AK NIE SI ONLINE, NEEXISTUJEŠ!

Aj vy ste už počuli túto vetu? Podľa mňa určite áno. Internet je v súčasnosti najsilnejšie médium, ktoré ovláda nielen náš osobný život, no prenikol aj do sféry biznisu.

Každá firma či osoba, ktorá sa chce zviditeľniť musí poznať aspoň základné pravidlá komunikácie a prezentácie na internete. Ale, čo ak to isté platí aj pre obyčajných ľudí, ktorí ho využívajú k bežnej komunikácii? Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako by vyzeral váš deň bez internetu? Podľa mňa, by bol veľmi chaotický a stresujúci. Iróniou však je, že aj v tejto chvíli ho využívate. Ak by totiž neexistoval internet, tento príspevok by možno nikdy neuzrel pozornosť čitateľov.

Ja viem aj v minulosti existoval spôsob, ako sa prihovoriť ľudom. Mohli ste písať do novín, časopisov či dokonca vydávať vlastné knihy. No nikdy predtým nebola taká rozsiahla platforma pre všetkých. Internet nám otvoril svoje brány a ponúkol neobmedzené možnosti. V súčasnosti sa môžete stať tým, kým ste vždy chceli byť. Teda aspoň v online prostredí. Ak vás baví písanie, založte si blog. Ak je vašou vášňou fotografia, Instagram je tu pre vás. Ak radi nakrúcate videá, Youtube je tou správnou voľbou. A ak máte veľa peňazí a ste ochotní zaplatiť za reklamu, vytvorte si vlastnú stránku na Facebooku a Prieskumník vás už nebude hnevať. Je to také jednoduché. Avšak, zatiaľ som vymenovala len tie pozitívne veci. Je totiž potrebné zamyslieť sa aj nad druhou stranou mince. V tomto prípade skôr druhou stranou technológie.

zdroj: pexels.com

Internet a sociálne médiá nám v prvom rade slúžia k efektívnej komunikácii. Je oveľa ľahšie niekomu napísať správu na Facebooku, ako poslať list. Pre tú mladšiu generáciu to musím vysvetliť. Áno, kedysi si ľudia písali navzájom listy. Ja viem, je to neuveriteľné. V súčasnosti si to nedokážem predstaviť. No, to už som zašla príliš do minulosti, ale verte mi ani telefonovanie či písanie SMS už dnes nie je trendy. Ľudia si s vami budú radšej dve hodiny písať na internete, než by mali zdvihnúť mobil a zatelefonovať vám. O stretnutí naživo už ani nehovorím. A ak náhodou nie ste online dlhšie ako deň, začne sa panika. Čo sa s tebou deje? Ako to, že nie si na internete? Čo robíš? Kde si? Zmeškáš všetky moje nové selfíčka. A takto by som mohla pokračovať.

Avšak, po nejakom čase na vás zabudnú. Pretože, ak nie ste online, neexistujete! Ak pravidelne nepridávate príspevky, svoje myšlienky, fotky, videá či hocičo iné, ľudia vás prestanú registrovať. Pýtate sa, prečo? Odpoveď je jednoduchá, pretože okrem vás majú v priateľoch plno iných ľudí. Ja viem, znie to zvláštne. Určite si myslíte, že ak máte 200 priateľov na Facebooku, všetci sa o vás rovnako zaujímajú. Omyl! Väčšina z nich ani nevie, že existujete. Práve, preto je dôležité stretávať sa s ľuďmi aj mimo online prostredia. Ale nie takým spôsobom, že spolu sedíte v kaviarni a píšete si správy cez Messenger. Myslím tým skutočnú konverzáciu, tvárou v tvár. Bohužiaľ, tento pre mňa nepochopiteľný fenomén je v súčasnosti veľmi populárny. Ľudia si spolu idú niekam sadnúť, no po celý čas len pozerajú do mobilu, aby im náhodou niečo „dôležité“ neuniklo. Takýmto konaním však prichádzajú o momenty v skutočnom svete.

zdroj: pexels.com

Možno tomu neveríte, no skutočný svet je oveľa zaujímavejší ako ten digitálny. Je plný inšpirácie a motivácie. Na každom rohu sa niečo deje. Už len samotné pozorovanie ľudí okolo vás a načúvanie toho, o čom sa rozprávajú vie byť niekedy veľmi zábavné. Keď sa rozhodnete ísť na výlet do prírody skúste sa na chvíľu započúvať do šumu vetra či zvuku tečúcej vody, uvidíte aké je to upokojujúce. Určite viac ako hľadanie ideálneho miesta pre fotku na Instagram a pózy, ktorú sa chystáte nahodiť. Musím sa priznať, že aj ja sa často pozerám na svet cez sociálne siete. Dokumentujem všetko, čo som zažila, len, aby som sa na to mohla spätne pozrieť, následne zavesiť na internet a čakať na vaše lajky. Je to, ale také dôležité? Je skutočne potrebné byť aktívnejší online ako v živote? Pre niekoho možno áno. Odpoveď nechám na vás. Podľa mňa, by sa však tento článok nemal volať „Ak nie si online, neexistuješ!“, ale skôr „Ak nežiješ, neexistuješ!“

xoxo Michaela

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu
Ahoj! Volám sa Michaela a pochádzam z Bratislavy. Vyštudovala som masmediálnu komunikáciu, no neskôr som zistila, že sa viac zaujímam o marketing. Medzi moje záľuby patrí zdravý životný štýl, cvičenie, písanie, fotografia a digitálny marketing. Milujem anglický jazyk a čitanie detektívnych príbehov.

Chceš vedieť, keď Michaela Nemethova pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.