11.11.2020 19:13

Prečo chceš počúvať ázijský rap?

Na prvý pohľad sa to možno nezdá, no Ázia má vo svete hip-hopu naozaj čo povedať.

Príbeh skupiny Higher Brothers začína v čínskom meste Čcheng-tu. Skupina sa skladá zo štyroch členov: MaSiWei (马思唯), DZknow (丁震), Psy.P (杨俊逸), a Melo (谢宇杰). Sú súčasťou rapového kolektívu Chengdu Rap House (CDC). V rokoch 2012 až 2015 sa všetci členovia postupne pridali do tohto "rapového domu" a tu sa spoznali. Prvý track vydali iba v trojici a volal sa "Haier Brothers", inšpiráciou bola čínska firma Haier, ktorá predávala domáce potreby. Track sa stal v undergroundovej scéne pomerne populárny a tak sa chlapci rozhodli založiť skupinu, pomenovali sa podľa jediného tracku, ktorí zatiaľ mali.

Prelom nastal v roku 2016 keď sa stali súčasťou labelu 88rising. Jedná sa o americké vydavateľstvo, ktoré sa zameriava hlavne na talenty z Ázie. Ich manažérom je Sean Miyashiro, ktorý povedal že ich hudba bol prvý čínsky rap, ktorý znel fakt dobre. 88rising zverejnil na svojom youtube kanáli react video, v ktorom rapperi ako Migos, Denzel Curry, Lil Yachty, Playboi Carti a daľší reagovali na video "Made in China". Reakcie boli brutálne pozitívne a aj to pomohlo popularizovať túto čínsku skupinu.

Higher Brothers majú na konte zatiaľ dva albumy. Prvý sa volá Black Cab (31.5.2017) a druhý Five Star (22.2.2019). Okrem toho má každý člen vlastný sólo album.

Vzniká otázka prečo by priemerný slovenský poslucháč chcel počúvať hudbu, ktorá mieša Angličtinu, Čínštinu, Mandarínčinu a rôzne čínske dialekty? Kvôli wordplay to asi nebude. Aby sme pochopili prečo sú ázijské jazyky vyslovene stvorené na rap musíme načrieť do vôd fonológie. Čínština stojí na slabičnom systéme, rovnakú slabiku vieme povedať štyrmi rozdielnymi tónmi a aby to nebolo vôbec ľahké, existuje aj tón neutrálny. Vo väčšine ázijských jazykov platí pravidlo, že každá slabika má rovnakú dĺžku trvania. A to robí Čínštinu (alebo akýkoľvek slabične postavený jazyk) ultimátnou rapovou zbraňou. Slová do beatu nehorázne zapadajú a zvýrazňujú rytmiku skladieb ešte viac. Vždy keď počúvam Higher Brothers mám pocit že beat sa prispôsobuje flowu rappera. Všetko znie prirodzene a napriek tomu až absurdne presne. Rytmika skladieb je absolútne neúprosná a jazyk, hoci mu nerozumiem, to podčiarkuje ešte viac.

Ak ťa čínske rapíky zaujali, tak si určite čekni label 88rising. Združuje to najlepšie čo ázijský kontinent ponúka a toho teda vôbec nie je málo. Okrem Higher Brothers dávam do pozornosti mená ako Keith Ape, Rich Brian a moja obľúbená kórejská producentka Yaeji.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
22
Poslať správu
Som večne prispatý pokémon, ktorý rád píše o hudbe. Chutia mi prezreté jablká, grilovaný Magikarpovia a tvoje lajky na mojich článkoch.

Chceš vedieť, keď Sleepy_Snorlax pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.