Najlepší na svete! Slovenský režisér získal prvenstvo

David Mináč sa svojim dokumentom o profesorovi Traubnerovi zaradil medzi najvyššiu filmársku ligu

Po svetových úspechoch svojho otca, režiséra Jána Mináča a starej mamy, fotografky Zuzany Mináčovej, získal obrovský triumf aj filmár a fotograf David Mináč. Na ostatnom už päťdesiatom treťom ročníku svetového filmového festivalu WorldFest Houston v USA, získal významné medzinárodné ocenenie Platinum Remi Award. Víťazstvo dosiahol svojim dokumentom  GEN.sk – PAVEL TRAUBNER- PORTRÉT NEUROLÓGA.

V kategórii Najlepší krátky film sa mu podarilo uspieť z viac ako 4500 prihlásených filmov zo 47 krajín. Dielo vzniklo v produkcii TRIGON PRODUCTION A RTVS. Znamená to teda, že David Mináč sa oficiálne už ako dvadsaťosemročný stal jedným z najlepších filmárov sveta. K úspechu mu iste pomohol aj mimoriadne emotívny príbeh elitného profesora neurológie Pavla Traubnera, ktorý brilantne spracoval. Dodnes aktívny senior sa mu otvorene vyznal z vojnovej traumy, ktorá ho sprevádza celý život. „V deň, keď som sa narodil, k nám vtrhli predstavitelia gardy a vojaci. Počas domovej prehliadky do postele, v ktorej ležala moja mamička po pôrode pichali bajonetmi, lebo hľadali zlato, ktoré židia nesmeli vlastniť,“ spomína na zážitok, ktorý sa udial v deň jeho narodenia.

Ďalšiu hororovú situáciu zažil o osem dníneskôr, keď sa s ním matka v treskúcej zime vybrala k lekárovi. „Cestou stretla šéfa Hlinkovej gardy. Zmlátil ju a vzal jej perinku s kožušinou. Ja som si to odniesol zápalom pľúc,“ spomína ďalšie memento vojnovej doby. To najhoršie na Traubnerovcov ale ešte len čakalo. V apríli 1942, keď začali transporty Židov do Osvienčimu, sa celej rodine podarilo ujsť do hôr. Skryli sa tam vo vykopanej jame, ktorú zamaskovali čečinou. „Strašne sme strádali. Zima, strach, hlad... V jame naspodku ležal môj deduško, na ňom som ležal ja a aby mi nebola zima, na vrchu moja maminka. Mal som na sebe jeden sveter, ktorý som nevyzliekol počas celých deviatich mesiacov,“ podotýka pán profesor.

V roku 1969, keď už vykonával svoje povolanie a bol vo svojej špecializácii uznávanou kapacitou, prišlo v jeho živote k najväčšej skúške lekárskeho svedomioa. „Do mojej ambulancie prišiel človek, ktorý mi nesmierne niekoho pripomínal. Ukázalo sa, že to bol, vtedy už bývalý šéf Hlinkovej gardy, ktorý zo mňa v tej zime strhol fusak. Napriek tomu som ho vyšetril a ani som mu nepripomenul, že som kvôli nemu vtedy dostal zápal pľúc. Raz darmo, Hypokratova prísaha, je Hypokratova prísaha,“ uzatvára neurológ. My radi na záver dodáme, že režisér a fotograf David Mináč, sa vďaka skvelému  dokumentu objavil v mimoriadne dobrej spoločnosti. Medzi najznámejšími laureátmi z predošlých ročníkov totiž figurujú mená ako Steven Spielberg, George Lucas, John Lee Hancock, David Lynch, Ang Lee, Ridley Scott, Oliver Stone a ďalší. 

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu

Chceš vedieť, keď keynews pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.