vzorke overené, že vyhrávate, neskúšajte drahšie turnaje. To, že ste vyhrali jeden turnaj totálne nič neznamená. Momentálne je síce online poker na Slovensku zakázaný, ale aj poker naživo prežíva na Slovensku boom a aj tam si viete zahrať za relatívne malé sumy.

Mali by ste sa snažiť ale čo najviac zlepšovať. Ak by som ja napríklad hral rovnako ako pred 3-4 rokmi a hral rovnaké turnaje, pravdepodobne by som už nevyhrával. Najlepšie na zlepšovanie je samotné hranie, čím naberiete najväčšie skúsenosti. Okrem toho je ale fajn spôsob aj sledovanie rôznych streamerov na twitch, ktorí zadarmo ponúkajú možnosť sledovať ako hrajú v rôznych situáciách s rôznymi kartami.

Poker je strašne komplexná hra a cool spôsob ako sa dajú zarobiť tisícky dolárov mesačne a nie každému sa to podarí. Ak sa rozhodnete skúsiť dráhu pokrového hráča, prajem vám veľa šťastia a pevné nervy. Ja sa zatiaľ pokúsim spropagovať poker (napríklad aj vlogmi), aby sa na nás bežní ľudia nepozerali pomedzi prsty :) GoodLuck!

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
18
Poslať správu

Chceš vedieť, keď masuronike pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.