Mediálna manipulácia

Médiá nás informujú každý deň. Sú zdrojom množstva informácií. Zamyslíme sa ale niekedy nad tým, či je to vlastne pravda?

Je to fakt, že médiá ohýbajú informácie tak, ako si to elity želajú. K obyčajnému človeku sa dostane len zlomok informácie a to takej, ktorá ukazuje len to, čo ukázať má. Informácie ktoré sú proti záujmom sa z mainstreamových médií dozvieme len zriedka.

Mediálna manipulácia sa často spája so štátmi, ktorých politika nie je demokratická, ale spája sa s totalitou, diktátorstvom a pod. Stačí sa opýtať rodičov, aké informácie boli podávané im pred rokom 1989. Také, aké si KSČ želala. Dobrým príkladom je video o výbuchu jadrovej elektrárne v Černobyle, trvalo niekoľko dní, kým sa ľudia dozvedeli skutočnú pravdu.

Po roku 1989 sa z Československa, neskôr z Česka aj Slovenska stali demokratické štáty s pluralitnou politikou a slobodnými médiami. Začalo sa k nám dostávať väčšie množstvo informácií, nadobudli sme pocit že vieme toho viac, sme informovanejší a máme prehľad. Opak je pravdou. Vieme toho toľko, koľko nám dovolia vedieť a podá sa nám to tak, ako mocní chcú aby sme to pochopili.

Veľmi dobrým svetovým príkladom sú vojnové udalosti v Sýrii na ktoré nadväzuje následná migrácia utečencov do Európy. Mnohé média citovali neoverené zdroje, ktoré sa v priebehu niekoľkých dní úplné vyvrátili. Priebeh nepokojov bolo a je priam nemožné objektívne sledovať, pretože nezávislým novinárom Sýria odoprela vstup do krajiny. Preto je množstvo správ rozporuplných a informácie od štátnej tlačovej agentúry sú často úplne protichodné s vyhláseniami opozície. Západné zdroje najčastejšie citujú Sýrske observatórium pre ľudské práva , ktoré len ťažko možno považovať za spoľahlivý zdroj, keďže sa nachádza v Londýne v dvojizbovom byte s dvoma pracovníkmi.

Mediálna manipulácia je plnohodnotnou súčasťou médií v dobe totality aj demokracie. Ten kto má pod kontrolou médiá si môže manipulovať verejnou mienkou ako len chce. Keď si zmyslí, že obviní niekoho z genocídy, tak na to postačia médiá a miliardy ľudí, ktorí tomu uveria, pretože "to hovorili v správach" .

Smutné je, že manipulácia sa dostáva aj do takých sfér, ktoré s vysokou politikou a a politikou samou o sebe nemajú nič spoločné. V tomto období je dobrým zdrojom dezinformácií koronavírus. Fakt, že je to niečo nepoznané nahráva rôznym špekuláciám o jeho sile, následkoch a pod.

Priamym dôkazom, že manipulácia sa vyskytuje na každom kroku je nedávny prípad riaditeľa cestovnej kancelárie BUBO Ľuboša Fellnera. Vo videu kde vystupuje, šíril informácie, ktoré znehodnocovali opatrenia zavedené vládou SR. Samozvaný expert na hygienu a bezpečnosť zámerne vyvolával strach u ľudí z koronavírusu s účelom zvýšiť predajnosť leteniek spoločnosti.

Na svoje vlastné obohatenie nabádal ľudí aby cestovali do teplých krajín, pretože vírus vraj nemá rád teplo. Práve hromadné cestovanie je rizikovou aktivitou, pretože na letisku či v lietadle môžete prísť do styku v väčším množstvom ľudí. Úsmevné je striedavé tvrdenie, že koronavírus je nebezpečný a v zápätí je vymyslený a liekom je čaj.

Veľmi smutným príkladom je aj činnosť bulvárneho denníka Nový Čas, ktorý bez súhlasu uverejnil fotky prvého nakazeného na Slovensku. Okrem neho uverejnil denník fotky jeho rodiny a priateľky z ich instagramového účtu. Média tento prípad vykreslili dosť necitlivo a neprofesionálne. A aj vďaka tejto manipulácii, niektorí ľudia voči dotknutým zaujali priam nenávistný postoj a obviňujú ich z toho, že koronavírus doniesli na územie Slovenskej republiky.

Na Slovensku médiá spôsobili v súvislosti s koronovírusom to, že neustále upozorňujú aby sme nepodliehali panike, dbali sme na hygienu a ostávali doma. Spôsobili však pravý opak. Niektorí ľudia spanikárili a húfne vyrazili do obchodov, aby si spravili zásoby potravín, hygienických potrieb a pod. Médiá teda touto neúmyselnou manipuláciou zapríčinili to, že ľudia sa v obchodoch stretávali možno ešte vo väčšom množstve ako za normálnej situácie.

Preto si je dôležité informácie overiť z viacerých zdrojov a vytvoriť si triezvy obraz na každú informáciu, ktorú získame.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď JakubPaška pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.