28.9.2020 08:28

Využitie outdoorových kamier na cestách

Outdoorové alebo športové či akčné kamery sa v posledných rokoch stávajú štandardným vybavením najmä adrenalínových športovcov, ktorý ich používajú k záznamu svojich výkonov vo vysokej kvalite.

Kamery sa vyznačujú špecifickým technologickým prevedením, kompaktným puzdrom, a tiež jednoduchým a intuitívnym ovládaním, ktoré zaručuje veľmi dobrý výsledok s možnosťou ďalšej úpravy záberov. Outdoorové kamery je možné si zadovážiť v rôznych variantoch, vždy sú však opatrené širokouhlým záberom a upravené vyššej stabilite a odolnosti voči otrasom. Tieto vlastnosti predurčujú outdoorové kamery i k využitiu pre dlhšie cesty v aute, ako vhodný nástroj k zachyteniu prípadných dopravných problémov.

Vlastnosti a výhody outdoorových kamier

Akčné kamery sa využívajú predovšetkým pre získavanie dynamických videí, z ktorých je možné vytvoriť tzv. outdoorový film. Ich prostredníctvom je možné zachytiť veľa dôležitých okamihov. Ich výhody spočívajú najmä v technickom riešení a implementácii moderných technológií, ako sú veľké rozlíšenie širokouhlého záberu (až UltraHD) a vysoká frekvencia snímkovania umožňujúca dosiahnutie veľmi dobrej kvality obrazu i pri zapnutí funkcie spomalenia (slow motion). Základné prvky outdoorovej, kamery, ktoré jej dodávajú jej praktické využitie, sú:

pevné, odolné a stabilné telo s utesneným puzdrom

jednoduché a intuitívne ovládanie so signalizáciou spustenia

širokouhlý objektív a mikrofón pre záznam zvuku

Outdoorovú kameru je možné využívať pre rôzne aktivity realizované vonku alebo v dopravných prostriedkoch – svojím konštrukčným, hardwarovým i softwarovým prevedením je uspôsobená k tomu, aby vydržala i pomerne hrubé zachádzanie a zároveň zaistila pevné a stabilné snímanie obrazu.

Kde outdoorové kamery využijete

Akčné či športové kamery sú veľmi vhodným vybavením najmä, ak sa chystáte na aktívnu dovolenku či dlhú cestu vlastným dopravným prostriedkom. Väčšina ľudí si ich obľúbila nielen pre športové aktivity, ale tiež pre zaznamenávanie spomienok na cesty, kamery umožňujú veľmi dlhý nepretržitý záznam (tie kvalitnejšie až okolo 60 minút) a vďaka ľahkému prepojeniu s externým úložiskom je možné ich kapacitu veľmi rýchlo obnoviť, či znovu dobiť batériu. Pre jednotlivé varianty aktivít potom môžete vyberať medzi kamerami určenými k osadeniu na palubnú dosku automobilu (autokamery), pre adrenalínové športy i špeciálne vodotesné typy, ktoré je možné využiť pri vodných športoch. Ponuka je v súčasnej dobe veľmi široká. prehľad všetkých druhov modelov nájdete v dostupných online porovnávacie testy autokamer.

Na čo sa zamerať pri výbere outdoorovej kamery

Ak radi zaznamenávate nevšedné zážitky, predstavuje outdoorová kamera to správne vybavenie, ktoré potrebujete. Jej ovládanie je obvykle veľmi jednoduché, aby bolo možné rýchle navoliť jednotlivé funkcie, a to i v prípade, že máte obmedzené možnosti. Pri výbere outdoorovej kamery je dôležité sa orientovať predovšetkým na ich technologické vybavenie,ktoré ovplyvňuje ich použiteľnosť. Sústreďujte sa predovšetkým na to, aké rozlíšenie a akú frekvenciu snímkou  môžete pri nahrávaní dosiahnuť. Ak chcete vytvárať naozaj kvalitné videá, vždy je dobré zadovážiť si kameru, ktorá má minimálne FullHD rozlíšenie, optimálne sú ale tie s UltraHD aspoň 4k (Zdroj: Arecenze.sk) Samotné rozlíšenie však nie je jedinou podmienkou kvalitného videa – druhým dôležitým parametrom je frekvencia snímkovania, ktorá by mala byť minimálne 24 fps (frame per second), ale ideálne sú kamery umožňujúce oveľa vyššiu frekvenciu (i cez 100 fps). Po výbere vhodných parametrov snímania sa ďalej zamerajte hlavne na odolnosť, či už mechanickú alebo vodotesnosť, a vhodné príslušenstvo.

Nevýhody outdoorových kamier

Všetky výhody snímania a používania outdoorovej kamery sa premietajú do dvoch hlavných nevýhod, ktorými sú veľmi obmedzený záznam zvuku a funkcie približovania (zoom). Tie sú kompenzované najmä kvalitou obrazu.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď jerhotak pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.