10.12.2020 09:37

5 tipov pre online randenie

Flirt, romantika, alebo len nezáväzné priateľstvo? Nadväzovanie kontaktov po sieti ešte nikdy nebolo také populárne.

Niet sa čomu diviť – naše životy sa stále viac presúvajú do virtuálneho prostredia aj v mnohých iných oblastiach. Hoci sa však môže zdať celkom jednoduchým, online randenie v skutočnosti mnohým začiatočníkom prináša viac sklamania než radosti.

Ako na vec s rozumom? Týchto päť tipov vám pomôže zabodovať na prvý pokus.

1. Vyberajte si správny typ zoznamky

Každý, kto sa zaujíma o online randenie, stojí najskôr pred neľahkým výberom správnej platformy. Ako sa vo svojich možnostiach zorientovať a maximalizovať svoje šance na úspech? Väčšina z nás zrejme okamžite zamieri na čo najznámejšie a najnavštevovanejšie stránky – viac rýb vo vode, väčšia šanca na úlovok, však?

Tak to ale, paradoxne, nefunguje. Na tejto webovej stránke sa napríklad dozviete, že oveľa väčšiu šancu uspieť štatisticky máte, ak pred zoznamkami pre všetkých uprednostníte úzko špecializované stránky, ktoré spájajú ľudí podobných názorov, záľub či vlastností. Automaticky tak eliminujete množstvo potencionálnych omylov a dávate o sebe jasnú správu perspektívnym uchádzačom či uchádzačkám.

2. Buďte sami sebou

Keď nadväzujeme prvý kontakt s niekým, kto je nám sympatický, prirodzene sa snažíme zanechať v ňom čo najlepší dojem. Niekedy sa však pritom prezentujeme ako niekto, kým v skutočnosti vôbec nie sme. Virtuálne prostredie k predstieraniu zvádza ešte omnoho viac, pretože partner často nemá šancu zistiť, či sme úprimní. Napriek tomu však falošným tónom vo vašich konverzáciách radšej odolajte.

Či už ide o cielenú pretvárku alebo len chybu z neskúsenosti, ak to s online randením myslíte aspoň trošku vážne, je dôležité byť od počiatku samými sebou. Každá lož bude napokon odhalená, každá pretvárka prekuknutá a pachuť zrady väčšina vzťahov neprekoná. Napokon, je aj vo vašom najlepšom záujme zaujať svojimi skutočnými kvalitami, no nie?

3. Opatrne, no nie paranoidne

Že online prostredie skrýva množstvo nástrah iste nikomu pripomínať netreba. Pre online randenie to ale platí dvojnásobne – je to predsa aktivita, pri ktorej sa cudzím ľuďom otvárame ako knihy a odhaľujeme slabiny, ktoré nie je ťažké zneužiť. Nezabúdajte preto na základné zásady ostražitosti, či už ide o zdieľanie intímnych obrázkov, citlivých informácií alebo dohodovanie stretnutia.

Na druhej strane, pri troche zdravého rozumu a obozretnosti nie je dôvod, aby ste hneď v každom videli podvodníka či násilníka. Mnoho začiatočníkov si zážitok z online randenia nechtiac samo kazí predsudkami a paranojou. Nezabúdajte, že ak vy neveríte druhým, nebudú zrejme veriť ani oni vám.

4. Nestrácajte hlavu

Sotva ste si na zoznamke vyplnili svoj profil a už vám v bruchu poletujú motýle? Zamilovanosť je najkrajším pocitom na svete a korením, ktoré robí naše životy krajším. Niektorí ľudia jej však podliehajú tak intenzívne a rýchlo, že si pritom koledujú o nemalé sklamanie.

Hoci sa vám možno zdá, že ste na online chate práve stretli partnera či partnerku svojich snov, skúste si predsa len uchovať zdravý odstup. Nie len, že tak možno predídete sklamaniu, ale jemná dávka neistoty vás tiež urobí v očiach partnera alebo partnerky ešte atraktívnejším a cennejším cieľom.

5. Myslite pozitívne

Možno je pre vás online randenie len hrou, spestrením každodenného života. Mnoho ľudí sa však na internetové zoznamky obracia ako na poslednú inštanciu, keď už všetky iné pokusy o nájdenie vytúženého partnera zlyhali. Dokážete vytrvať, aj keď veci nepôjdu hneď ako po masle?

Online randenie často chce poriadny kus trpezlivosti a pozitívneho myslenia. Počiatočný neúspech, ktorý je bežnejší, než by sa mohlo zdať, môže pre vás byť len ďalším potvrdením beznádejnosti vašej situácie. No skutočnou prehrou je až to, keď sa vzdávate! Úspech môže prísť aj po celej plejáde omylov – a takto si ho aspoň budete vedieť naozaj vážiť.

Keď vkročíte do sveta online randenia, objavíte celý vesmír nových možností. Odrazu vás prestáva obmedzovať čas a priestor, aktuálna spoločenská situácia či vlastná nesmelosť. Ak využijete túto šancu naplno, môže sa váš život zmeniť ako mávnutím čarovného prútika. Stratiť pritom pri troche opatrnosti prakticky nemáte čo. Tak čo, idete do toho?

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
After graduating from the University of California in Berkeley, Len began research in the field of relationships. For a long time he was a freelancer until in 2018 he became an official journalist for dating website. His articles contain advice and quotes from the best specialists in family psychology.

Chceš vedieť, keď Thomas Cooper pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.