Ako tínedžeri z Macedónska zmanipulovali voľby prezidenta USA

Výnos niekoľko tisíc eur denne a milióny videní. Neuveriteľný príbeh o mládeži, ktorá zbohatla na vytváraní Fake News článkov a falošnej propagandy Donalda Trumpa.

V Macedónskom Veles na prvý pohľad nič zaujímavé neuvidíte. Toto malé, rozpadajúce sa mesto, s opustenými továrňami, však v jeho tmavých uličkách skrývalo partiu "šikovných" chlapov, ktorí sa preslávili aj v samotnom Bielom dome. Nešlo však o nič chvályhodné. Mesiac pred prezidentskými voľbami v roku 2016, sa vtedajší prezident Barack Obama neustále sťažoval na mediálnu manipuláciu, ktorá mala ohnisko v už spomínanom Veles. Ale prečo by niekomu zo Severného Macedónska, vzdialeného tisíce kilometrov, záležalo na výsledku volieb USA? Odpoveď znie: Nezáležalo!

Celé to začalo, keď sa zopár tínedžerov dozvedelo o tom, že si môžu poriadne zarobiť vytváraním stránok pre americké publikom. Konkrétne išlo o stránky, ktoré na prvý pohľad vyzerali ako dôveryhodné zdroje informácii o volebnej kampani a horúcich politických novinkách. Stránky ako NewYorkTimesPolitics.com, PoliticsHall.com či USAPolitics.com boli však vytvorené len na to, aby prilákali čo najviac ľudí. Použitím Adsense (ktorým za umiestnenie reklám na vašich stránkach získavate peniaze) sa dalo zarobiť až niekoľko tisíc dolárov denne. Vtedajšie voľby boli totiž najviac kontroverznou a vyhľadávanou témou na internete. Mladíci sa zamerali najmä na články, ktoré podporovali Donalda Trumpa a boli extrémisticky republikánske. Tieto články však nepísali oni sami. Kopírovali ich z iných zdrojov a pozmenili ich tak, aby sa pod nimi strhla čo najväčšia diskusia. Mnohokrát boli plné rasizmu, opisovali útoky moslimov, ktoré sa nikdy nestali, či dokonca tvrdili, že Pápež odporúča voliť Donalda Trumpa. Čím viac zdieľaní, like a komentárov - tým viac peňazí z Adsense.

Ak by šlo len o zopár fake news, možno by si to ani nikto nevšímal. Na internete je predsa mnoho nepravdivých informácii. Avšak táto "lukratívna" forma zarábania prerástla vo Veles až do takých rozmerov, že z toho vznikla pyramídová hra. Mladíci si najali ďalších ľudí a tí zas ďalších. Istá žena pre BCC uviedla, že zarábala len 3 eurá za takýto článok. Urobila 8 článkov na deň, z čoho mala v prepočte plat 24 eur. V porovnaní so sumou, akú za to získal jej osemnásť ročný šéf, to síce bola len mizivá čiastka, ale žena uviedla, že 24 eur je trikrát viac ako by si mohla zarobiť v Macedónsku legálnou prácou. Niet divu, že sa to stalo trendom. Mesiac pred prezidentskými voľbami v USA, stránka Buzzfeed odhalila, že vo Veles bolo registrovaných 140 takýchto stránok.

Tínedžeri z toho mali peniaze na vyhadzovanie. Jeden zo svedkov uvádza, že takmer všetok svoj čas trávili v troch nočných klubov Veles - Tarantino alebo Club Avangard alebo Club Drama. Objednali si fľaše Moëtu za stovky eur, len aby nimi triasli a striekali. "Nepijem šampanské. Robil som to len pre to, aby boli všetky oči na mne. Kupovali sme si drahé oblečenie, značkové hodinky, niektorí dokonca aj autá..." Osobne som sa bola v tomto meste pozrieť v novembri a vyzerá to tam naozaj biedne. Hoci sa táto kauza konala už skôr, mladíci sú stále vo Veles i v iných častiach krajiny veľmi známi. Niet divu, keď si zrazu vo veku, kedy máte chodiť do školy, začnete žiť takýmto výstredným životom. Mnohí z nich sa na samotné štúdium vykašlali.

Po výbuchu obáv zo zhubných účinkov týchto Fake news, Google pozastavil reklamy na webových stránkach. Mnohé zahraničné média ako The times, BBC, NBC a iné, sa však pustili do pátrania po tom, koľko škody takáto mediálna manipulácia mohla reálne napáchať. Ako tieto články formovali názory samotných Američanov? Mohli chlapci ovplyvniť výsledky volieb takej mocnej krajiny? Jeden z nich sa vyjadril, že si myslel, ak by Američania chceli, aby vyhrala Hillary Clintonová, Hillary Clintonová by vyhrala. Ak by chceli Donalda Trumpa, Donald Trump by vyhral. "Avšak keď som nakoniec videl výsledok, pomyslel som si, čo ak to máme na svedomí? Čo ak ten blázon čo vyhral, začne 3. svetovú vojnu... “ Iná pisateľka uviedla: "Celý čas ako som pridávala tieto články som rozmýšľala nad tým, kto by uveril tomuto odpadu? Neviem si predstaviť ako nevzdelaní, neinteligentní musíte byť, aby ste si ich vôbec čítali. Možno si to Amerika zaslúži ako trest."

Tento neuveriteľný príbeh však nie je jediný. Na internete je mnoho falošných správ a musíme sa preto naučiť prijímať a selektovať informácie kriticky.

- Natália Sabolová

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu
Fascinujú ma príbehy ľudí, študujem masmediálnu komunikáciu a takmer stále som na cestách.

Chceš vedieť, keď natalia1.sabolova pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.