Gamy Lavandeland: Fialové zlato ako vášeň

Od nenápadnej levanduli k poli voňavej romanci... na kopaniciach

Všetko to začalo v roku 2011. Jedna nenápadná levanduľa sa po rokoch začala rozrastať do enormnej veľkosti. Vôbec sme netušili ako sa o levanduľu postarať, aby bola stále v dobrej kondícii.

V roku 2014 po letnom putovaní Francúzskom sa nám levanduľa vryla pod kožu, bola skrátka všade. V tejto krajine má dlhú históriu. Z FR sme si doviezli zo pár semien levandule a dokázali sme vypestovať túto rastlinu zo semienka pravej francúzskej levandule. Pravá Provensalská levanduľa, žiadny lavandin. Levanduľa sa stala vášňou, relaxom a osudovou plodinou. Po tomto zážitku sme sa pestovaniu levandule začali venovať vo veľkej miere. Rozširujeme si vedomosti a poznatky o tejto plodine a vytvárame jej prostredie pre život. Naše schopnosti, skúsenosti a poznatky o levanduli sa stále znásobujú. Každým rokom dopestujeme 300 až 500 rastlín zo semienka a tiež štepením (rúbavaním) najlepších „odrôd“ ktoré sme dopestovali. Levanduľa dopestovaná zo semienka je každá iná (má inú vôňu, iný charakter farby a pod.).

V nasledujúcich rokoch sme pokračovali v práci s levanduľou. Ako levandule pribúdalo začali sme vyrábať výrobky pre vlastnú spotrebu a pre známych a priateľov. Popri pestovaniu levandule, rozmarínu a bylín (achinacea, aloe vera, atď.), chováme taktiež včely. Vysádzame medonosné rastliny a byliny a tým vytvárame včelám prísun nektáru a peľu. Včelnicu máme umiestnenú mimo oblasti poľnohospodárskych monokultúr, kde by mohlo prísť k možnej otrave včiel pesticídmi. Pestovanie levandule a chov včiel je našou záľubou a zároveň relaxom.

Pestujeme tiež stredomorskú bylinku rozmarín ktorej máme cca 150 sadeníc.

Naše výrobky sú: levanduľový sirup, rozmarínový sirup, levanduľové vrecúška, esenciálny levanduľový olej, domáce mydlá, šumivé bomby do kúpeľa, sviečky, med (Levanduľový, Lipový, Kvetový), propolis.

Naším esenciálnym levanduľovým olejom sme dokázali vyliečiť i kožné ochorenia u rodinných príslušníkov (na hrudi – viď foto). A je výborný taktiež na popáleniny, ekzémy, a rôzne kožné ochorenia a poranenia.

A máme veľa ďalších nápadov.

V roku 2017 sme na instagrame založili našu stránku Gamy Lavandeland kde sa s vami delíme s našou radosťou s pestovania a chovu včiel. Viac informácií a fotografií najdete na instagrame @gamy.lavandeland alebo na facebooku.

instagram: @gamy.lavandeland

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Gamy Lavandeland pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.