29.10.2020 11:20

Rozhovor: Gatto Matto Family

Sieť podnikov Gatto Matto predstavuje všetko to, čo je na talianskej kuchyni najlepšie. Romantická atmosféra, vášeň a temperament či priateľský a usmievavý personál sú základom ich troch pobočiek.

Otázka: Čo je iniciatíva Gastro spolu? Čo ťa inšpirovalo k jej vytvoreniu?

Odpoveď: Podnetom k vzniku tejto iniciatívy bola situácia, v ktorej sa nachádza slovenská gastronómia. Aj keď sa to možno navonok možno nezdá, mnohí majitelia gastro prevádzok sa dobre poznajú a spoločne riešia nielen problémy, ale aj nápady. Viacerí sme sa preto spojili, aby sme podporili myšlienku testovania obyvateľov a pomohli samosprávam spolu s našimi zamestnancami celú situáciu lepšie zvládnuť. Nehodnotíme správnosť rozhodnutia, ani účinnosť testovania, skôr nám ide o to, aby sme podporili čo možno najskorší návrat našich zákazníkov do našich reštaurácií.

Na druhej strane ma inšpirovalo okrem neútešnej situácie v ktorej sa mnohí nachádzame aj množstvo kritiky a frflania. Preto sme sa rozhodli spolu s našimi zamestnancami a kolegami, že sa pôjdeme otestovať a poskytneme aj pomocnú ruku v podobe zamestnancov ako dobrovoľníkov. Rovnako pre samosprávu zabezpečíme bezplatne aj nejaké jedlo.

Otázka: Spolupracuješ s ostatnými gastro prevádzkami? Na čom? Stretávate sa?

Odpoveď: So zakladajúcimi členmi iniciatívny Gastro spolu sa poznáme osobne, s mnohými sme aj kamaráti a vzájomne si navštevujeme prevádzky. Každý z nás má niečim zaujímavý interiér, niečo obľúbené na menu, alebo príjemnú atmosféru podniku, ktorá sa môže hodiť k obľúbenému drinku. Spoločne si preto volávame a stretávame sa, aby sme boli v kontakte a pomáhali si, ak je to potrebné. Vzájomne diskutujeme o našich nápadoch, dávame si tak potrebnú spätnú väzbu, alebo plánujeme spoločné projekty do budúcna. Občas aj dlho po záverečnej... (smiech)

Otázka: Aký je tvoj pohľad na aktuálnu situáciu v gastre ohľadom opatrení zo strany štátu?

Odpoveď: Čo na to povedať... situácia je veľmi zlá. Dôležité je však podľa mňa to, aby to bolo čo najskôr za nami. Nech sa radšej zavedie poriadny lockdown, ale aj na hraniciach, inak to nemá zmysel. Nech sa všetci pretestujú, nech už to máme celé za sebou, aby sme mohli opäť otvoriť. Cestovný ruch a gastro sú asi najsilnejšie zasiahnuté oblasti ekonomiky a je to aj veľmi cítiť.

Otázka: Ako s tým bojujete? Čo ste vymysleli?

Odpoveď: Bojujeme asi ako všetci naokolo. Pre nás sú naše firemné hodnoty a meno dôležitou súčasťou podnikania a preto sme si už po prvých náznakoch a varovaniach na konci minulého roka začali robiť finančné rezervy. Je pre nás veľmi podstatné, aby sme si aj v týchto ťažkých časoch plnili svoje povinnosti a záväzky voči svojim zamestnancom a dodávateľom. Naši zamestnanci sú ako naša rodina a preto musíme sa vedieť o nich aj postarať. Na druhej strane za našimi prevádzkami stojí sieť dodávateľov, z ktorými chceme spolupracovať aj v budúcnosti a preto je pre nás podstatné mať vyplatené všetky záväzky. Aktuálne nám aspoň čiastočne a po dlhom čakaní pomáha aj štát vo forme kompenzácií za zavedené opatrenia.

A čo sme vymysleli? Snažíme sa každý týždeň prispôsobiť novým podmienkam, je to chaotické a nekonzistentné. Jednu prevádzku v centre sme museli zavrieť (Gatto Matto Bistro), ďalšie fungujú s výraznými obmedzeniami. Rozbehli sme napríklad príjemné a pekné online objednávky s donáškou v prevádzke v Rusovciach (Gatto Matto Trattoria), ktoré by sme radi ponechali aj po ukončení krízy. Pracujeme aj na ďalších novinkách a vylepšeniach. (úsmev)

Otázka: Ako vidíš najbližšie mesiace a budúcnosť gastra?

Odpoveď: Do konca roka to vidím veľmi biedne. Myslím si že situácia sa zásadne zmení až s príchodom vakcíny na náš trh, dovtedy sa môžu vlny návratu vírusu a opatrenia v istej forme opakovať. Budúcnosť gastra vidím pozitívne. Ľudia sa vždy budú potrebovať príjemne a kvalitne najesť a mať chuť sa zabaviť pri pohári dobrého vína. Počítame s tým, že budúci rok by sa situácia mala výrazne zlepšiť.

Všetko zlé je však na niečo dobré. Myslím si že prežijú iba silné podniky, ktoré mali dobre vymyslený koncept, alebo tie ktoré mali nejaký zmysel. Rok 2019 bol jedným z najsilnejších a gastro fungovalo dobre aj v lepších, či kvalitatívne a koncepčne jednoduchších prevádzkach. Zdravé sito len pomôže gastronómii postaviť sa opäť na zdravé a silné nohy. Príde k väčšiemu presunu zamestnancov, vzniknú nové prevádzky. Vidím to pozitívne.

Otázka: Keď sa situácia ukľudní, čo chystáte nové?

Odpoveď: Fuuu (smiech) Máme toho paradoxne naplánovaného veľa. Aj vďaka veľkému nedostatku turistov v centre nám bude stačiť len jedna otvorená prevádzka. Preto chystáme veľkú rekonštrukciu Gatto Matto Ristorante, na čo čiastočne využijeme aj aktuálny lockdown. Chystáme tam novú veľkú terasu, nové sedenie, spôsob obsluhy a ďalšie zaujímavosti. Máme v zásuvke aj ďalšie zaujímavé projekty, ale o tom viac v budúcom roku.

Otázka: Čo by si chcel odkázať ľuďom, ktorí nemôžu prísť do svojej obľúbenej reštaurácie?

Opoveď: V prvom rade je nám to úprimne ľúto, že sa nemôžeme vidieť. Sme rodinný typ reštaurácie, mnohých zákazníkov poznáme osobne aj s ich príbehmi a chýbajú nám rovnako ako naša práca, ktorú milujeme (úsmev). Nepozeráme sa však na to optikou, že by sme závideli, že sa niekomu darí (e-shopy s elektronikou napríklad, pozn.) a nám nie. Jediná vec ktorá ma mrzí a určite ju nepodporujem, sú podniky ktoré porušujú pravidlá sú načierno otvorené a pohybujú sa na hrane zákona. Sme v tom všetci spolu a musíme to vydržať, dodržiavať pravidlá a zostať pozitívne naladení. Keď to všetko skončí, úprimne sa budeme tešiť na našich zákazníkov v našich prevádzkach.

Rozpávali sme sa s Maximom Blahovcom, majiteľom Gatto Matto Family

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu
Gastro spolu je iniciatíva, ktorá dobrovoľne spája zodpovedné gastroprevádzky a osobnosti, ktoré podporujú myšlienku spoločného testovania proti koronavírusu. Nehodnotíme správnosť rozhodnutia, ani účinnosť testovania, skôr nám ide o to, aby sme podporili čo možno najskorší návrat našich zákazníkov do našich reštaurácií. Záleží nám na zdraví nás všetkých a chceme sa spoločne s vami čoskoro vidieť vo vašich obľúbených podnikoch a baroch.

Chceš vedieť, keď gastro.spolu pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.